Casa Verde Fotovoltaice. AFM anunță o nouă etapă de înscriere începând din decembrie, cu buget de 280 de milioane lei / Programul a fost blocat după suspiciuni de fraudă

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat joi că vor lansa o nouă etapă de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de fotovoltaice. Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei și înscrierile vor demara în decembrie. Programul a fost blocat începând cu anul 2019, după suspiciuni de fraudă la înscrierea unor dosare.

„În decembrie vor mai fi lansate 2 programe. Unul este programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept”, a anunțat ministrul Mediului Barna Tanczos.

Lorand Arpad Fulop, președinte AFM, a precizat că programul va fi relansat în decembrie cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse inițial au fost respinse.

„Din decembrie relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019 aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane. De aceea avem acum 280 de milioane lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat”, a spus Fulop.

Șeful AFM a dat asigurări că de această dată programul „va merge total diferit”. „Nu e posibil să stea persoana fizică 2 ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie în cel mai rău caz până în iunie le contractăm”, a spus el.

Suspiciuni de fraudă

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la numai șase ore după ce a fost lansat, în data de 10 septembrie 2019, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare.

Suspiciunile au venit după ce, în prima zi de înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni. Înregistrarea atât de multor dosare într-un mod corect, în numai câteva ore, este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră.

AFM a sesizat atunci organele abilitate.

Programul a continuat însă, toate dosarele înscrise atunci fiind luate în calcul la finanțare.

Președintele AFM a precizat joi că în total au fost peste 27.000 de dosare. „Într-adevăr chiar în luna octombrie am reușit să evaluăm ultimele 1.000 de dosare. Probabil știți situația, era acolo o interpretare care ne punea în situația să reanalizăm vreo 1.200 de dosare ca să nu avem după aceea o grămadă de procese. Am evaluat acestea în octombrie și în momentul de față mai avem 442 pe care trebuie să le publicăm, evaluate sunt, din punct de vedere juridic ne mai uităm și, dacă totul e în regulă, le publicăm în următoarele săptămâni. Și, desigur, și pentru acele dosare începe contractarea”, a afirmat el.

Finanțare de până la 20.000 de lei

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. La programul Casa Verde din 2019 am depus prntre primele 100 de persoane, dosarul cu actele complete. Am primit răspuns că dosarul “nu a fost de pus în termen”. Mi-am dat seama ca de fapt nu e ceva necurat la mijloc. Mai mult decât atât, la județuĺ Ilfov, nr. de dosare au fost mult mai puține față de ce se putea depune. Sunt curios dacă la fondul rămas, în decembrie se practică aceași “regulă”.

    • Domnule ministru va rog frumos mai citiți odată ce ați declarat ,după aia mergeți la un psiholog.Sau in Corea de Nord.Pai ba handicapaților e foarte simplu sa dai ce trebuie sa depui,unde și condițiile ce trebuie îndeplinite.De ce trebuie sa alegem o firma agreată de morți voștri care nu e agreată de nici un partid ,care nu se aprobă de nimeni .Am mers la toate birourile de la mediu ,habar nu aveau pentru că tu , ministrul mediului că și cei dinaintea ta nu faceți decât să blocați aceste fonduri ,nu sa facilități accesarea lor.

  2. Am depus dosarul de finanțare pentru fotovoltaice și pot să spun că am primit finanțarea,,,acum am sistemul chiar și fără nici o pilă, daca ai actele in regulă e imposibil să nu se aprobe ,,așadar eu n-am crezut ca voi obține finanțarea dar am zis să îmi incerc norocul și a fost de partea mea,,nu va mai luați după ce auziți la unul si altul!!

  3. Am aplicat prin TEH NOMIR Oradea chiar daca sunt din Focsani,
    fara nici un avans
    Este functional din august 2021 ;Au facut cererea de decontare si acum se vede cum “se misca “AFM- ul !?

  4. “Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat joi că vor lansa o nouă etapă de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice”
    Unde? Nu gasesc nimic la ei pe site.

  5. Am depus 550 lei la asa zisa firma specializata…tehnomir ..nu am apucat sa depun documnte, nu mi au procesaat nimic…dar banii nu mi au returnat..nu mai raspund…atentie unde depuneți

    • acte necesare
      cerere finantare
      act de propietate al imobilului
      certificat fiscal de la ANAF-ca nu aveți datorii la bugetul de stat(valabil 90 zile)
      certificat fiscal de la primarie-taxe si impozite(valabil 30 zile)
      extras de carte funciara(valabil 30 zile)

    • se depun actele fizic sau se trimit scanate pe e-mail la un instalator din lista AFM,sau oricare vrea sa vă înscrie
      instalatorul trimite apoi dosarul la AFM PT.APROBARE

  6. Sincer de data aceasta nu e adevarat. Eu nu am avut nicio pila, nicio relatie! Da, sunt peste tot astfel de cazuri: daca nu scoti bani din “traista” nu poti sa faci nimic. Aici nu, cel putin eu nu!

  7. Bună ziua,
    Am depus în 2019 dosarul complet la firma Honest si când am întrebat de ce nu mi s-a aprobat dosarul mi s-a răspuns ca nu au mai fost fonduri. Și iată acuma sa spună ministru ca au mai rămas fonduri din 2019 … nu e bataie de joc

  8. Când ne vom scăpa de olteni,acești praduitori de joasa speță, atunci va fi mai bine pt aceasta tara. Deocamdată,impostorii ,hoții,lașii și lichelele oltenești sunt în structurile de forță ale statului de la venirea lui Ceaușescu. A împânzit Banatul și Ardealul cu ei , luindu-i de la talpa tarii și facandu-i securiști,militari de carton,milițieni,activiști de partid,directori de fabrica cu diploma populara etc. Acum suntem la a treia generație de praduitori ,toți făcând parte din aristocrația bugetara . Vai de capul nostru de popor imbecilizat.

  9. Am depus dosarul cu toate actele la zi. În urma fraudei sistemul a fost blocat mai multe luni. La revenire mi se spune că dosarul a fost respins pentru că actele nu erau în termen. Certificatul fiscal și extras cf are valabilitate 30 zile. Frauda a fost acceptată și programul nu a fost reluat cum era normal să fie. Directorul afm declara că actele depuse în termen își vor păstra valabilitatea până la evaluarea dosarelor. Aceasta este povestea reală a unui jaf made in românica. Lăsați poveștile cu, eu nu am dat nimic….

  10. Cu 3kwp nu prea faci mare economie decat vara . In plus daca si programu asta merge ca cel din 2019 (de c…t) lasati-va pagubasi daca nu vreti sa luati teapa ca mine cu banii dati pt. inscriere (400 lei la Tehnomir) Nu ca ar fi mare suma, dar teapa-i teapa. MARE ATENTIE!!!

  11. Bună ziua. As dori să depun și eu actele, dar nu știu ce acte trebuie cum se procedează și unde trebuie depuse.Va multumesc. Va mulțumesc.

  12. Buna ziua!
    As dori si eu sa stiu daca banii incasati din finantare se primesc inaine de inceperea lucrarilor, sau lucrarea se suporta din banii personali si se deconteaza ulterior suma aprobata pentru lucrare!?
    Multumesc!

  13. Buna ziua!
    As dori sa stiu daca banii aprobati pentru lucrare se primesc inainte de inceperea lucrarii, sau lucrarea se efectueaza din bani personali si se deconteaza ulterior procentul aprobat din valoarea lucrarii!?
    Multumesc!

  14. am dosarul aprobat in 2020.Am fost contactat in luna august 2021 ca daca depun suma de 20000 lei imi monteaza panourile fotovoltaice si am refuzat.Acum am contactat firma la care am dosarul si la fel sa platesc 20000 lei intrucit termenul a expirat.Va rog sa imi raspundeti daca se poate ce pasi trebuie sa urmez in continuare.Multumesc.

  15. Si eu am depus dosarul la firma TEHNOMIR din Oradea inca din 2019, am achitat avans 400 lei, nu am primit niciun raspuns.Acum am luat-o de la capat cu certificat de atestare fiscala, etc, am retransmis, nu primesc niciun raspuns ci doar facturi proforma, doua la num[r desi le-am transmis email cu dovada platii….
    Nu raspund la telefoanee date pentru contact…..Nu stiu ce sa fac….
    nu stiu daca este posibil sa l;e instalez in regie roprie si apoi sa recuperz banii de la stat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *