G4Media.ro

CCR a respins sesizările împotriva modificărilor aduse de PSD legii concurenţei, prin…

CCR a respins sesizările împotriva modificărilor aduse de PSD legii concurenţei, prin care președintele Iohannis a fost eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, PNL şi USR privind neconstituţionalitatea modificărilor aduce Legii concurenţei, prin care numărul membrilor plenului Consiliului Concurenţei a fost majorat de la 7 la 11, numirea acestora revenind Parlamentului şi nu şefului statului, ca până în prezent.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996 sunt constituționale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, a transnis Curtea într-un comunicat de presă.

Actul normativ a fost adoptat la finalul lunii iunie de Senat, în calitate de for decizional.

În sesizarea adresată Curții Constituționale, USR și PNL arătau că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esențial forma adoptată tacit de Camera Deputaților și generând astfel deosebiri majore de conținut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

Pe lângă motivul de natură extrinsecă, USR și PNL au considerat că există și o serie de motive de natură intrinsecă pentru care legea care schimbă cadrul legal al concurenței contravine Constituției României.

Astfel, cele două partide au arătat că modul în care, conform modificărilor, se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenței, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivității legii, cel al egalității în drepturi precum și prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremației dreptului Uniunii Europene asupra dreptului național.

Modificările aduse la legea Concurenței de către PSD sunt în contradicție cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autoritățile naționale de concurență dispun de garanțiile de independență, de resursele și de competențele în materie de aplicare a legii și de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 și 102 din Tratatul UE în mod eficace, au mai arătat USR și PNL.

Directiva prevede că persoanele membre în organele decizionale ale autorităților naționale de concurență „pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern”.

”Or, în cazul de față, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, și anume ca urmare a unei intervenții politice a actualei majorități parlamentare controlate de PSD. De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, „statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităților naționale administrative de concurență sunt selectați, recrutați sau numiți în conformitate cu proceduri clare și transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern”, se mai arăta în comunicatul transmis de USR.

Și președintele Iohannis a atacat actul normativ la CCR.

„Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea menţionată contravine unor norme şi principii constituţionale”, a transmis Iohannis în sesizarea transmisă la CCR. El a susținut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Foto: Curtea Constituțională

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Am reale emotii visavis de cum va decide CCR – daca va fi de partea PSD sau a PNL-USR-Pres 🙂

    • Ne mai trebuie presedinte cand tara e condusa de CCR? Ca doar cei din CCR sunt alesi prin vot universal…, nu presedintele!

    • Cetatenii voteaza si pentru Parlament, care apoi alege pe cine vrea pentru CCR.

      Deci cetatenii aleg pe cei care-i aleg pe clovnii astia de la CCR. Daca romanii ar fi ales mai bine ultima oara, poate nu ne-am fi procopsit cu sinistrii astia.

      Dar convinge-i pe prosti/romani sa voteze, daca poti.

    • Dreptul de veto este mai vechi decat crestinismul. Scutiti-ne de insulte, politicienii nu merita nici macar efortul de a ma apleca să-mi leg șireturile pentru a merge la vot. Despre ce voturi vorbiti? Inteleg ca aveti mize, dar sunt numai ale voatre. Pentru mine este egal cine va popula parlamentul, lupta si interesul sunt ale voastre, ca sa va prinda vremea in partidul corect. Aveam 7 ani la revoluție si am imbatranit votand, sperand si observand in jur cum funcționează lucrurile. Nu poti azi sa ma insulti cand, aproape de 40 de ani nu m-as mai duce la vot nici batuta, ca refuz sa va servesc interesele. Ma amuza modul in care va activati la fiecare alegeri, va insultati reciproc, va scoateti ochii si va porcaiti in public, apoi, dupa ce aflati rezultatele, bateti palma prietenosi.

  2. Avizul Presedintelui in economia romaneasca e inutil cata vreme concurenta se face tot pe spaga si coruptie.

  3. Foarte bine, că oricum el nu înțelege nimic din subiect!

  4. CCR este obligat sa lase dreptul Presedintelui, in acest caz. Altfel , orice majoritate politica ar fi , are interesul ascuns, de a-si proteja fel si fel de interese , in defavoarea romanilor cinstiti si a Romaniei.

    • Dacă era obligat, fii sigur că o făcea!

  5. FORTA CCR! HAIDETI CU PENSIILE! PENSIA MINIMA SA FIE 3k EURO VICTORIE!

  6. Din pacate garantul garantului democratiei a esuat.
    Garantul democratiei este Constitutia, iar garantul Constitutiei este CCR.
    Din pacate, CCR a esuat. CCR este acum o unealta a PSD-ALDE-ProRomania acare aproba tot ce reclama PSD-ALDE-ProRomania si respinge tot ce reclama ceilalti. Mai grav este ca membrii CCR au mandate de 9 ani, deci orice configuratie politica vor alege romanii in aceasta iarna nu va influenta CCR, unde tot PSD-ALDE-ProRomania va fi la putere.
    Singura iesire este ca noul Parlament sa schibe Constitutia, iar noua configuratie Constitutionala sa nu mai includa CCR. In locul CCR, pentru dezbaterea problemelor de constitutionalitate ar putea functiona o adunare a tuturor judecatorilor la ICCJ, iar deciziile sa necesite majoritati calificate.

  7. CCR este o anexă a PSD și revizuirea Constituției este absolut necesară.

    În aceeași logică, noul parlament va putea majora plenul Consiliului Concurenței la 23 de membri, din care să numească 12.

    CCR a modificat în repetate rânduri în mod evident Constituția, schimbând raporturile dintre puterile fundamentale ale statului.

  8. Nu prea pot fi criticati judecatorii CCR in cazul in cazul de fata ! Legea nu este OPORTUNA dar este constitutionala !

    PS. Alta sesizare este insa mai importanta : cea care vizeaza neconstitutionalitatea legii prin care Parlamentul este abilitat sa stabileasca data alegerilor parlamentare !

  9. Greșesc dacă pun semnul egal între CCR și statul paralel? Am remarcat ca CCR da câștig de cauză dreptei în cazul sesizărilor puțin importante, iar în cauzele cu miză mare, declară câștigător PSD-ul. Probabil simt ca li se clatină scaunele în cazul în care se schimba majoritatea parlamentara și vor sa ii înșurubeze bine pe psd-isti în posturi cheie.