G4Media.ro

Eurostat: România, printre ţările UE cu un declin semnificativ al economiei în…

Sursa foto: Pexels

Eurostat: România, printre ţările UE cu un declin semnificativ al economiei în trimestrul doi

În trimestrul doi din 2020, încă marcat de măsurile de izolare adoptate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pentru a stopa răspândirea pandemiei de Covid-19, PIB-ul a înregistrat un declin de 11,8% în zona euro şi de 11,4% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

Acestea sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995. În primul trimestru din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin de 3,7% în zona euro şi de 3,3% în UE, comparativ cu precedentele trei luni.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai sever declin s-a consemnat în Spania (minus 18,5%), Croaţia (minus 14,9%), Ungaria (minus 14,5%), Grecia (minus 14%), Portugalia (minus 13,9%), Franţa (minus 13,8%), Italia (minus 12,8) şi România (minus 12,3%). La polul opus se află Lituania (minus 5,5%), Estonia (minus 5,6%), Irlanda (minus 6,1%), Letonia (minus 6,5%) şi Danemarca (minus 6,9%).

De asemenea, în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, zona euro a înregistrat o scădere de 14,7% şi UE un recul de 13,9%, după un declin de 3,3% şi, respectiv, 2,7%, în primele trei luni din 2020. Sunt de asemenea cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever declin a fost în Spania (minus 22,1%), Franţa (minus 18,9%) şi Italia (minus 17,7%), iar cel mai redus în Irlanda (minus 3,7%), Lituania (minus 4%) şi Finlanda (minus 6,3%).

În trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, economia României s-a contractat cu 10,5%.

Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Același EUROSTAT ne declara printre campionii lumii la infrastructura TIC. Realitatea: +10000 de copii vor beneficia nu de WC din lemn, ci de containere.

  2. Nu-i nimic, ne asteapta lucruri minunate, zice Citu

    • Si acum ma trec transpiratiile cand ma gandesc la Dancila si menajeria ei de politruci. Daca ne-ar fi prins criza cu astia la butoane…

    • @Tiberius
      Da, daca ne-ar fi prins cu ei am fi avut crestere economica in continuare, asa cum am avut din 2012 in fiecare an pana sa vina guvernul meu sa faca rahatul praf

    • Ma lesi? Am avut specimenele FSN la putere dupa revolutie. Singura lor tactica a fost acirdarea vestitelor „indexari” de pensii si salarii FARA ACOPERIRE, pe scadere economica masiva. Suna putun a deja vu cu situatia actuala, nu? Totul pe fondul prabusirii economiei si jafului dat firmelor de stat. Rezultatul? O inflatie masiva, devalorizarea economiilor, respingerea investitorilor.
      Marirea aberanta a pensiilor pe criza economica nu poate insemna decat inflatie masiva, datorii masive sau noi taxe masive. Nu, merci! Spala-te cu ei pe cap!

    • @Tiberius, vezi că trăiești într-o confuzie totală.
      Specimenele FSN sunt în PNL, că FSN s-a transformat în PD, apoi în PDL și acum sunt în PNL.
      Deci pornești de la premise total false deci tot ce spui este fals.

    • o parte din FSN s-a transformat in PDL-ul lui Base (pe care poti sa-l iei de mana, sa va pupati si incurajati). Evident ca o parte din politruci au ajuns la diferite partide, dar grosul covarsitor au ramas de pe linia FSN -> FDSN -> PDSR -> PSD. Tatulcul Iliescu e inca presedinte de onoare la PSD, nu? E cumva traseist si nu stiu eu?

  3. Să nu uităm totuși, în trimestrul I din 2020 România a avut cea mai mare creștere economică, atât raportat la perioada similară din 2019 (+2,5%), cât și raportat la trimestrul IV din 2019(+0,3%).
    Este astfel pe undeva normal ca scăderea din trimestrul II 2020 să fie mai mare la noi, atâta timp cât blocajul a fost prezent peste tot la fel de accentuat.

    • Intr-adevar, ce conteaza este scaderea fata de acelasi trimestru ca anul precedent. Acolo Romania e la -10%, deci sta un pic mai bine decat media Europeana. Titlul este un pic alarmist.

  4. Faţa de Franta, Italia, Spania, etc, avem cea mai mare crestere economica si cel mai mic declin, si tot prapaditi ramanem.