G4Media.ro

Căsuța poștală din Cipru care l-a ajutat pe Dragnea să scape PSD-ul…

Căsuța poștală din Cipru care l-a ajutat pe Dragnea să scape PSD-ul de datorii. Un mare semn de întrebare: cine a plătit jumătate de milion de euro către compania offshore?

Partidul Social Democrat a scăpat de o datorie de aproape 450.000 de euro moștenită după campania din 2009 cu ajutorul unei firme offhore din Cipru, Ocean Zone Energy Limited, după ce Liviu Dragnea a ajuns numărul doi în PSD, în poziția de secretar-general, rezultă dintr-o serie de documente consultate de G4Media.ro.  Compania offshore din Cipru era, la data realizării tranzacțiilor, controlată de firme românești deținute de un avocat care, în 2014, avea să fie condamnat definitiv de Înalta Curte într-un dosar de trafic de influență. Potrivit specialiștilor în tranzacții financiare, datoria a fost mutată pe numele căsuței poștale din Cipru pentru a se ascunde numele persoanei sau firmei care a plătit în numele PSD suma pe care partidul administrat de Dragnea o datora.

  • Direcția Națională Anticorupție a avut acces la datele offshore-ului din Cipru încă din 2011, moment în care procurorii au făcut percheziiții la proprietarului firmei din Limassol, proprietar condamnat într-un dosar de corupție.
  • Administratorul offshore-ului, liderii PSD – Liviu Dragnea și Mircea Drăghici nu au răspuns la întrebarea cine a plătit datoria pentru partid.
  • În 2011, secretarul-general Liviu Dragnea declara că partidul trebuie să plătească urgent un milion de euro datorie. În aceeași perioadă, jumătate din această datorie era transferată în Cipru printr-un contract de cesiune de creanță.

În 2010, Liviu Dragnea era secretar-general al partidului. Din această poziție el a administrat formațiunea politică din punct de vedere financiar și organizatoric. Așa reiese din statutul partidului, dar și din declarațiile lui Victor Ponta, cel care era atunci președintele executiv al PSD.

Datoriile PSD din 2010

Mircea Drăghici, trezorierul PSD de atunci și de acum, declara înaintea congresului partidului din 20 februarie 2010 că formațiunea politică avea mari datorii. Cea mai urgentă era plata a aproape patru milioane de lei, aproape un milion de euro (cursul era de sub 4,1 lei pentru un euro în perioada respectivă).

Era vorba de o datorie pe care PSD-ul o avea, prin intermediul unei firme de casă – Tipart Group SRL, către alte societăți care i-au realizat materiale promoționale în campania electorală de la sfârșitul anului 2009. Pe scurt, PSD nu încheia contracte direct cu furnizorii de materiale și servicii de promovare electorală, ci le semna cu Tipart Group. Această firmă semna apoi contracte de prestări-servicii de promovare pentru PSD.

Controlul PSD asupra Tipart Group reiese în primul rând din numele persoanelor care controlau firma și din datele obținute de la Arhiva Garanțiilor Mobiliare, acolo unde Tipart Group a ținut să înregistreze o datorie de patru milioane de lei a PSD.

Firma PSD pentru campanii electorale

Tipart Group, societate radiată între timp, era deținută – în mandatul lui Mircea Geoană – de Petrică Paraschiv (născut în 1968), Mihela Drăgan (născută în 1967) și offshore-ul Katopolis Holdings Ltd din Limassol, Cipru, offshore reprezentat de Valentin Lungu (născut în 1976) .

Petrică Paraschiv este un membru PSD care a ajuns în 2009 director general adjunct (pe probleme de credit ipotecar) al Agenţiei Naţionale a Locuinţelor (ANL). Lungu și Drăgan sunt acționari, administratori în mai multe firme care aveau conexiuni spre Sorin Ovidiu Vîntu, mogulul care l-a sprijin pe Geoană.

Odată cu schimbarea puterii în PSD, prin ascensiunea lui Ponta și a lui Dragnea, se schimbă și acționariatul din firma de casă Tipart Group. Chiar în luna alegerilor din PSD, februarie 2010, SRL-ul este preluat de Claudiu Laurențiu Barbu (născut în 1979) prin intermediul a trei firme care fac parte din grupul Reinvest-Reinvent.

Claudiu Laurențiu Barbu are legături cu Liviu Dragnea, fiind audiat de procurorii Parchetului General în dosarele care îl vizează Tel Drum.

O parte din datorie, mutată și stinsă în Cipru

Când a fost ales secretar-general al PSD, Dragnea a promis ca va scăpa partidul de datorii, își amintesc participanții la acel congres. Acest lucru este confirmat și de Victor Ponta.

Pentru a scăpa de datoria urgentă pe care partidul o avea la Tipart Group, care la rândul său avea debite la furnizori din campania electorală, PSD rupe datoria de patru milioane în două părți. PSD își asumă să plătească direct datoriile, care nu mai trebuie  plătite către Tipart, ci spre alți doi beneficiari.

Prima parte a datoriei de peste 4 milioane de lei este o tranșă de 2,2 milioane de lei pe care PSD-ul o plătește direct către o firmă a unui fost deputat PNL.

Cealaltă parte a datoriei, undeva puțin peste 1,8 milioane de lei pe care PSD-ul o avea Tipart Group este mutată în Cipru. Astfel, PSD-ul nu mai este dator către Tipart Group, ci rămâne să achite datoria către offshore-ul cipriot, noul beneficiar al creanței, este vorba de Ocean Zone Energy Limited din Limassol (Cipru).

Datele au fost înregistrate la Arhiva Garanțiilor Mobiliare în mai 2010: ”Creanță în cuantum de 1.803.220,88 (un milion optsutetreimiidouăsutedouă zeci lei și optzecișiopt bani) lei, conform contractului de cesiune de creanță încheiat între SC Tipart Group SRL și Ocean Zone Energy LTD la data de 25.02.2010″, se precizează în documentul scos de la Arhiva Garanțiilor.

Trebuie precizat că după ce am început investigația, documentele privind datoriile PSD au fost șterse dintre cele care erau prezentate „la liber” publicului.

În 2015, această creanță este ștearsă, deci cumva între 2010 și 2015 se face plata de 1,8 milioane de lei, aproximativ 450.000 de euro la nivelul anului 2010.

Tranzacție suspectă

Mutarea prin care datoria PSD către un SRL a fost transferată în Cipru are două posibile explicații, potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro.

În prima situație: să ascundă destinatarul banilor plătiți de către PSD, asta dacă partidul și-a plătit debitul. În a doua situație, să ascundă persoana sau firma care a plătit în locul PSD. Din moment ce creanța a fost înregistrată la Arhiva Garanțiilor rezultă că cineva a căutat să se asigure că își recuperează datoria.

Mircea Drăghici, trezorierul PSD de la acel moment și de acum, nu a dorit să ne răspundă la întrebările G4Media.ro pentru a ne precizează dacă își mai amintește de tranzacții. La rândul său, Liviu Dragnea a ignorat toate întrebările legate de această tranzacție prin care este posibil ca o datorie a PSD să fi fost plătită de altcineva. Nici de la secretariatul partidului nu am primit informații, deși am făcut solicitări încă de anul trecut.

Am solicitat un punct de vedere de la Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor, însă nu ne-au răspuns dacă au date despre tranzacție, dacă ea a fost raportată – așa cum prevede legea la transferurile de peste 10.000 de euro în străinătate – și dacă a fost realizată vreo investigație.

SRL-urile din spatele offshore-ului

Ocean Zone Energy – offshore-ul cipriot unde s-a pierdut urma datoriei PSD de 450.000 de euro – s-a numit până în anul 2009 Amerisco Enterprises Limited.

Am obținut de la Registrul Comerțului din Cipru date privind acționarii acestui offshore, denumit inițial Amerisco Enterprises și rebotezat din 2009 Ocean Zone Energy.

Offshore-ul a fost înființat în Limassol în anul 2005. Primul acționar al companiei de tip căsuță poștală a fost până în 2010 Elite Management Limited din Belize, iar apoi, în perioada 2010 -2012, a fost deținută de Universal Investment Partners LLC din Delaware. Acționariatul celor două firme este unul secret, numele acționarilor putând fi cunoscut doar în urma unor „leak-uri” de genul Panama Papers sau în urma unor investigații ale procurorilor.

Însă, din 2012, în acționariatul companiei din Cipru, este vorba de Ocean Zone Energy Limited, încep să apară patru SRL-uri din România. Este vorba de Labour Invest, Riff Tax Advisory, Riff Holding International și Riff Accountancy.

Avocatul condamnat pentru mită

Toate cele patru SRL-uri sunt din București și au legătură cu grupul de firme al lui Marius Cătălin Stancescu, avocat specializat pe consultații financiare și fiscale. Acesta a înființat și condus grupul Riff Holding până când a avut probleme cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

El a fost arestat și trimis în judecată pentru trafic de influență, fiind acuzat că a cerut unui om de afaceri italian un milion de euro, bani care ar fi urmat să ajungă la Sorin Blejnar, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscala (ANAF).

Procurorii nu au găsit probe din care să reiasă că banii urmau să ajungă cu adevărat la Blejnar și l-au trimis în judecată pe Stăncescu pentru mită. În iunie 2014 el a și fost condamnat, prin decizie definitivă, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare și la o perioadă de șase ani de încercare. Inițial, la fond, Curtea de Apel l-a condamnat la o pedeapsă cu executare.

În ianuarie 2019, Stăncescu a fost numit consilier al președintelui ANAF, potrivit Profit.ro. El a devenit mâna dreaptă a Mihaelei Triculescu, cea propulsată de Darius Vâlcov la șefia Fiscului.

DNA a descoperit cine controla offshore-ul înainte de 2012

Rezumând, din datele obținute de la Registrul Comerțului din Cipru reiese că firmele din România controlate de Stăncescu erau în acționariatul offshore-ului când PSD-ul a scăpat de datorie în anul 2012.

Însă, din ancheta DNA ce l-a privit pe Stăncescu a reieșit că acesta controla offshore-ul încă din 2009, când Ocean Zone Energy Limited se numea încă Amerisco Enterprises Limited. Informația a fost obținută din referatul de arestare a lui Stăncescu din 2011, acolo unde se precizează: „Cu prilejul percheziției efectuate la sediul societății Riff International Holding la care inculpatul deține acțiuni și coordonează în fapt această societate au fost identificate mai multe înscrisuri din care rezulta legătura dintre inculpat și Amerisco Enterprises Ltd”.

Reprezentanții DNA nu au dorit să ne precizeze dacă cu ocazia acestor percheziții au descoperit și dacă PSD-ul avea facturi de plată către Amerisco sau Ocean Zone Energy Limited.

Am solicitat DNA să ne precizeze dacă procurorii anchetează modul cum au fost șterse datoriile PSD în Cipru. Reprezentanții instituției au ocolit acest răspuns. DNA a precizat însă că avocatul Cătălin Stăncescu nu ar avea statul de inculpat sau suspect în vreun dosar al DNA privind finanțările PSD.

„Am contract de confidențialitate”

L-am contactat pe Marius Cătălin Stăncescu, care ne-a răspuns că nu poate să ne dea informații despre Amerisco și Ocean Zone Energy pentru că are avea un contract de confidențialitate cu clienții săi. „Eu eram avocat atunci, avem contracte din care nu pot să dau informații. Nu pot eu să vă răspund dacă PSD-ul a plătit această datorie sau a plătit-o altcineva. Cel mai bine ar fi ca PSD-ul să răspundă la această întrebare. Eu aș încălca contracte de reprezentanță cu clienții dacă aș răspunde”, ne-a declarat Marius Cătălin Stăncescu.

Fostul avocat, care după problemele cu legea a ieșit din barou, ne-a îndrumat către dosarul său pentru a vedea dacă acolo este vreo tranzacție a PSD-ului către offshore-ul din Cipru. La acest dosar nu sunt documente care să ateste vreo plată făcută de PSD către Ocean Zone Energy Limited. „Atunci eu nu pot să spun mai mult. Cel mai bine ar fi să întrebați la PSD”, ne-a mai spus o dată Marius Cătălin Stăncescu.

Dragnea, șeful financiar al partidului

În calitate de secretar-general al PSD, în perioada 2010-2015, Liviu Dragnea coordona tot ce înseamnă datorii, subvenții, cotizații ale partidului. Cel puțin așa susține Victor Ponta.

Acest lucru reiese și din statul PSD, unde Articolul 157 prevede că secretarul-general „conduce serviciile administrative la nivel central și încheia raporturi de muncă în vederea asigurării acestora”.

Mai mult, în martie 2011, când datoriile PSD-ului de aproape un milion de euro înregistrate către offshore-ul din Cipru și Amma Print erau înregistrate la Arhiva Garanțiilor Mobiliare, secretarul-general al PSD de atunci – altfel spus Liviu Dragnea – iese cu declarații publice și recunoaște o creanță a partidului identică cu suma menționată anterior: un milion de euro.
“Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că datoriile partidului sunt în jur de un milion de euro, așa că partidul a început restructurări salariale și să raționalizeze la sânge cheltuielile”, relata Mediafax pe 2 martie 2011.

O altă dovadă din care reiese că actualul șef al PSD era răspunzător de finanțele partidului și nu poate fi străin de datoria de care PSD a scăpat în Cipru am obținut-o de la Autoritatea Electorală Permanentă. În raportările pe care PSD le trimitea la această instituție, în care erau trecute situația contabilă a PSD, responsabil era trecut secretarul-general al partidului. Liviu Dragnea este cel care ocupat această poziție din 2010 și până în 2015.

Restul din datoria PSD a ajuns la PNL

Restul din datoria de până la patru milioane de lei pe care PSD o avea către Tipart Group – este vorba de o sumă de 2,2 milioane de lei, după ce 1,8 milioane de lei au fost mutate în Cipru – este plătită direct de partid către Amma Print, societate deținută de Mihai Volintiru, liderul PNL Dâmbovița și un aliat al lui Adrian Țuțuianu, fostul de acum Baron de Dâmbovița. Pe data de 19 ianuarie, Amma Print emite o chitanță prin care cere să încaseze suma de 2.229.116 lei de la Tipart Group.

Datoria este trecuta la Arhiva Electronica de Garanții Mobiliare de-abia peste un an, in 15 aprilie 2011.

„Cedentul SC Tipart Group SRL cedează creanța sa împotriva debitorului cedat Partidului Social Democrat – PSD, în suma de 2.229.166,92 de lei, izvorâtă din contractul de vânzare-cumpărare nr. 121/05.01.2010 încheiat de către cedent cu debitorul cedat, în executarea căruia a fost emisă factura nr.20090610/19.01.2010, acceptată la plată de către debitorul cedat la data de 19.01.2010; cedentul răspunde de insolvabilitatea debitorului cedat”.

Datoria este stinsă pana pe 15 aprilie 2016, La acel moment, Mihai Volintiru și Adrian Țuțuianu conduceau USL (Uniunea PSD si PNL) Dâmbovița. Mihai Volintiru a declarat că datoria “a fost plătită de PSD. Este un contract de care nu vreau să mai vorbesc. Banii au fost plătiți de PSD direct”.

Claudiu Laurențiu Barbu, omul care duce datoriile PSD în Cipru

Reamintim că aproape simultan cu urcarea lui Liviu Dragnea în poziția de secretar general al PSD, firma prin care partidul își plătea campania electorală, este vorba de Tipart Group, este preluată de Claudiu Laurențiu Barbu. El controlează grupul de firme Reinvest-Reinvent, grupul specializat în reorganizare de companii aflate în dificultate și nu numai.

Barbu este un personaj care a mai fost implicat în afaceri ale apropiaților lui Liviu Dragnea. Are legături cu afacerea dintre Tel Drum și ferma Periș, unde erau rezervele statului (Vezi aici detalii).

„Nu îl cunosc personal pe Liviu Dragnea, nu am stat de vorbă niciodată nici telefonic, nici prin mailuri, sms-uri, și nici prin intermediari cu sau despre Liviu Dragnea, sau despre vreun partid politic”, a fost răspunsul dat de Barbu legat de legătura sau cu șeful PSD.

Atunci când a fost întrebat „Cu ce s-a ales Tipart Group după ce a ales să înstrăineze creanțele de încasat de la PSD? A plătit altcineva pentru PSD suma datorată de partid? Poate să ne precizeze cine?”, Barbu nu a mai fost așa direct.

„Legat de Tipart – la fel de bine puteți să întrebați Directorul Registrului Comerțului sau pe cel de la ANAF-ul la care Tipart era arondat. Și semnăturile acestora apar în actele eliberate în înființarea, funcționarea și/sau radierea societății. Avem peste 17.000 de clienți, pentru care am înființat, am modificat și am radiat societăți. În rest, 99% sunt speculații care te intrigă prin nonșalanța acuzatorie”, a fost răspunsul lui Barbu.

Barbu recunoaște că a fost audiat la Parchetul General în dosarele care privesc Tel Drum și pe Liviu Dragnea.

„Am fost audiat în mai multe dosare, în unele fiind întrebat și de Tel Drum. Vă spun doar că într-unul din acesta, am stat jumătate de oră pentru discuții contradictorii cu cei care îmi luau declarația, pentru că nu am fost de acord cu modul în care au enunțat o anumită afirmație de a mea ce urma a fi inclusă în declarația scrisă”, ne-a mai transmis Claudiu Laurențiu Barbu.

Prin Biroul de presă al PSD, Liviu Dragnea a negat că a avut vreo legătură cu Barbu sau că ar controla activitatea de la Tel Drum. „Răspunsul domnului președinte Liviu Dragnea este „NU” la toate întrebările adresate de dvs”, a fost răspunsul transmis din partea liderului PSD.

Context

Direcția Națională Anticorupție (DNA) are în lucru 26 de dosare care vizează posibile fapte de corupție și nu numai privind modul în care au fost finanțați politicienii și partidele din care fac parte în ultimii ani. Informația a fost dezvăluită la începutul anului de Călin Nistor, prim-procuror interimar al DNA. O parte din dosare vizează PSD, așa cum ne-a precizat un procuror de la Parchetul Anticorupție.

De notat că partidul a început o ofensivă la adresa Autorității Electorale Permanente (AEP), acolo unde Liviu Dragnea a dorit să-l numească pe Mircea Drăghici. AEP ar trebui să dețină date despre toate tranzacțiile financiare ale partidelor și poate dispune puncte de vedere oficiale dacă legea a fost sau nu încălcată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. GIO PCR-PSD. De 30 de ani Romania e condusa de mafia instalata de Iliescu …

  2. Hoti, tilhari, evazionisti, banditi ce pompos se autointituleaza politicieni. Niste netrebnici buni de nimic ce in lumea democrata in cel mai bun caz s-ar califica doar ca spalatori de vase sau gunoieri.
    Si asta daca n-ar infunda direct puscariile.

  3. Uite dijn perspectiva asta e important de inteles de ce prefera sa aiba lucratoare la partid angajate fictive la Directia pentru Pcrotirea Copilului , daca pui cate 2-3 in fiecare judet ies 100 de oameni x 800 EUR/luna (salariul mediu cu cu taxe) x 12 luni = 1,000,000 EURO

  4. Ăștia sunt cei care se bat cu pumnii în piept că vor să aducă produsele românești în aprozare, că alea străine ne fac rău…că vor să împiedice multinaționalele alea rele să își mai externalizeze profitul…
    Haimanale ordinare, au furat atât de mult, că acum li se pare ceva normal sa ne jefuiască- după principiul”acum am ajuns noi la putere, e rândul nostru sa furăm”

  5. Mafia siciliana e un copil mic și dulce în comparație cu acești patri-hoți, care se bat cu pumnii în piept de cât de mult vor ei binele românilor… Dragnea, el capo di tutti capi, varsand cu spor banii românilor în paradisuri fiscale… Jaf de proporții, cu proștii care continuă să îi voteze!

  6. nu-i nimic nou ,hotii de la psd infratiti cu cei de la pnl

  7. Ajunge…, nu mai pot cu acest Cipru ! Cred ca am sa vorbesc cu aL de Sus sa scufunde insula asta blestemata, pe care toti borfasii isi ascund averile…! Trebuia s-o fac inca din ’90, de cand cu I.C.E. Dunarea & Felix, dar i-am mai dat o sansa…

  8. Hoți ăștia trebuie agățați in piața românească și scuipați de totnorodul pe care la furat și încă îl mai fură. .!

  9. Pentru mine devine clar că psd nu e partid politic ci un offshore de secătuit (a se citi ”furat”) economia națională, în favoarea buzunarelor unor șmecheri, cu sediul în România și filiale/sucursale în paradisuri fiscale (d-aia nu voia chiparosul orlando să se publice de către UE lista firmelor din paradisuri fiscale?). Ăsta e și motivul pentru care dragnea e ținut în fruntea asociației (numită impropriu partid) de consiliul de administrație al societății de furat, din care fac parte baronii pesedaci.

  10. o sa platim cu varf si indesat pentru tericeanu, dragnea si securistii din spatele lor.

  11. dragnea e mare patriot. isi expatriaza banii. din tara lui tiriac, omul care are mereu de ales intre hoti si prosti. unde isi tine tiriac banii ?

  12. am uitat sa intreb. sokol, alt atoatestiutor, pe ce filiera a aterizat la partid ? hrebengiuc cumva ?

  13. Borfășimea pezedista in toata splendoarea ei hidoasa. Târâturi jegoase…

  14. Probabil singurul care nu are offshore din P$D este Iliescu. Dar sub plapuma lui s-au initiat toate faradelegile.

  15. Daca Serviciile dorm , noi sforaim de prisos.

  16. Mafioți de mafioți… Și noi fraierii ne lăsăm manipulați de niște escroci…