G4Media.ro

Compania israeliană care a produs programul de spionaj Pegasus reacționează în urma…

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Compania israeliană care a produs programul de spionaj Pegasus reacționează în urma scandalului mondial: Dați vina pe clienții noștri, nu pe noi pentru hacking

NSO Group, producătorul software-ului de spionaj Pegasus, care ar fi fost folosit pentru a urmări un număr mare de personalități la nivel mondial, susține că a da vina pe companie este ca și cum „ai critica un producător de mașini atunci când un șofer beat face un accident”.

Compania israeliană se confruntă cu critici internaționale, după ce un consorțiu format din 17 organizații media independente a analizat o scurgere de informații ce conține o listă cu 50.000 de numere de telefon ale potențialelor ținte ale spionajului prin intermediul softului companiei.

NSO Group spune că a primit sesizări conform cărora lista ar fi fost obținută de pe serverele sale din Cipru, însă a clarificat ulterior că nu dețin servere în acea țară.

„În primul rând, nu avem servere în Cipru. Și în al doilea rând, nu avem nicio informație despre clienții noștri în posesia noastră. Și mai mult decât atât, clienții nu sunt legați între ei, deoarece fiecare client este separat. Deci, nu ar trebui să existe deloc nicio listă de genul acesta. Și numărul țintelor potențiale nu a reflectat modul în care a funcționat Pegasus. Este un număr nebun. Clienții noștri au în medie 100 de ținte pe an. De la începutul companiei, nu aveam 50.000 de obiective în total”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei israeliene, citat de BBC.

Software-ul Pegasus funcționează ca un virus și permite atacatorului să acceseze toate datele de pe un dispozitiv, cum ar fi numere de telefon, mesaje, fotografii, date GPS, mail-uri și să activeze în secret camere și microfoane. NSO Group a susținut că programul este destinat utilizării împotriva infractorilor și teroriștilor.

Citește și:

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului / Fostul premier Edouard Philippe și alți membri ai Guvernului, vizați

Scandalul Pegasus ia amploare în presa germană. Süddeutsche Zeitung adaugă numele a 14 șefi de stat și de guvern, printre care și președintele Consiliului European, Charles Michel, care ar putea fi ținte ale spionajului

Proiectul Pegasus: Guvernul Viktor Orbán, acuzat că a folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști independenți / Soft-ul funcționează ca un virus și poate permite hacker-ului să vizualizeze orice informație de pe telefon, inclusiv datele GPS

Scandalul Pegasus ajunge în justiția franceză: Procurorii au deschis o anchetă după ce jurnaliști de investigații au acuzat Marocul de spionaj

Ursula von der Leyen, despre scandalul Pegasus: Dacă spionajul în masă se confirmă, este „complet inacceptabil”

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte printr-un soft dezvoltat de o companie israeliană. Jurnaliști și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare, suspiciuni față de guvernul Ungariei

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Asa ar trebui sa zica si tarile exportatoare de arme unor regimuri criminale. „Dati vina pe sauditi ca ciopartesc copii cu bombele noastre, noi le-am vandut rachete crezand ca le folosesc la speriat grauri”

  2. Ce dume la astia. Produc arme (virusi) dar pretind ca ei doar le vand, nu sunt raspunzatori. E ca si cand USA ar vinde arme pe internet, oricui doreste, dar s-ar mira ca teroristii le folosesc pentru atentate.
    Normal ca esti raspunzator, nu oricine ar trebui sa primeasca genul asta de tehnologie.

    • Moral da, însă legal?
      Dacă Israel nu are legi care sa impună necesitatea obținerii unei licențe de export pentru a comercializa tehnologiile de spionaj / software intruziv in afara țării, firmele astea fac ce vor. Cu ochii pe profit fără scrupule, dar atunci si cu răspundere personală internațională când riscurile se materializează.

      UE are are o legislație bine pusă la punct in ce privește tehnologiile intruzive. Merita citită:
      https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2021:206:FULL&from=EN

  3. Pegasus? Asta e marcă românească!

    • aia e pegas.

    • @andrei
      Și care e treaba ta? N-am voie să traduc?

  4. „…. scurgere de informații ce conține o listă cu 50.000 de numere de telefon ale potențialelor ținte…”
    Si de unde sa stiu eu ca listele alea sunt 100% adevarate, si nu sunt trucate de fundatiile sorosiste care le-au scos pe piata cu un anume scop?

    • E o pura intamplare ca au aparut ca la comanda cand se cearta UE cu Orban si cand Macaron e in picaj in sondaje. Maroc anunta azi ca ii da in judecata pe sorosisti daca nu ofera si probe.
      In al doilea rand softul respectiv nu poate fi exportat fara aprobarea guvernului Israelian, e ca la armament. Deci guvernul stie exact caror tari au vandut softul dar nu vor sa se bage.

  5. „… este ca și cum ai critica un producător de mașini atunci când un șofer beat face un accident”…
    Mhm…

    Sau, un exemplu mai apropiat:
    E ca și cum ai acuza conducerea IG Farben, producătorii Zyklon B, că pesticidul făcut de ei a fost folosit de niște unii în lagăre de exterminare, ca să omoare mai bine de un milion de evrei.

    Uuuups, stai așa, că au fost acuzați de asta! Ba chiar găsiți vinovați unii dintre ei. Ce chestie…

  6. Judecatorul Mustata nici pe lumea cealalta nu poate negocia o spaga.

  7. O entitate care produce un soft ce poate fi folosit imoral este perfect morala , in viziunea israelienilor care au produs programul de spionaj ….

    Pe acelasi principiu producatorii de tigari pot sa spuna ca vina este a celor ce fumeaza si ca daca nu ar exista fumatorii ei nu ar avea cui sa vinda .

    Sa fii nemernic si sa produci nemernicii …. Si sa iti cistigi piinea pentru tine si familia ta in acest fel …. Asta a ajuns omul . O secatura .

  8. Programele de interceptare le avem tot de la israelieni…pentru whatsapp, DNA tot de la ei cumpara…daca cercetarea noastra nu functioneaza.

  9. Asta e ca si cum ai avea productie de droguri si cand se intensifica scandalul dependentilor de droguri morti de supradoza zici ca vina-i apartine doar dealerului.
    Logic falacy de manual , cu intentie bineinteles, nu din nestiinta.
    E ca si cum Iranul care furnizeaza extremistilor spalati pe creier din Siria si Fasia Gaza logistica militara (folosita ulterior impotriva Israelului ) ar raspunde acuzatiilor ( perfect fondate !) ca nu e treaba lor, sa-si regleze problema cu clientii care cumpara armament de la ei.

  10. Interesant, in prima zi toata lumea sorosista calare pe Ungaria, pana si tampita de Ursula comenta de pe canapea.
    Dupa 2 zile de insa, balonul cu minciuna antiungureasca s-a dezumflat dintr-o data, ca sa aflam ca de fapt altii au spionat, nu Orban cel Rau.
    🌈 din toate tarile, uniti-va!

  11. 1. Maşina a fost creată pentru deplasare, nu pentru a da cu ea în primul stâlp, pe când programul a fost creat anume pentru spionare, nu pentru a căuta reţete kosher!

    2. „nu avem nicio informație despre clienții noștri” dar ştiţi că „Clienții noștri au în medie 100 de ținte pe an.”

  12. Să menționăm totuși, că industria de spyware izraelian face parte dintr-un program guvernamental de cca 10 ani, iar rezultatele se văd din veniturile realizate care depășeșc în prezent pe cele din vânzarea de armament clasic. În aceste zile au fost organizate în Izrael, evenimentele anuale ale Cyber-Week ( dau linkul mai jos, să puteți vedea partenerii și sponsorii evenimentului.) Este un fapt : Izrael este printre primele cinci producătoare mondiale de aplicații în ”securitatea cibernetică”. Pegasus și multe alte produse de vârf din domeniu pot fi vândute la state ( ! ) străine numai cu acordul ministerului apărării izraelian.

    https://cw2021.b2b-wizard.com/expo

    Este un truism că aproape toată lumea folosește industria de informații la nivel de stat. Marea diferență o constituie totuși, împotriva cui este folosit. Spyware-ul în cauză poate fi folosit – după furnizor – numai împotriva teroriștilor și criminalilor periculoși. Problema cu acest tipuri de produse se pune la utilizator, care se comportă de multe ori ca și omul care are în mână un ciocan și tot ce vede în jur i se pare a fi un cui !

  13. Toti cei ce folosesc acest tip de programe ar trebui acuzati de ;Crime impotriva umanitati;.