G4Media.ro

Cine e Irina Socol, fosta preşedintă a Siveco România, care i-ar fi…

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Alex Micsik

Cine e Irina Socol, fosta preşedintă a Siveco România, care i-ar fi denunţat pe Mîndruţescu, Ghiţă, Fenechiu, Duţă şi Ana Maria Pătru

Irina Socol de la compania IT Siveco ar fi unul dintre denunţătorii directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Potrivit acestora, numele lui Mîndruțescu a fost menționat într-un denunț referitor la mai multe persoane, înregistrat la DNA Ploiești.

Socol are însă un track record impresionant de persoane denunţate: fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, Lucian Duţă, fostul preşedinte PDL al CNAS, Ana Maria Pătru, fosta şefă a AEP, Ancuţa Macovei, fosta şefă a direcţiei IT din ANAF.

Aceasta după ce, pe 3 mai 2016, Socol a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală. Ea a fost eliberată în timp record pe 16 iulie 2016.

În 2016, Socol s-a retras din acţionariatul Siveco România. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, dacă în septembrie 2015, Irina Socol figura cu un pachet de acţiuni de 16,57% din capitalul social al Siveco România, în august 2016, ea nu mai figura printre acţionari.

Sebi Ghiţă a fost denunţat de Irina Socol în dosarul „Taxă pentru contracte IT”

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT, precum Siveco, ar fi acceptat să îi dea o parte din bani lui Ghiţă, fie ca să câştige contracte, fie ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii. Procurorii susţin ca Ghiţă lua comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între firmele controlate de el și companiile IT care primeau contractele de la stat. Între 2007 şi 2014, Ghiţă ar fi strâns astfel 10 milioane de euro.

Contracte cu Siveco. Între 2007 – 2014, Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii Siveco România aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, ca să îi ajute să obţină contracte cu:

  • CNAS pentru „Dosarul Electronic de Sănătate”. Agenţia de cadastru pentru implementarea proiectului „registrul electronic naţional al nomenclaturilor stradale RENNS” în valoare de peste 13 milioane de lei,
  • Spitalul Judeţean de Urgenţe Ploieşti pentru ” dezvoltarea sistemului informatic medical prin servicii de e-sănătate în beneficiul locuitorilor jud. Prahova” în valoare de peste 6,5 milioane de lei
  • Consiliul Judeţean Tulcea pentru servicii de realizare şi implementare sistem integrat şi formare profesională pentru proiectul „implementarea la nivelul judeţului Tulcea a sistemelor integrate de e-tax, e-payment şi e-guvernare precum şi asigurării conexiunilor la broadband” în valoare de 5,8 milioane de lei.
  • Consiliul Judeţean Braşov pentru livrarea de echipamente hardware, licenţe şi sisteme de operare, analiză, proiectare, testare şi implementare sistem informatic, configurarea şi implementarea bazelor de date, mentenanţa sistemului informatic implementat în valoare de 3,8 milioane de lei.

Ghiţă ar fi ştiut de acest dosar înainte să fugă. O mărturie obţinută de procurorii de la DNA Ploiești arată că Sebastian Ghiţă ştia înainte să fugă, în decembrie 2016, că urmează să i se facă acest dosar penal, al 5-lea. Un martor le-a declarat procurorilor:

  • „…în prezenţa mai multor persoane de încredere (Sebastian Ghiţă – n.r.) a afirmat că a luat la cunoştinţă despre faptul că la D.N.A. – S T Ploieşti există în lucru un dosar urmare a unor denunţuri formulate de Baba de la Siveco (Irina Socol – n.r.) şi de Berdilă de la Romsys…”)

Fenechiu, denunţat şi el de Socol. Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Ploieşti după ce a fost denunţat de Irina Socol de la Siveco şi de Horaţiu Berdilă de la Romsys. Fenechiu a admis că a primit mită 900.000 de euro ca să îi ajute pe aceştia să încheie contracte IT cu statul. Fenechiu a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de detenţie.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, denunţat de Irina Socol. Informaţia apare în rechizitoriul lui Duţă obţinut de G4media. Duţă ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro. Enache şi Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a acuzat-o pe Irina Socol că a denunţat-o la DNA Ploieşti. Socol nu a negat, ci doar a precizat ca a trecut testul poligraf.

Fosta preşedintă a Siveco România, Irina Socol, a denunţat-o la DNA şi pe Ancuţa Anda Macovei, şefa direcţiei IT din ANAF, potrivit unei motivări a Tribunalului Prahova. Socol a mărturisit că i-a dat Ancuţei Macovei un milion de euro pentru un contract cu ANAF.

De ce a făcut denunţuri Irina Socol. În primul rând pentru a-şi uşura situaţia ei juridică. Ea „a făcut 19-lea”, cum se spune în jargonul avocaţilor, adică a beneficiat de aplicarea articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor.

Potrivit acestui articol, „persoana care are calitatea de martor (…) şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Irina Socol a oferit câteva explicații pe Facebook în urmă cu 2 ani. „Fără a încerca să caut vreo justificare, aş vrea să fac o precizare: lucrurile incorecte nu au fost niciodată iniţiativa noastră. Ne trezeam în mijlocul proiectelor, după luni în care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii şi solicitări imperative. Eu am avut nişte alegeri de făcut. Am plătit pentru ele. Îmi doresc din tot sufletul ca România să nu revină niciodată la epoca corupţiei cvasi-generalizate în achiziţiile publice”, scria Socol în 2017.

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Alex Micsik

Citește ș:

OFICIAL Mîndruțescu a depus o garanție imobiliară pentru cauțiunea de 500.000 de mii de euro pentru a fi anchetat în stare de libertate/ Imobilul cu care garantează este evaluat la 835.000 de euro

Averea declarată a lui Sorin Mîndruțescu în 2013, CEO-ul Oracle România, inculpat că a luat 869.000 de euro mită: Case la Bran, la Corbeanca, conturi și obligațiuni de peste 2 milioane de euro, acțiuni la clinica privată a soției

DNA: Sorin Mândruțescu a pretins și primit mita de 869.413 euro în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Pedepse ca aceasta primita de Irina Socol, de 2 ani si 6 luni cu executare , cand intri la parnaie in mai si iesi in iulie s-au dat cu duiumul in Romania in ultimii ani. Ceva de genul, intri pe poarta inchisorii vineri seara si iesi luni dimineata, condus de catre directorul de la Jilava care nu mai pridideste cu scuzele ca trebuia sa iesi de joi !! :)))
    Halal ! :(((

    • ..sebastian ghita nici nu se mai osteneste sa revina in tara…clampane ca o vuvuzea dogita,din serbia sau unde dracu o fi…a facut conturi doldora de mangoti,are ,,filmari,,si avocati naimiti…sta cu satarul la granita,…asteapta sa dea cu el….ne au incalicat SATANELE HAMESITE…RAUL ESTE CANCEROS,arcinom…FATAL….

    • Socol a primit doar 2 ani in exact in acesta idee – de a fi denunțător. Sper că cei care au dat mita sa ia 8-10 ani. Și eu și alții dintre noi/ voi am vrea sa cistigam banii ușor în business. Sa oferi mita pentru contracte este ușor, reversul trebuie sa fie pușcăria. Aici avind in vedere că primirea de mita in contracte pare a devenii sport national – unii din oamenii de afaceri de la noi – cred că tiriac spunea: daca oferi 2% din contract e mita, daca oferi 10% e comision, eu cred că ar fi OK legalizarea lui. Frate vrei sa cumperi 1 bilet de autobuz de la șofer? 10% din bilet este comision…și e al meu, eu sunt soferul. Nu dai? Nu cumperi bilet… De ce doar șefii de companii pot sa ia comision și șoferii nu? Mergi la banca sa iei credit? 10% din el se împarte cu echipa din dosar, altfel ciuciu credit…

    • @Gerula :
      Pedeapsa a fost de 2 ani si 6 luni. Cand corectezi pe cineva, asigura-te ca nu pici de papagal ! :)))
      Din astia se scade 1 an si 3 luni pt ca are varsta de peste 60 de ani si raman 15 lui de executat. vine beneficiul denunturilor si realizezi ca daca era sa se respecte intocmai dispozitia legala care spune ca denuntatorul beneficiaza de reducerea pedepsei cu jumatate din cat prevede legea o sa-ti dai seama ca ar fi fost exact cum am scris eu mai sus : Ar fi incarcerat-o vineri seara iar sambata dimineata ar fi eliberat-o cu scuzele de rigoare pt ca nu i-au dat drumul de… joi !!!! :))))))))))

  2. Doamna Corectitudine, sunteti cumva fata lu’ tata(baiat fin cu ochi albastri), care angajati zeci de programatori, asa cum spuneti, iar apoi taticu’ ii punea sa taie cu pixul si sa semneze in contractele de munca faptul ca NU isi doresc plata orelor suplimentare? Sau cea care urla la aceiasi programatori tinuti la birouri la ore tarzii in noapte? Mda, cred ca aveti dreptate cand spuneti ca nu va mai doriti o Romanie corupta, dar tocmai voi, cei care ati supt puternic de la stat in baza relatiilor lui taticu’ ar trebui sa fiti cei care dispar primii. Oare de ce nu functioneaza sistemul de carduri de sanatate? Cine l-a „creat”? De ce nu va intreaba nimeni acum de sanatate? Pentru ca ati inceput sa mai turnati lucruri noi ca sa distrageti atentia. Nu ca Mandrutescu ar fi vreun sfant, a demonstrat-o de cand lucra pe la Turco-Romana, ajutandu-si actionarii sa plece cu sacii de bani, dar asa ca idee, momentul ales de Irinuca pentru spovedanie coincide uimitor cu cel in care au inceput sa se scrutineze asupra modului de realizare a unor aplicatii platite cu bani publici, la preturi care ridiculizeaza licente grele de SAP sau alte ERP-uri consacrate…diferenta fiind ca aceasta NU functioneaza!
    Speram sa aflam ca in final nu doar denuntatii vor plati, ci si denuntatorii si vor spune si cum au ajuns ei sa dea astfel de mite persoanelor mai sus amintite. Cred ca asta ar fi mult mai interesant.

  3. Din totalul de 30 de luni a efectuat 2 luni din condamnare ! Cum s-a putut întâmpla în mod legal asta ?!? SIVECO a fost/este o întreprindere sub acoperire a SRI ?!?

    • I s-au scazut timpul petrecut in arestul politiei ~o lună, dar mai ales timpul petrecut in arest la domiciliu ! Mulțumiți-le celor de la Psd-Alde pentru aceste legi mizerabile, care echivalează timpul petrecut acasă cu timpul la pușcărie

  4. Mafia politica este generalizata, de aceea trebuie sa aruncam la gunoi toata clasa politica si sa votam oameni noi in politica.

  5. Se pare ca Mafiotii, borfasii sunt foarte suparati cind cineva ii denunta.

    • Se pare ca postacii borfasilor sunt tare suparati, nu? Madam Socol a facut o alegere si asa cum spune si ea, a platit pentru alegerile ei. Faptul ca a denuntat tot, asta e alta poveste, e clar ca a facut-o ca intelegere pentru a-si micsora pedepsele. Si mi se pare normal, in toate tarile civilizate exista procedura asta perfect legala.

    • Irina Socol este denuntatorul – ceilalti sunt mafiotii pe care i-a denununtat.

  6. Ce bre, te-ai supărat? Mai stau o data.

  7. Gândire de infractor psdist ! Ar fi bine pentru hoți să nu mai fie turnați

  8. tov dutza e mine merci. se rasteste la unul sau la altul pe la tembelizoare.

    o fi securist ? la cnas a fost vreodata sef un civil ?

  9. Dar totusi, compania merge mai departe. Are profit. Nu a platit nimic madame. O poza, 3 luni si o „iesire” din actionariat. Nu sa schimbat nimic. Dar sigur … este vina Oracle pentru ca nu merg sistemele informatice. Nu este vina celor care au facut profit prin livrarea unor aplicatii software care se strica imediat dupa ce au fost receptionate de catre beneficiari complici. Cum spunea si madame … „ne trezeam în mijlocul proiectelor , după luni în care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii şi solicitări imperative.”

    Toate denuturile au fost despre fapte petrecute inainte de semnarea contractelor, dar de … mesajul este pentru fraieri care pun botul.

    • A platit pierderile provocate statului roman pentru dosarul cu evaziunea fiscala cu tiganii din Sintesti. A fost calculat atunci un prejudiciu de vreo 10 milioane. Si l-a platit integral. In baza acelui dosar a facut toate denunturile ulterioare pentru a-si usura situatia.

  10. Jos pălăria pt aceasta doamna. Unii oameni chiar nu au corupția în sânge, exista in ei niste anticorpi ceva . .
    Un fel de Mona Musca a businessului românesc, jos pălăria!

  11. Urmeaza ”Matusa tamara”care se ducea cu valiza sa negocieze si sa ia partea in cash din fiecare contract unde se vindeau licente Oracle catre institutii publice .

  12. Ieri erau cu totii prieteni si se considerau un ‘club select de privilegiati’ care puteau sa faca sa treaca orice proiect, sa aprobe orice licitatie, sa avizeze orice smecherie….pentru ca ‘noi – elita lui peshte’ controlam sistemul. Targeturile nu erau o problema pentru ei …detalii. Siveco se pare ca livra in mod constant rebuturi statului impreuna cu firmele lui Ghita si alti subcontractori de casa. Oamenii care lucrau efectiv erau in general tratati de kkt si pur si simplu nu puteau face treaba cum trebuie pentru ca erau pusi sa fac 100 lucruri in acelasi timp. Sclavi pe plantatie…

    Se dadea rasol cam in toate…macar sa mearga cat de cat sa luam banii….nu conta ca e buget de stat sau bani europeni. In unele cazuri s-au descoperit mizeriile (audit UE), dar nimeni nu va putea lua fiecare contract sa vada rahaturile care s-au livrat pe bani grei. Presa in schimb lauda marile realizari IT-iste din contractele cu statul…nefunctionale evident.

    Acum se toarna unii pe altii si probabil ca daca s-ar intalni pe strada nici nu s-ar mai saluta…cam ce fel de oameni sunt astia??? Ce rahaturi de ‘lideri’/’manageri’ sunt si in mediul privat…se intreaba cineva?

  13. A turnat, deci a dat dovada de „buna purtare” in fata procurorilor, ceea ce a dus in final la scaderea pedepsei la jumatate, apoi a dat dovada de buna purtare in penitenciar… o fi lucrat la biblioteca , i-au mai scazut niste zile, de a intrat in comisie si a iesit de acolo libera ! In cazuri ca acestea ca al lui Socol cand ai o tona de pedeapsa si faci doar cateva kilograme (mai-iulie) e o vorba : „A intrat in penitenciar vineri seara si a iesit de acolo luni dimineata, cu scuzele ca trebuia sa i se dea drumul inca de… joi” !!! :)))))

  14. E nascuta in 1957, deci are peste 60 de ani, asta inseamna pedeapsa redusa la jumatate !

  15. bezele de le ielena udrea!