G4Media.ro

DNA cercetează descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, finanțată cu 750 de milioane…

sursa foto: Facebook/ ABADL

DNA cercetează descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, finanțată cu 750 de milioane de euro de la UE/ Apele Române: Proiectul riscă să fie stopat. Costurile suplimentare pot ajunge la câteva sute de mii de euro pe zi

DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro. Informația a fost confirmată oficial de Ministerul Culturii pentru G4Media.ro. Intervenția procurorilor Anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.

Administrația Națională Apele Române a confirmat că accesul navei care excava nisipul din largul mării a fost restricționat pe o perioadă necunoscută de către Autoritatea Navală Română. ANAR a spus că, în prezent, lucrările de înnisipare sunt îngreunate și există riscul ca proiectul să fie stopat.

  • ”În acest moment, lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Există riscul ca, într-un interval de timp scurt, cel mai mare proiect de infrastuctură, ”Reducerea Eroziunii Costiere”, derulat de România pe litoralul românesc, să fie stopat. În aceste condiții, există riscul ca termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia să fie amânat. Din data de 16 februarie, accesul navei în perimetrul în care se desfășurau lucrările de extragere a nisipului în zona Mamaia a fost interzis de către Direcția Hidrografică Maritimă Constanța și Autoritatea Navală Romănă. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța, Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare derulate în cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia​”, a declarat ANAR pentru G4Media.

Intervenția procurorilor Anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.

Recent, procurorii DNA au trimis Autorității Navale Române o solicitare prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave și exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri. Zona vizată de procurori se află la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” și ”3 Papuci”.

Din perimetrul respectiv, de aproximativ 5,4 km pătrați conform datelor Google Maps, nava companiei olandeze Boskalis extrage nisip pentru înnisipare a 7 kilometri de plajă din nordul stațiunii Mamaia.

ANAR a declarat că riscă să suporte cheltuieli suplimentare, de câteva sute de mii de euro pe zi dacă interdicția va fi în vigoare mai mult timp:

  • ”Există riscul ca beneficiarul proiectului, ANAR prin ABADL să suporte costuri suplimentare. Acestea pot fi revendicate de antreprenor, cu o valoare estimată de sute de mii de euro/zi. De asemenea, pot exista sancțiuni financiare pe care România le-ar putea primi din partea UE”, au declarat reprezentanții ANAR pentru G4Media.

Sursele consultate de G4Media au declarat că sumele suplimentare care ar putea fi imputate ANAR se ridică la 200.000 de euro/zi.

Reprezentanții Ministerului Culturii au confirmat pentru G4Media că DNA Constanța efectuează cercetări referitoare la descărcarea arheologică în proiectul de reducere a eroziunii costiere în Marea Neagră.

Ministerul Culturii a mai precizat că Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost acordat, în 2019, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa:

  • ”Ministerul Culturii a luat la cunoştinţă de faptul că DNA Constanţa efectuează cercetări în cadrul unui dosar privind perimetre de exploatare necesare reducerii eroziunii costiere în Marea Neagră. Nu deţinem date exacte privind efectuarea de cercetări doar pentru o anumită descărcare de sarcină arheologică în perimetrul de exploatare Boskalis. Descărcarea de sarcină arheologică este procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate fi redat activităţilor umane curente. În cazul perimetrului de exploatare a firmei Boskalis, a fost emis în anul 2019 un Certificat de descărcare de sarcină arheologică de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”,

DNA Constanța a transmis că informațiile solicitate referitoare la dosarul deschis in rem sunt exceptate din categoria informațiilor de interes public.

Arheologul Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, a declarat că este aberant ca platoul Mării Negre să fie considerat monument istoric pentru că este prea mare și supraclasat.

  • ”Este monument istoric clasa A, nu cred că mai este vreun monument istoric, în lume, atât de mare. Este aberant pentru că este atât de mare. Este supraclasat, noi nu avem măsură. Spunem că supraprotejăm totul sau distrugem. Între ele parcă nu este cale de mijloc. Eu susțin că așa cum a fost clasat, așa poate fi declasat, prin eroare materiale, iar acolo unde se vor face descoperiri, se pot face cercetări detaliate. Dar acum se face doar o evaluare și se dă descărcare arheologică, ceea ce este o aberație. Descărcarea de sarcină arheologică este o greșeală pentru că arheologul trebuie să facă cercetatea, iar organele să dea avizul folosind raportul arheologului (…) În Marea Neagră se cercetează o navă protejată, epava Rusu, în zona teritorială a județului Tulcea. Dat fiind faptul că în județul Tulcea a fost descoperită o epavă, iar în Bulgaria sunt, atunci cu siguranță că sunt apele teritoriale ale Constanței. Dacă ne-am uita la vecinii bulgari ne-am uita ce sursă extraordinară de informații sunt aceste epave. Niște comori subacvatice”, a declarat Ovidiu Țentea pentru G4Media.ro.

Context

Cu aproape 1 miliard de euro, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră, grație unui amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor. Primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus astfel României 33 de hectare de plajă nouă, în schimbul a 500 de milioane de lei. Pentru al doilea proiect ce vizează extinderea plajelor, în valoare de 752 milioane de euro, contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2018.

În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală s-a ridicat la 544.307.222 lei, din care 465.328.244 lei au fost puse la dispoziție din fonduri de coeziune.

În cadrul proiectului au fost reabilitate și construite diguri emerse (care ies din apă – n.red.) în lungime de 3544 de metri, au fost construite diguri submerse (sub apă – n.red.) pe o lungime de 1392 metri și a fost adăugat un volum de nisip de 3,5 milioane metri cubi, pe o distanță de plajă de 5770 metri.

Valoarea totală a celui de-al doilea proiect ajunge la 752 milioane euro, iar lucrările vor fi efectuate pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. (sursa foto: Facebook/ ABADL)

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Apele Romane reprezinta recordul mondial la coruptie. Pseudo-institutia trebuie desfiintata.

  2. Eu chiar nu prea am inteles articolul… ce anume cerceteaza DNA? In rem, am inteles, dar care e fapta?

    • …descarcarcarea arheologica a fundului marii, de unde se aduce nisipul necesar largirii plajelor.
      Ramane de vazut daca descarcarea arheologica, adica scoaterea zonei respective din zona arheologica protejata, s-a facut cu respectarea legii…

    • Care e fapta? Ce e asa de greu de inteles? S-a facut descarcare de sarcina arheologica pe un perimetru de unde se scoate nisip. Din acel perimetru, a ajuns la mal nisip in care s-au gasit monede antice. Adica, descarcarea arheologica s-a facut formal. Cineva a luat niste bani pe o lucrare pe care nu a executat-o sau a facut-o prost.

    • Doar arheologiii au voie sa facă escavati într-un sit arheologic așa cum este marea neagră. De exemplu: cei care au detectoare de metale și făceau căutări pe plaja riscau inchisoarea.

    • Mda, eu nu intrebasem ce e descarcarea arheologica. La naiba, stiu ce e aia descarcare arheologica… Intrebarea era ironica, vis-a-vis de ceea ce face acolo DNA, dar, na, acu’ o lasam asa ca asa a cazut.
      In alta ordine de idei, cred ca pe tot tarmul Marii Negre roman gasim cioburi si monezi… numai sa va plimbati pe malurile lacului Sinoe sa vedeti ce de cioburi sunt in rapele de acolo…

    • @kafka 20.2.2021 la ora 10:04 am
      In Dobrogea, mai ales in zona tarmului, evident, dar nu numai in apa…
      Oriunde infigi harletul mai adanc dai de niste cioburi, bucati de caramizi, fragmente de ceva, care pot avea 500-2500 de ani; Pe aici s-au succedat diverse neamuri si culturi
      Ce putem sa facem? Sa inchidem tot?
      Pentru niste monede pe care, poate le-o fi scapat peste bord vreun marinar beat sau doar aplecat peste apa de raul de mare, oprim lucrari de protectie de sute de milioane fiindca sunt unii care se baga-n seama…
      Halal razbunarea strabunilor: nu ne lasa sa construim, desi nu au construit destul de trainic atat cat sa ramana macar la vedere 🙂

    • @Inapasevedeinvers – Cam asta voiam sa sugerez si eu, dar, na, am uitat ca trebuie sa vorbesc cu subiect si predicat, pe intelesul comentatorilor care au sarit sa-mi explice repede ce e aia descarcare arheologica…

  3. Hei rup, hai rup!
    DNA bla,bla.
    O simpla cercetare la Primăriile Rurale asupra utilizării fondurilor PNDR 1& 2 sau asupra Pensionarilor de 75 de ani care sunt salariați Vesnici in Primarie!
    Trafic, abuz, cumparare influenta vor descoperi pe acolo Domnii Procurori?
    Nu pot descoperi nimic!

  4. Tulburi mai sunt apele astea române!!

  5. Pe bune ca sunt tampiti. Adica ar vrea ca Ministerul Culturii sa treaca prin sita fundul marii inainte sa scoata astia nisip ? Acolo sunt zeci de epave, mii de obiecte ingropate pe fundul marii. Sa vina DNA sa caute in nisipul deja scos, poate gasesc toti banii aruncati pe apa sambetei

    • Tocmai de aceea e necesara descarcarea arheologica.

    • Când eram tânar, contractele de lucrari (de anvergura mare) aveau prevederi clare pentru situatia ca se gaseau vestigii istorice. Azi ABA Dobrogea-Litoral o fi inclus asemenea clauze? Daca da, n-are motiv sa se plânga. Daca nu, unii ar trebui sa faca ceva închisoare pentru tembelism.

  6. Omenirea nu a apărut ieri pe acest pământ, nu cred că există o palmă de pământ unde să nu existe vestigii ale locuirii oamenilor. A bloca o acțiune benefică pe suspiciunea că Ministerul Culturii a dat o aprobare superficială este un motiv de a servi interese economice ascunse. Cam la fel stau lucrurile și cu marile proiecte din domeniul infrastructurii de transport sau din domeniul construcțiilor unde se adaugă și motivații de influență asupra mediului.

    • Așa e. Vezi de ce nu avem autostrăzi și altele. Hopa dna pune statul la plată cu 200 de mii de euro pe zi pentru niște monede care valorează 1000 de euro. Bravo! Procurorii au făcut studiile la ff, sau sunt unpic de trădători, pt că sabotează România.

    • Pai cu ocazia asta să aducă DNA nisip din Bosfor că pe turci nu-i interesează vestigiile antice

    • Stii cum e la noi…cand vrei sa faci autostrada esti oprit ca au gasit carabusi , pe plaja au gasit monede vechi…Mai degrqba, toate astea imi par inventii ale cuiva, motive sa spuna „noi am vrut sa facem, dar nu am putut din cauza ca…”, si baga un motiv in care sa fie pomenita si UE.

  7. Articolul este cel mai complet din tot ce a fost scris pe acesta temă!
    Felicitări!
    Problematica este ca daca se continuă ca pana acum întregul zona subacvatica din vecinătatea Constantei cu tot ce înseamnă epave se distruge iremediabil.
    Exista solutia de a aduce nisip de la o depărtare mai mare…cu costuri mai mari !
    Tot la bani ne întoarcem!

    • Dar de ce se excavează din dreptul plajelor Modern și 3 Papuci, nici pentru stațiunea Mamaia? În dreptul stațiunii Mamaia, în larg, nu există nisip? Sau, în timpul lucrărilor de modernizare de acum câțiva ani din dreptul plajelor Modern și 3 Papuci s-au descoperit ceva comori si acum s-a revenit și asta cercetează D.N.A? Mie asta-mi dă cu „virgulă”. De ce nu extragi nisip, din dreptul stațiunii Mamaia?

  8. Articolul este cel mai complet din tot ce a fost scris pe acesta temă!
    Felicitări!
    Problematica este ca daca se continuă ca pana acum întregul zona subacvatica din vecinătatea Constantei cu tot ce înseamnă epave se distruge iremediabil.
    Exista solutia de a aduce nisip de la o depărtare mai mare…cu costuri mai mari !
    Tot la bani ne întoarcem !!!

  9. Hai ca deja se abereaza

  10. Pai decat sa piarda banii, mai bine sa largeasca plaja in alta parte. Ca, slava Domnului, litoralul nu se reduce la Mamaia.

  11. Articol foarte bine scris. O tema importantă. Probabil ca vestigiile antice sunt de o valoare enorma. La fel ca și țărmul Marii insa nerecuperabile dacă ajung “in alta parte.” Zic și eu: nu se putea mai intai sa se exploreze cu minuțiozitate aria de exploatare? Doar.eroziunea malului nu este un proces ultra-rapid? Ar fi o mare pierdere distrugerea și înstrăinarea unui patrimoniu național și universal.

    • Ce treabă are DNA cu arheologia ?A dat cineva mită sau au primit ordin de la ambasada să încaseze și firma olandeză ceva bănuți fără muncă ?Bine că nu sunt cărăbuși sau broaște ca la autostradă .DNA luptă împotriva statului român am mai pățit-o cu Behtel,Microsoft,EADS,

    • Cineva d3 la a luat o spaga sa eliberezw certificatul de descarcare.
      Daca faceau cercetare arheologuca pe bune , nu mai apucau sa dea deumul.l lucrari.
      Asa ca a impins o șpagă

  12. Cam miroase suspect interventia DNA. Largirea plajelor reprezinta un pas important pentru atragerea mai multor turisti pe litoralul romanesc. O plaja mai incapatoare inseamna turisti mai multi, mai putina aglomeratie si aduce la pachet interesul oamenilor de afaceri pentru a constui / moderniza hoteluri si pensiuni. In Costinesti spre exemplu, in luna august oamenii efectiv nu mai au loc pe plaja deja foarte ingusta. Cand te trezesti de dimineata si nu ai loc unde sa iti pui lucrurile pe plaja, in urmatorul an probabil pleci in alta parte in concediu… Dar de ce sa ne mearga noua bine cand putem trimite oamenii in Grecia, Bulgaria, Spania, Italia…

  13. Acum sper ca veti intlege de ce DNA este mai eficienta decat SIIJ? Au terminat coruptii adevarati si-i cauta pe aia de pe fundul marii! Desigur ce spun este o ironie!

  14. Propun sa se inceteze orice activitate si in zona in care se afla platformele noastre petroliere.
    De atatea mii de ani cu siguranta in zona se afla epave de nave antice sau medievale scufundate in timpul furtunilor.
    Pana nu cercetam pe indelete tot fundul Marii Negre pe toata lungimea apelor teritoriale romanesti nu demaram niciun santier, asa e corect.

    • Propun să emigrăm pe Marte ca să scăpăm de proști.Omorâm vacile că degajă bioxid de carton și mâncăm rahat sintetic ,avioane electrice la care se termină bateria în zbor etc etc

  15. Asa o fi legea, intr-un fel este in ordine, dar trebuie o anumita flexibilitate, altfel suntem de rasul curcilor. Eu inteleg prin Transilvania sunt lucruri de descoperit interesante, dar la malul marii ce draq sa mai gasesti acum? Sunt lucruri care ar trebui sa dispara: cazul de fata, apoi excesul de contestatii dupa licitatii, apoi interdictia de a inlocui o haimana pe pretextul ca este functionar public, etc

    • Pai descoperi. Portul Tomis. Era important? Nu era?
      Doar ca o descarcare pe bune costa si dureaza. Ma gandesc ca in apa e superscump.

    • hai sa lasam textele, ca e clar ca s-a furat la greu acolo. unde vezi scoruri din astea, poti sa fii 100% sigur ca politicul si-a tras o parte consistenta.

  16. Oricum se escavează Degeaba , nisipul va curge din nou la loc , mai bine aduceau din altă parte șiiiii trebuiau să facă Arheologie cu mult timp înainte de data programată pentru lucrarea de reînnisipare .

    • Asta este un criteriu pentru alegerea locului de unde se trage nisip.
      Daca s-ar lua din dreptul plajelor joase, s-ar intampla cum zici.
      Se ia din locuri unde tarmul este oricum mai dur iar nisipul care, pana la urma, umple groapa va fi adus, cu timpul, mai din larg nu de la mal ca sa riste surparea…
      PS Finca tot intreba cineva de ce nu se ia nisip tot de acolo unde se pune? Pentru ca asa faci cand construiesti castele de nisip pe malul marii cu lopatica si galetusa si ai 3-5 anisori

  17. Mergeti la fata locului si vedeti ce s-a facut deja cu banii. Rape, betoane, zone amenajate special pentru potentatii care si-au mai deschis o cherhana in buza apei, e plin de primarei.
    Zona betonata langa apa pe care marea o rupe la furtuni mai puternice.
    Eroziune de la apa de ploaie si irigatii de sus de pe maluri.
    Pana aici un morman de bani pe care deja l-a luat apa. urmatoarea transa isi asteapta drumul pe apa Sambetei.
    Fauna in rahat, nu exista zone protejate pentru cuibarire, pescarusi cu pungi agatate de picioare s.a.m.d.
    Gunoaie cat vezi cu ochii.
    Zona fara semnal sub mal numai buna pentru… lasati-va imaginatia sa zburde.
    Planuri de urbanism de doi lei, toate malurile se umplu de blocuri si betoane.
    In curand, veti merge la mare si veti vedea numai betoane, gunoaie si bazar.
    Ce frumoase sunt insulele grecesti salbatice.
    Litoralul e in rahat, acum ori niciodata am putea stopa catastrofa asta.
    Este necesat un proiect realist, nu te pui cu marea. Sunt necesare zone de protectie pentru fauna, nu putem betona si intinde blocurile si betonul pe tot litoralul.
    Dimensionarea realista a pensiunilor, hotelurilor raportat la terenuri, sunt vagauni pline de mucegai construite una langa alta.
    Acolo s-au prelins banii dumneavoastra si urmeaza si cei europeni, adica tot banutii nostri.

    • Eu zic ca tu bati campii.
      Tu ai fost acolo sa vezi ce s-a facut acolo unde s-a finalizat? Care margine betonata? Betoanele (mii de stabilopozi prefabricati din beton ) sunt acoperite cu nisipul dragat si nu se mai vad. Vorbesti despre altceva.
      Sigur ca s-au infiintat repede bar-beach-uri legale sau ilegale dar pentru asta exista legi si fisc. Si DNA daca ii punem la treaba.
      Si alegeri la fiecare 4 ani ca sa le dam puterea celor care ne apara de mafioti nu mafiotilor…
      Terenul castigat din mare ramane si dupa ce barurile sunt saltate de garda financiara … daca functioneaza si asta tot de alegerile noastre depinde, nu de stat in fund si comentat ca nu se face. Oare crezi ca pe olandezi i-a costat ieftin?

    • citeste inclusiv ultimul paragraf din articol
      mergi la fata loculurilor
      si nu mai incepe cu atac la persoana
      „daca functioneaza” – dupa zeci de ani de nefunctionare sa-ti spun si eu ca bati campii? – nu-ti spun, ca nu duce nicaieri

  18. adevarul e ca s-ar putea sa vorbim de lucruri diferite
    eu vorbesc de ce s-a consolidat pana acum pe uscat, in buza apei
    ce dragheaza in mare e problema arheologilor …
    oricum, poza pe care am pus-o mai sus e reala

    • Iar eu vorbesc despre ceea ce s-a facut pana acum in materie de protectia malurilor prin largirea plajelor. Se pare ca nu esti la curent cu asta. La asta se refera „bati campii” adica vorbesti despre altceva, fara suparare … doar ca sa ai motive sa fii suparat. Vezi zona falezei nord Constanta.

      Cat despre „daca functioneaza” ceea ce am vrut sa spun e ca depinde de noi sa functioneze, oricat ar parea de lozincard spus.
      Daca se prezinta la alegeri numai 30% din electorat, dar >50% sunt nemultumiti de rezultat vina nu este a menajeriei politice ci a cetatenilor. Motiv pentru care Olanda este o mare putere economica chiar avand resurse proprii infime fata de Romania, si populatie comparabila numeric, dar avand cetateni.
      Si, cetatenii pot face institutiile de gen DNA sa functioneze … Inca o data: nu stand in cur si plangandu-se ca de 30 de ani nu nu nu…

    • nu sunt la curent, eu am vazut de la fata locului evolutia
      au trecut ani buni de cand a inceput „consolidarea ” asta fara cap si am vazut de la fata locului cum mai vine marea si mai rupe din consolidare

    • Pai chiar nu se ntelege despre ce vorbesti, fiincca nu pare a fi la subiect. Vrei musai sa fii suparat pe ceva si daca asta nu-ti satisface dorinta de a fi suparat, vorbesti despre alta…
      Aici este vorba despre largirea plajelor.
      Daca plaja s-a latit cu 100 de metri, despre ce „cum mai vine marea si mai rupe din consolidare” este vorba?
      Pe zona unde s-a latit plaja malul a ramas la 100 de metri distanta de apa. Sub nisip este un pat de tripode prefabricate din beton la care marea va muni din greu daca vrea sa le rupa.
      Ce e drept e, ca inainte de asta s-a construit iresponsabil – peste umplutura si s-a stricat panta naturala a malului – ca sa aiba si gura lu mazare ceva de mancat saracu’.
      Dar daca mai treci pe la fata locului, dispus sa mai vezi si partile bune, poti sa vezi ca incep lucrari si se mai consolideaza si malurile alea; alte proiecte, cu alte fonduri, despre care nu este vorba in aceasta propozitie…

  19. Bulgarii și grecii va mulțumesc. Dați banii înapoi la UE și lăsați plajele înguste și mizere că sa poată merge turiștii către alte țări. Câți specialiști în cercetare arheologică subacvatica sunt la Constanța? Întreb pt un prieten…

  20. Numai 750 milioane euro?
    Iar e pus la zid Viktor.

  21. Cum se face ceva ce poate dezvolta o zonă cum apare ceva care să stopeze „progresul”… ba un gandac care să oprească construcția unei autostrăzi, ba o descărcare arheologică

  22. IAR VA BATETI JOC DE ROMANIA?