G4Media.ro

Corina Crețu, raportorul pachetului de redresare economică Next Generation EU: Trebuie o…

sursa foto: Facebook/ Corina Crețu

Corina Crețu, raportorul pachetului de redresare economică Next Generation EU: Trebuie o dezbatere naţională să vedem în ce măsură România îşi permite să mai amaneteze viitorul, mai ales că deja s-a împrumutat foarte mult

Europarlamentarul Corina Creţu, raportorul privind pachetul extraordinar de redresare, cunoscut sub denumirea Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro, consideră că în România este nevoie de o dezbatere naţională pentru a se stabili priorităţile şi pentru a se vedea în ce măsură ţara noastră îşi permite să acceseze creditele oferite prin acest pachet.

  • „Din cauza acestei pandemii care afectează toate statele membre, pe lângă cadrul financiar anual 2021-2027 s-a mai creat un fond pentru redresare şi rezilienţă, Next Generation EU, pentru viitorul general, iar modul în care va funcţiona acesta încă nu s-a stabilit, nu s-au stabilit normele, urmează să fie depuse în Parlamentul European. Eu sunt raportor la acest instrument pentru toate cele 27 de ţări, fără Marea Britanie care a părăsit UE, este vorba despre 750 miliarde de euro. Noi am sperat că cei mai mulţi bani prin acest instrument vor veni prin granturi, dar ştiţi bine că ţările dezvoltate au dorit ca partea de împrumuturi să fie mult mai mare decât grantul. Şi aici lansez o provocare pentru că trebuie lansată o dezbatere naţională în ce măsură România îşi permite să mai amaneteze viitorul, mai ales că deja s-a împrumutat foarte mult. Sigur că împrumuturile care vor veni prin acest mecanism vor fi negociate de Comisia Europeană cu o dobândă mai mică decât o fac statele membre, dar şi aşa tot vor trebui plătite”, a declarat, pentru AGERPRES, Corina Creţu.

Parlamentarul european, fost comisar european, a arătat că aceste fonduri nu vor fi alocate până când ţările nu îşi vor prezenta la Bruxelles proiectele concrete, inclusiv cele referitoare la impactul pandemiei şi cele legate de infrastructură.

  • „Ceea ce este important este că niciunul dintre aceşti bani din acest fond nu au venit şi nu vor veni până când nu se va prezenta la Bruxelles un program al României şi al fiecărei ţări în funcţie de priorităţi, de necesităţi, de proiecte concrete, inclusiv legate de impactul pandemiei şi cele legate de infrastructură. De aceea spuneam, la Comisia Europeană nu sunt depuse proiecte majore, nici măcar autostrada Târgu Mureş-Iaşi nu este depus. E cumva trist, pentru că mi-e foarte frică să nu ne trezim ca în situaţia actuală, am avut peste 30 de miliarde şi suntem în 2020, deci pentru perioada 2014-2020 nu s-au cheltuit mai mult de 30%. Nu banii sunt problema, ci lipsa proiectelor mature şi riscul de a pierde aceşti bani, iar după aceea lumea să spună că Uniunea Europeană nu ne dă. Nu, banii sunt prevăzuţi la Bruxelles şi pentru spitalele regionale, şi pentru autostrăzi, au fost consfinţite sumele prin programele operaţionale, toate aceste programe vor fi atent monitorizate şi până acum nu ştim, cel puţin public, care este lista de proiecte în baza căror se vor cheltui cele 80 de miliarde de euro (pentru cadrul financiar 2021-2027- n.r.). Fac un apel la transparenţă şi la o dezbatere naţională despre priorităţile României. Este o şansă istorică, dar care poate fi valorificată doar dacă se face o echipă de negociere, de profesionişti, care să elaboreze proiecte concrete”, a subliniat Corina Creţu.

Potrivit europarlamentarului, în lunile septembrie-octombrie Guvernul României ar trebui să prezinte Comisiei Europene acest plan pentru accesarea pachetului Next Generation EU, fiindcă se va merge pe ideea primul venit-primul servit şi a afirmat că „banii nu sunt totul, dacă nu avem capacitatea de a-i folosi”.

La ultimul Consiliu European, România a negociat o sumă de aproximativ 80 de miliarde de euro pe cadrul financiar anual 2021-2027.

sursa foto: Facebook/ Corina Crețu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Se dă provocatoare pesedista!

  2. „De aceea spuneam, la Comisia Europeană nu sunt depuse proiecte majore, nici măcar autostrada Târgu Mureş-Iaşi nu este depus”.Orbane lasa-ne si te du unde vrei tu cu tot cu Grinda!

    • De aceea nu exista acest obiectiv de investiții în lista Guvernului făcută de Citu!

    • Scri foarte bine pt unul care s-a nascut ieri. Sau, daca nu esti nascut ieri, atunci citesti printre randuri si nu ai observat ca meleardele trebuiau cheltuite de prin 2014. Adica – Ponta/Grindeanu/Tudose/Viorica …

    • Ba baiatule, invata sa citesti, inca nu e tarziu. Proiectele se depun in lunile septembrie-octombrie, o spune chiar pupila iliesciana. Acum suntem pe data de 9 august daca nu ai aflat inca. Stai linistit si calm ca e duminica, nu te mai stresa atata ca stresul cauzeaza.

  3. portocale 🙂

  4. Nu ai sa vezi , banii se dau doar in anumite conditii negociate deja de presedinte , fara acceptul lui ,visul unora de uniune pe banii europeni nu se va implini , dar incercarea moarte nu are .

  5. Vrabia – mihai viteazul-

  6. https://evz.ro/viktor-orban-despre-banii-primiti-de-la-ue-primim-pe-dracu.html

    „un fost comisar european responsabil cu afacerile economice a calculat că aproximativ 70-80% din banii primiți de la UE sunt de fapt utilizați pentru a cumpăra produse fabricate de întreprinderile occidentale și pentru investiții implementate de companiile vestice”, concluzionând că liderii UE nu acționează din milă și bunătate, atunci când acceptă transferul de sume importante de bani către țările foste comuniste.”

    • Nimeni nu te obliga sa iei bani. Daca crezi că nu ajuta cu nimic nu ii luă.
      Toți dar pe bani disperați cu ochii bulbucați, apoi spun că de fapt nu ii ajuta cu nimic.

    • Speram sa nu fie ca-n bancul „La un moment dat, Ion ajunge intr-o mare criza de bani. Se gandi sa mearga la vecinul lui evreu Itic, si sa-i ceara 2 lei, ca imprumut pana la primavara.
      Itic il asculta atent,apoi ii zise:
      -Bine, iti dau 2 lei imprumut pana la primavara, dar imi lasi toporul ca zalog, si la primavara imi dai 4 lei inapoi, altfel nu ne invoim. E bine?
      Mai de voie mai de nevoie, intr-un final Bula se invoi. Lasa toporul ca zalog, luase banii, si da sa plece
      Insa Itic il striga:
      -Bai Bula! Ia fi atent la mine, la ce m-am gandit. La primavara stiu ca o sa-ti fie greu sa-mi dai inapoi cei 4 lei, intrucat iarna e lunga si grea, asa ca stii ce? Ia da tu acum 2 lei inapoi, si la primavara nu iti mai ramane de dat decat 2 lei, ce zici, o sa-ti fie mai usor?
      Bula se gandi putin, si recunoscu in sinea lui, ca Itic are dreptate, si ca uite e un vecin adevarat, asa ca se invoi, ii dete inapoi cei 2 lei, si pleca acasa, ceva mai usurat.
      Insa pe drum tot calcula:
      -Hmmm! Bani nu am, topor nu am, insa m-am ales cu o datorie de 2 lei, si totusi nu a fost nimic in neregula…”
      Hai, c-am luat-o razna!

    • Inca un citat interesant din articol:
      „„Le permitem să își aducă bunurile aici fără a le impune taxe vamale protecționiste. Le permitem să investească aici și să ne oblige să intrăm în competiție cu ei, în ciuda faptului că noi am intrat în cursă cu un tur în urma lor. Am semnat toate aceste acorduri și în schimb așteptăm de la ei să ne dea înapoi o parte onestă din profiturile afacerilor lor – deoarece este a noastră și noi am muncit pentru ea.””

    • Partea onesta din profituri…in Romania nu ramane mai nimic..avea Petrisor Peiu un articol recent cu cifrele marilor multinationale.

    • E veche placa . mai merge doar la fraieri . Numai ca autorul (probabil de sorginte comunista ) nu spune cit bine fac acesti oameni si ca tot ceea ce ne inconjoara , de la bunuri alimentare , la cele de lux , pot fi cumparate in aceste locuri ,doar datorita sistemelor de transport si de vinzare ce le apartin lor ,nu noua, sau altora ca noi . Nu spun ,nici cum innobileza cetatile tarii , prin impunerea in magazinele de tot felul, obligativitatea unui comert ultra civilizat , nu spune ca platesc impozite si an gajeaza salariati ce nu sunt platiti la negru si dupa urma carora statul incaseaza miliarde de euro , nu spune ca PIB este 80 la suta din el datorat acestora , nu spune ca scolarizeza si emencipeaza lucratorii din firmele proprii , nu spune ca avem acces peste tot in lume , nu spune ca acesti -neinvitati- (ce dobitoc ) modernizeza cai de acces sau cresc nivelul de instructie al populatiei , nu spune ca asigura conditii exceptionale de munca . Nici macar nu intelege ce inseamna un plan de lucru la nivel global si care este rolul unei investitii . Toate acestea nu sunt facute din banii tarilor unde acesti oameni au ajuns , nu sunt facute datorita inteligentei lor si nici datorita vreunui noroc de genul para- malaiata in gura lui natafleata – acesti bani sunt banii altora, numiti actionari in diverse firme .Pomana ingrasa , dar daca ne-ar da degeaba banii , cum ar putea sa tina pasul cu altii , ce investesc enorm in aceleasi domenii , nu tu vrei , -doar sa iti dea tie gratis banii sa ii halesti tu cu neamurile si amantele , ca de facut vreo – mare brinza -cu ei nu ai dovedit ca esti in stare a face ,dar fara a investii , cit timp crezi ca vei primi acesti bani pe care din motive diferite , ca un idiot , ii ceri . Crezi ca totul ti se cuvine si brusc cind nu mai prinesti nimic ce vei face ,exact ce ai facut deja in urma cu multi ani .

    • BPS – a calculat si cifrele lui Gazprom/Lukoil etc. Sau la stapan nu-i place sa-i umblii in caiete ?

  7. In comunism nu am lăsat nici o firma străină în România rezultatul a fost sărăcie sărăcie sărăcie.
    România are nevoie de 1000 ani pentru a se dezvolta la un nivel acceptabil fara investiții străine.

  8. PNL nu va face nimic, ei doar fura, fix ca PSD.

  9. Nu exista bani europeni pt investiții în țările foste comuniste. Dacă UE ar dori sa dezvolte aceste tari ar investi singura, fără dragnea, Orban, n dan sau alții asemenea. UE se preface că ne da bani iar politrucii ăștia slugarnici se prefac ca _i accesează. Victor Orban, recent a declarat :UE nu ne_a dat nici un ban. Și are dreptate.

  10. UE nu poate să investească nu este investitor.
    Daca ar gestiona banii in Romania ar sări toți că România este stat suveran și că ce caută UE să ne spună noua ce sa facem.
    Bani s-au dat că au fost furați asta e.
    De aceea este România o țară coruptă. Chiar daca le place sau nu unora toate țările foste comuniste mustesc de corupție.

  11. OK,să plece PNL,să revină PSD la guvernare(oricum stăpânește parlamentul)-el va ști cum să gestioneze banii de la UE,în paralel cu majorările de lefuri,pensii și alocații DEJA LEGIFERATE.
    Sau…mai bine nu?