G4Media.ro

Directorul general al televiziunii publice, critici la adresa lui Iulian Bulai (USR):…

Foto: Doina Gradea. Sursa: Inquam Photos/ George Călin

Directorul general al televiziunii publice, critici la adresa lui Iulian Bulai (USR): Dezbaterea privind situaţia şi viitorul Televiziunii publice trebuie să implice reprezentanţi ai SRTv şi consultarea European Broadcasting Union

Preşedintele – director general al SRTv, Doina Gradea, consideră că actualul cadru legislativ trebuie revizuit astfel încât să permită dezvoltarea şi optima poziţionare a TVR în peisajul media din România şi Europa, acesta fiind atributul Parlamentului, iar dezbaterea privind situaţia şi viitorul Televiziunii publice să implice atât reprezentanţi ai SRTv, cât şi consultarea European Broadcasting Union (EBU).

„Recenta dezbatere cu privire la situaţia actuală şi viitorul TVR, iniţiată de către domnul deputat Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare din Camera Deputaţilor, s-a lansat într-un mod cu totul aparte. Dincolo de absenţa de la această primă etapă a dezbaterii a oricărei reprezentări din partea SRTv, faptul că nu s-a încercat niciun demers de consultare a European Broadcasting Union (EBU) nu poate decât să îmi stârnească uimirea. A nu implica cel mai important şi reprezentativ organism european din domeniul Serviciilor Media Publice într-o dezbatere de acest gen ridică o multitudine de semne de întrebare”, a transmis, joi, Doina Gradea într-un comunicat.

Ea a menţionat că EBU poate contribui la demersul complex de reconsiderare a misiunii şi destinului Televiziunii publice din România şi şi-a exprimat speranţa că preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, „va fi deschis atât unui dialog constructiv cu SRTv, cât şi unei largi consultări cu experţi recunoscuţi la nivel naţional şi european, aşa cum este EBU”.

„Este surprinzător faptul că domnul deputat Bulai, preşedinte al uneia dintre comisiile de specialitate din Parlamentul României, pare a nu fi familiar cu uriaşa expertiză şi importanta capacitate de suport cu care EBU poate contribui la un demers de o asemenea complexitate, cum este reconsiderarea misiunii şi destinului Televiziunii publice din România. Desigur, actualul cadru legislativ trebuie analizat şi revizuit, astfel încât să permită dezvoltarea şi optima poziţionare a TVR în peisajul media din România şi din Europa. Acesta, însă, este atributul Parlamentului României, iar TVR nu poate – pentru moment – decât să funcţioneze în deplinul respect al Legii 41/1994 şi al tuturor celorlalte acte normative care guvernează activitatea sa”, a adăugat Gradea.

Miercuri, deputatul Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a organizat o dezbatere privind situaţia actuală şi viitorul TVR, discuţiile vizând modalitatea de administrare, misiunea acesteia, modul de alegere a conducerii, reglementările legislative privind reformarea TVR.

La dezbatere au participat Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Vlad Tăuşance, Răzvan Chiruţă (Newsweek), Cristian Delcea (Recorder), Dan Tăpălagă (G4Media), Sorin Ioniţă (Expert Forum), Mircea Toma (ActiveWatch) şi Cătălin Teniţă (deputat USR PLUS şi membru al comisiei).

Iulian Bulai a precizat că nu au fost prezenţi reprezentanţi ai TVR la dezbatere pentru a evita posibile conflicte, dar, în cel mai scurt timp, va exista o dezbatere care îi va include şi pe aceştia.

Dezbateri similare vor avea loc şi în ceea ce priveşte Societatea Română de Radiodifuziune, conform unui comunicat transmis de Alianţa USR-PLUS.

Context

Preşedintele comisiei pentru cultură Iulian Bulai a organizat miercuri dezbatere privind situaţia actuală şi viitorul TVR. El a precizat că planul USR-PLUS privind televiziunea română include şi o reformă legislativă. Una dintre concluziile discuţiilor este aceea că modelul actual de management al TVR este unul ineficient, iar pentru a începe remedierea situaţiei ar trebui separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general, transmite News.ro

La dezbaterea de miercuri au fost discuţii despre modalitatea de administrare a Televiziunii Publice, misiunea şi menirea acesteia, modul de alegere al conducerii, reglementarea legislativă prin care se poate începe reformarea TVR, dar şi următorii paşi care ar trebui realizaţi pentru a începe acest proces, arată un comunicat de presă al Alianţei USR-PLUS.

„Noi, USR-PLUS, ne dorim o reformă, inclusiv legislativă, a TVR, ne dorim ca această coaliţie de guvernare să facă din TVR o televiziune puternică. Alternativa ar fi fie să o desfiinţăm şi să conservăm arhiva, fie să o lăsăm într-o situaţie gri, în care cheltuieşte bani publici cu foarte puţină valoare adăugată. Niciuna dintre aceste variante nu e de preferat.“, a afirmat Iulian Bulai la dezbatere.

Caracterul de serviciu public, mai mult decât o pură instituţie de presă, informativă, al Televiziunii a fost subliniat şi de Sorin Ioniţă, şi de Mircea Toma şi Ioana Avădani, iar independenţa editorială a fost un aspect accentuat de toţi participanţii.

În contextul în care conceptul de „misiune” publică a TVR a fost intens criticat, s-a discutat despre nevoia de viziune, de definire a rolului social al Televiziunii (care ar trebui să combine informaţia de presă, inclusiv investigaţiile, cu divertismentul şi cultura, inclusiv cea înaltă), şi au existat puncte de vedere nuanţate despre necesitatea ca TVR să aibă câştiguri economice, în condiţiile în care publicitatea difuzate este limitată, în prezent, prin lege.

Potrivit sursei citate, audienţa a fost un alt subiect abordat, nu din perspectiva cifrelor absolute şi în competiţie cu ratingul comercial, ci în ceea ce priveşte reprezentativitate la nivel naţional şi acoperirea unor nevoi cât mai variate, însă reale, ale potenţialilor telespectatori.

Una dintre concluziile la care s-a ajuns în urma acestor discuţii este aceea că modelul actual de management al TVR este unul ineficient, iar pentru a începe remedierea situaţiei ar trebui separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general.

Comisia pentru cultură a Camerei va organiza, în perioada următoare, întâlniri pe acelaşi subiect, al viitorului Televiziunii Publice, şi cu angajaţii şi colaboratorii TVR, alte dezbateri similare urmând să aibă loc şi în ceea ce priveşte Societatea Română de Radiodifuziune.

Surse: Agerpres/ News.ro

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Respectul de sine lipseste cu desavarsire.

  2. Gradea a cerut parerea EBU si cand a ales sa slujeasca Ciuma Rosie?

  3. vaca asta are un tupeu de tip firescian… au disparut facocerii aia din senat (soferu, cap de penis, mitraliera etc…) si a ramas asta..

  4. Buhăită , probabil de la gradele de apa băută , are tupeul dragnist și sosocarist . Băieți , zvirliti-o rapid pina nu facem icter !!!

  5. Neo-marxistul domn sau domnișoară pu lai Deleanu vrea să instaureze cenzura deranjat fiind că în emisiunea de revelion leneșul de cotroceni a fost făcut de tot râsul, neo-marxiștii ajunși la putere par foarte deranjați de critici brusc și au schimbat statutul de la cei care înjurau în piață la cei care acum sunt făcuți cu ou și cu oțet

    • Adevarul e ca de revelion umorul de calitate a fost la el acasa la tvr. Daca te-ai amuzat la scenele alea pe se distule, e clar ca ai o viata usoara si fara griji care nu necesita nici cea mai mica imbunatatire a nivelului de gandire.

    • @ pe se distul de hazna!!

      …trista viata ai, masturbatorule!
      Habar nu ai cat de nimic si nesemnificativ, degeaba esti!!!

  6. Cand e vorba sa-si apere scaunul, toate leprele devin competente si invoca cele mai democratice mecanisme pentru defensivă. Mizeriile pe care le fac cat sunt in functie nu se supun insa niciodata acelorasi principii de corectitudine, pana la urma de-aia sunt si considerate abuzuri. E si ăsta un talent, de a folosi permanent in avantajul tau ce-ti ofera legile, iar atata timp cat aceste legi permit manifestari abuzive, specimene ca doinița, șoșonica, tata tudosica de la malul mării plus alte cateva sute de directori si directorasi vor prospera bine-mersi.

  7. Și uite așa, încet-încet, „secretara lui Dragnea de la TVR”, încearcă să-și construiască o imagine de victimă politică…

    Adică – vezi, Doamne! – nu ea e o politrucă pusă de Dragnea la conducerea TVR ca să-l zboare pe Pătraru de pe TVR 1 pentru că se „luase” de Volguța (altă amazoană a lui Dragnea, alături de Carmen Dan, Vasilica Dăncilă, Servil Shaideh, Rovana Plumb etc.)… Noo! Ntz! Niet!… Ea e victimă a epurării politice din TVR… Nu ea îl ține pe Costache „Antena 3”, zis „sărmăluță”, în prime-time-ul TVR, moderator (vorba vine, de fapt, un „gâde” mai micuț și mai incapabil) la „România 9”, că să-i promoveze prin rotație, pe post de ventilatoare de dejecții, pe Cristoiu, Dinescu, Bușcu, Chireac, Roșca Stănescu, Pieleanu și gașca… Nooo! Ea nu știe nimic… Alții „e de vină”… Probabil Zgabercea și cu Demeter…

    Cred că așa o să spună: „M-au obligat să mint prin răsucirea mâinii la spate” cu corolarul „postelnician” – „Am fost un dobitoc!”

    • Perfect adevărate, grăirile tale!
      TeVeReul e de mult timp o extensie a LatrinelorTV WoiCulesciene.

  8. s-au vazut rezultatele SRTV si „cap de porc”, poarte ar trebui o alta abordare

  9. Corect, cu mentiunea ca la dezbatere sa fie consultati si alde Garcea.

  10. Vrei sa rezolvi problema numeste un responsabil, vrei sa sobolanesti inca 30 de ani fa o comisie,2,3.

  11. Romanii sunt efectiv jefuiti continuu de ciuma rosie mafiota care si-a pus toate slugile in institutii cheie ale statului, cu salarii si beneficii uriase de zeci si sute de mii de euro
    Trebuie date afara urgent toate slugile mafiotilor ciumei rosii din toate institutiile iar TVR și Radio Romania Actualitati (dar si alte institutii) sa fie chiar desfiintate si refacute pe baze oneste fata de platitori care au dreptul sa fie informati corect

  12. Pesedista are tupeu cand vine vorba de cascaval politic, mai are putin si ne spune ca doar MAN al PCR poate sa schimbe ceva la trompeta P$D /TVR.

    Inasprirea codului penal, toleranta zero fata de corupti si confiscarea averilor ilicite!

  13. Lasă madam că vă face bine reformarea la TVR că după 30 de ani de moace securiste ne-am cam săturat şi noi ca să nu mai spunem că securiştii ăia expiraţi sunt şi nătângi că se dau de gol în fiecare seară când apar.
    Ascultaţi la noi că vi se face numai bine că măcar mai rămân lupii tineri care sare la beregata lupului alfa deşi nici ei nu sunt ceva de capul lor că e clar că nu v-aţi prins că nici pe vremea împuşcatului nu mergea prostiile aste securiste numai că oamenii se făceau că pun botul de frică şi nu de altceva vă asigurăm, problema este că multă prostime o rămas trepanată că altfel de mult nu se mai auzea de voi.
    E timpul să vă cam duceţi că altfel numai într-un singur fel vă veţi lăsa plecaţi şi nu e un sfârşit plăcut că oricum nu mai aveţi ce oferi şi nici pe alţii nu lăsaţi să facă ceva.

  14. Poate aduce pe cine vrea Doamna Presedinta. Orice ar spune , se vede dela distanta orientarea politica pro PSD a postului tv national, platit din bani publici, iar manipularea persoanelor mai putin informate, a fost obiectivul principal al unor profitori postdecembristi din tv., in detrimentul progresului si bunastarii Romaniei.Lumea a evoluat , iar noi am ramas cu rebuturile comunistoide ,chiar si cu unii mai tineri, dar scoliti la clasa lui Felix. Se impune urgenta de curatenie in numerose institutii de stat , fara a mai aminti de CNA, CCR , Av. poporului, restructurari la Curtea de conturi, ASF si in numerose alte institutii a caror competente sunt inutile ptr. bunul mers al Tarii.

  15. @Eugen De acord, dar mai adăugați pe lista și Consiliul Legislativ unde s-a aciuat Iordache și un userist trădător Doamna Gradea trebuie sa plece necondiționat, și să-l ia și pe cel de la „” Ora 9″”un” monument” de
    echidistanta politica, împreună cu cei enumerați mai sus. PSD parca nu a întâmpinat asa acerba rezistenta când și-a plantat acoliții. Rabdare.
    .

  16. Nu European Broadcasting Union plateste pentru ca institutia , care din pacate o conduci , sa functioneze . Institutia e platita din bani publici . Prin urmare cei care trebuie sa aibe un cuvint de spus sint cetatenii romani .
    Nesimtita si ipocrita .
    Pune mina si fa-ti televiziune privata , pe banii tai .

  17. Citesc comentariile si mă ingrozesc: nervi, răutate, ură, limbaj obscen, lipsa de respect si de minimă civilizatie! Pro sau anti Gradea-Bulai ar trebui să fim civilizati! Nu stiu nimic despre”eficienta economică” a TVR. Stiu insă că si postul central si cele regionale isi fac treaba cu profesionalism si in slujba oamenilor! Ar fi păcat să nu se gasească o solutie care sa faca din TVR o institutie in folosul Romàniei!