G4Media.ro

Coronavirusul omoară prima democrație

Coronavirusul omoară prima democrație

S-ar putea spune că Ungaria era deja “imunocompromisă“. Guvernarea de un deceniu a premierului naționalist neliberal Viktor Orban a erodat capacitatea de control și echilibrul țării, a speriat puterea juridică, a slăbit societatea civilă și libertatea presei și a reconfigurat politica electorală în avantajul partidului Fidesz al lui Orban, aflat la guvernare. În consecință, atunci când a apărut pandemia de coronavirus, democrația suferindă a Budapestei s-a dovedit cu atât mai vulnerabilă.

Luni, parlamentul Ungariei a adoptat o lege controversată care i-a conferit lui Orban puteri sporite în privința regimului de urgență pentru o perioadă nedefinită. Parlamentul este închis, viitoarele alegeri au fost suspendate, legile actuale pot fi anulate, iar premierul are acum dreptul să guverneze prin decrete. Parlamentarii opoziției au încercat să stabilească în lege și o limită de timp, dar nu au reușit. Majoritatea celor două treimi din parlament aflate la ordinele lui Orban au făcut ca noile atribuții ale acestuia să devină un lucru văzut și făcut.

S-a pretins că măsurile se înscriu în riposta guvernului în fața pandemiei globale. Până luni seara, Ungaria raportase aproape 450 de cazuri, iar Orban tradusese deja pericolul în niște termeni convenabili din punct de vedere politic, calificându-l drept o amenițare venită din partea migranților din străinătate deloc bineveniți, ceea ce ar justifica și mai mult agresivele sale eforturi de a păzi granițele țării. “Schimbarea vieții noastre este acum inevitabilă“, a declarat Viktor Orban săpătămâna trecută, adresându-se parlamentarilor și justificând astfel legea propusă. “Cu toții trebuie să ieșim din zona noastră de confort. Este o lege care oferă guvernului puterea și mijloacele cu care să apere Ungaria“.

Legea de urgență prevede totodată și pedepse de cinci ani închisoare pentru maghiarii prinși că difuzează informații “false“, la închisoare fiind condamnate și persoanele care nu respectă carantina. Criticii afirmă că sprijinul pentru sistemul de sănătate al Ungariei este încă deficitar, în timp ce Orban și-a acordat “mână liberă“ pentru a-și exercita și mai mult controlul dominator.

“Nu cunosc vreo altă democrație în care guvernul să ceară mână liberă ca să poată face orice pentru o perioadă oricât de lungă“, a declarat pe canalul Bloomberg Renata Uitz, directorul programului pentru drept constituțional comparat de la Universitatea Central-Europeană din Budapesta.

“Odată promulgată, această lege va exercita cu siguranță presiuni și mai mari asupra a ceea ce a mai rămas din presa independentă din Ungaria”, a subliniat Emily Tamkin, de la The New Statesman. “Orice dezinformare înseamnă pentru ceilalți o dovadă a întăririi iliberalismului”.

Numeroși critici ai lui Orban din Europa văd în toate astea o posibilă cale spre dictatură. Înaintea alegerilor parlamentare, oficiali importanți de la Bruxelles și Strasbourg s-au pronunțat împotriva  unei “stări de urgență prelungite și necontrolate“, care ar submina și mai mult democrația ungară. Luni, fostul premier Italian, Matteo Renzi, a declarat pe Twitter că mulți liberali europeni cred că declinul neliberal al Ungariei amenință principiile Uniunii Europene în general, iar țara ar putea ”merita” să fie exclusă din organizație.

Dar nu există o cale clară care să poată duce la un demers punitiv atât de drastic, nu în ultimul rând din cauză că, în prezent, continentul este angrenat în lupta împotriva coronavirusului. Iar Orban își are și el susținătorii săi. El a fost calificat drept un leu naționalist, un erou care luptă în sprijinul populiștilor occidentali antiimigrație și a fost primit la Casa Albă de președintele Trump.

Luni, liderul italian de extremă dreaptă, Matteo Salvini, a apărat noile atribuții ale lui Orban, calificându-le drept “ libera opțiune“ a unui parlament ales în mod democratic. De ani de zile, partidele de centru-dreapta din Europa i-au permis partidului Fidesz al lui Orban să se adăpostească sub umbrela lor în Parlamentul European, împiedicând Europa să cenzureze efectiv Ungaria. Acum, se pot auzi noi apeluri prin care se cere excluderea partidului Fidesz din această alianță conservatoare de pe continent.

Orban și aliații săi au respins criticile celor care au spus că noua lege ar fi antidemocratică, subliniind că măsurile sunt temporare și că vor fi anulate de îndată ce pericolul pandemiei va dispărea. Alții nu se arată însă prea siguri de asta.

“Toată lumea ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-i oferi lui Orban atuul îndoielii“, a scris săptămâna trecută Dalibor Rohac de la American Enterprise Institute, o organizație conservatoare.  “Cei zece ani ai săi ca premier au fost marcați de un asalt continuu împotriva oricăror constrângeri aduse puterii sale, indiferent dacă a fost vorba despre instanțe, societate civilă sau presă“.

La rubrica de opinii a ziarului The Washington Post, Rohac a continuat: “Demersurile anterioare ale Ungariei spre autoritarism au fost mascate sub forma unei reacții necesare la amenințări din afară – interesele unor corporații străine din timpul crizei financiare, filantropul George Soros (cap de listă pe agenda lui Orban)“.

Ungaria nu este singură în tentativele sale de a exploata criza din sănătate pentru avantaje politice. Un spirit geamăn, premierul israelian Benjamin Netanyahu a transformat criza pandemiei în ceea ce, potrivit criticilor săi ar fi o “lovitură de stat parlamentară“, amânându-și propriul proces pentru acuzații de corupție și putându-și astfel asigura un nou mandat politic pentru a reveni la putere.

În Polonia din apropiere, opoziția este înfuriată de faptul că guvernul naționalist de drepta își continuă planurile pe tema alegerilor prezidențiale din mai, în pofida restricțiilor și a temerilor potrivit cărora virusul ar fi mult mai răspndit decât lasă autoritățile să se înțeleagă. Sondajele demonstrează că actualul președinte Andrzej Duda s-ar afla într-o poziție mult mai avantajoasă dacă alegerile nu ar fi amânate.

Deși pericolul pandemiei reclamă din partea guvernelor naționale niște puteri speciale, analiștii au avertizat că există riscul ca, pe parcursul crizei, liderii demagogi să stârnească îngrijorarea populației spre beneficiul lor.

“În cazul stărilor de urgență, ar putea exista o derogare de la anumite drepturi și proceduri, dar asemenea măsuri trebuie să fie temporare, proporționale și absolut necesare din perspectiva sănătății publice“ – a declarat pentru Washington Post Lydia Gall, cercetător est-european în cadrul organizației Human Rights Watch, referindu-se la faptul că Orban recurge la o putere necontrolată.

“Vagile prevederi formulate, așa cum reies ele din legea de urgență adoptată, nu răspund acestor criteri și mai ales cu siguranță atunci când ele sunt impuse pentru o perioadă de timp nedefinită “.

Sursa: The Washington Post / Articol de Ishaan Tharor / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Photo by Nora from Pexels 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Era moarta de mult timp, la fel ca si cea din Ro

    • Asa e, toata ziua cu democratia-n gura si democratia nicaieri.Si la ei, si la noi si la multi altii (chiar si la unii care dau lectii).

  2. Care este diferența intre srarea lor de urgenta si a noastra?

    • aia care e și între ”stânga liberală” și pro-pedeserastia de la mafia PRO-PSD, sau între ”dreapta conservatoare” și ”po-pulismul extremist”

  3. Iar Orban, hunul a luat taurul de corni, si a spus ca-l fac pe fata si nu ma ascuns. In timp cel Orban, dacul, incearca subtil sa suspende prevederile legale referitoare la transparenta decizionala. Care Orban e dictatorul, si care este liderul?

    • ahahahahaa auzi ”Orban, hunul”, adică porcul din rasa Large White, liderul cotețului vopsit în roș-alb- verde ia ”taurul de coarne”, adică taurul și încă ”pe față”. Și cum face cum obișnuiește să ia, slăninonsul de 120 kg în viu, guiț-guiț?

  4. ungurii nu au fost niciodata slugi,nu au proverbe de genul „capul plecat sabia nu-l taie’!

    • Cu exceptia perioadei de vreo 200 ani cat au fost pasalac turcesc

    • Fara proverbul ala s-au infiltrat sub coroana austriaca în loc sa se zbata pentru independenta. Si tot din lipsa proverbului la sfârsitul primului razboi mondial oarece politicieni din Ungaria au propus României sa înglobeze si teritoriul lor.
      Dar pe Imre Nagy îl mai tine minte cineva? Cine l-a vândut rusilor? Cumva Soros?

  5. Am citit articolul pentru ca am crezut sau am sperat sa scrieti de faptul ca Victor Orban dupa criza din 2008, a dispus ca statul maghiar sa rascumpere actiunile bancilor de pe teritoriul maghiar, in prezent statul maghiar detine 54% din actiunile bancilor, fara sa mai punem la socoteala faptul ca OTP Bank este banca cu capital exclusiv de stat. Asa ca dragi romani, inainte sa-i vaitati pe unguri, vedeti ca statul roman nu mai detine decat o singura banca CEC, care este inexistenta in piata, iar la nivel de reurse, doar producem , tot ce exportam o facem prin firme unde statul sau privati romani, NU exista. Aceasta situatie este unica in Europa. Prin urmare, inainte sa le plengem de mila Poloniei si Ungariei, sa ne uitam mai bine in propria ograda, ca sar putea sa nu mai vedem mai nimic romanesc, romanii au romas doar slugi bune de muncit.

  6. Deja prima propozitie contine o minciunã restul nici nu le mai numãr.Legea electoralã este acelasi pe baza cãruia Fidesz în 2006 a pierdut alegerile cîstigate de cãtre liberali si socialisti dupã o campanie mincinoasã urmînd o guvernare dezastruoasã a guvernelor Medgyesy ,Gyurcsany si dupã evenimentele din Budapesta, de guvernul Bajnai.Aceste trei guverne au dus Ungaria la un fir de pãr de pãsãricã de faliment,îndatorat pînã în gît plin de şomeri si spitale ,scoli închise,perspective zero.Na de asta a cîstigat Orban Viktor alegerile de trei ori cu douã treimi cã oamenii nu mai vor şomaj ,minciunã(discursul de la Öszöd).Ei vor Audi,BMW,Bosch,ABB, locuri de muncã si sã rãmânã unguri în Ungaria lor.Nu vor Lmbtq,nu vor multikulti ei vor sã rãmânã ,,creaturi crestine heterosexuale albe” cum nu de mult i-a definit ,,dl ex eurodeputat liberal Niedermüller”.Despre asta nu prea ați scris.Nu era în fişa postului.Citați fel şi fel de surse dubioase toate legate într-un fel sau altul de Gyuri bàcsi ,personaje de la Sacralitate sa CEU si l-e prezentați ca si cum ar fii adevãrul absolut si opinia unanimã.Cu ce sîntem noi mai democrați cînd apare Arafat cu inginerul sudor şi ne spune legile si regulile valabile ptr mîine ??Dupã care mucles !!!Zero parlament.Voturi pe whatsup… Ne îndreptãm pe melodia imnului national batjocorit de difuzoare de proastã calitate în fiecare zii cãtre haos ,dezastru tragedie,dar avem democratie cu o majoritate guvernamentalã negociatã în pisoarul parlamentului.Nici o stire despre debandada din paradisul liberal Suedia,Belgia,Olanda Spania,incompetenta cu care gestioneazã guvernul Conte criza italianã dar zilnic vãd cã diavolul potcovit Victor vrea sã distrugã si aşa şubreda Uniune Europeanã.

    • Bravo zolika, ai reușit să nu scrii nici un cuvânt despre faptul în sine și despre subiectul articolului. În schimb ai regurgitat toate mantrele cunoscute din dicționarul religiei Orban ca un soldățel disciplinat. Ai dreptate, toată lumea e proastă, rea și neinformată, numai idolul tău este elicopter )))

  7. Ex mustaciosul de la Rahova isi trage palme si se da cu capul de toti peretii ! A renuntat si la lupta indarjita pe care o dusese cu Vaselina si cu Alifie pt a-si proteja hemoroidul !
    De ce un Orban Maret si unul Nevolnic cand ar fi tre buit sa fie EL !

    PS. Dar el, el a iesit din politica si din viata ca un prost si a intrat la parnau direct fetita ! :))

    • SUSUFLER0 mi-am scuipat cafeaua pe telefon .

    • DADDY despre faptul în sine nici articolul nu scrie dar scrie minciuni ,afirmatii aiurea ,presupuneri tendentioase etc.Nu m-ai dezamãgit eram pregãtit cã sub egida tolerantei,diversitatii opiniei mã vor face unii trolul lui Putin,Maduro,Erdogan ,sau a lui Ciociollina ,eventual soldãtelul lui Viktor Orbán.De ce nu vorbesti despre ce am scris?