Estimări UE: 56% din români pot fi vaccinați cu ambele doze până în iulie. România, printre puținele state care au comandat numărul maxim de doze

vaccin vaccinare Covid coronavirus sursa Pexels

Cotidianul economic ceh Hospodářské noviny publică estimările oficiale ale Uniunii Europene cu privire la proporția de persoane ce ar putea fi vaccinate cu ambele doze până la sfârșitul lunii iunie. Informația are la bază un document cu privire la comenzile făcute de fiecare stat european pentru vaccinurile autorizate în UE și a fost confirmat de oficiali cehi. Potrivit acestuia, România este statul din fostul spațiu socialist care stă cel mai bine.

Potrivit documentului consultat de publicația cehă, România, Spania, Belgia și Franța sunt statele membre UE care au comandat numărul maxim de doze de vaccin de la toți producătorii.

„Acestea sunt date despre livrările de vaccin pe baza promisiunilor existente de la producători. Numerele exacte pot fi diferite în cele din urmă, deoarece AstraZeneca nu reușește să realizeze producția. În schimb, Pfizer produce mai mult decât a promis inițial”, notează jurnaliștii cehi.

În plus, Ungaria vaccinează și cu vaccinurile rusești și chinezești, Sputnik V și Sinopharm, iar Slovacia este și ea în discuții pentru a achiziționa serul rusescrusesc.

Datorită contractelor încheiate cu producătorii de vaccinuri de către Comisia Europeană, Cehia ar fi putut să comande un număr similar de doze ca Malta sau Danemarca, sau cel puțin România. Cu toate acestea, nu a folosit această opțiune – a asigurat doar 81,1%. Acest lucru se datorează faptului că guvernul nu a comandat nici măcar jumătate din ceea ce putea de la AstraZeneca și Johnson & Johnson, mai arată publicația pragheză.

Premierul Florin Cîțu a stabilit luna septembrie ca dată-limită pentru vaccinarea a 10,4 milioane de cetățeni români, adică 70% din populație. Acest prag este considerat suficient de experți pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

Iată ierarhia cu proporția din populație ce ar putea fi vaccinată până la finalul lunii iunie:

Bulgaria: 36%
Croația: 36%
Slovacia: 39%
Letonia: 42%
Cehia: 44%
Estonia: 48%
Austria: 50%
Slovenia: 51%
Lituania: 52%
Ungaria: 53%
Polonia: 55%
Italia: 56%
Luxemburg: 56%
Portugalia: 56%
România: 56%
Grecia: 56%
Belgia: 57%
Franța: 57%
Irlanda: 57%
Spania: 57%
Finlanda: 58%
Germania: 60%
Suedia: 60%
Cipru: 62%
Olanda: 64%
Danemarca: 79%
Malta: 92%

sursa foto: Pexels.com

Comentarii

  1. In general, atunci când citați un studiu, e bine sa puneți și un link sau o referință la sfârșitul articolului. E o cerință minima pentru o publicație care se prezintă drept quality media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *