București, în topul celor mai mari ecosisteme emergente de startup-uri din lume. Principala amenințare pentru sector: lipsa talentelor

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Bucureștiul este unul dintre cele mai mari ecosisteme emergente de startup-uri din lume, cu o valoare a sectorului ce se ridică la peste 35 miliarde de dolari, însă lipsa talentelor este una din principalele amenințări la adresa potențialului zonei de a deveni un actor global, arată un raport.

Statele baltice Estonia și Lituania, capitala României București, orașele poloneze Varșovia și Cracovia și capitala cehă Praga apar toate pe o nouă listă a celor mai importante 100 de ecosisteme emergente de startup-uri, publicată de Startup Genome și Global Entrepreneurship Network.

Parte a unui raport mai amplu privind ecosistemele de startup-uri, intitulat Global Startup Ecosystem Report, acest raport se concentrează pe 275 de locații din peste 100 de țări aflate în primele etape de dezvoltare, prezentându-le pe cele care au potențialul de a deveni actori mondiali de top în anii următori.

București, în top ca valoare a ecosistemului de startup-uri

București se clasează pe locul 40 în topul celor 100 de ecosisteme emergente de startup-uri, remarcându-se prin performanțe bune în materie de acoperire de piață și de performanță, unde a obținut 10, respectiv 9 puncte din maximul de 10 posibile.

Finanțarea startup-urilor nu este un punct forte al Capitalei, Bucureștiul obținând un scor de numai 3 din 10 la acest capitol.

Însă deși Bucureștiul a dat unul dintre cei mai inovativi unicorni din lume, gigantul UiPath, principala problemă cu care se confruntă ecosistemul de startup-uri din Capitală o prezintă o lipsă acută de talente: Bucureștiul a primit un singur punct din 10 posibile la acest capitol, la fel ca și Estonia și Lituania.

Fondatorul UiPath Daniel Dines chiar a adresat recent această problemă, spunând că cel puțin jumătate din oamenii cu care a crescut au părăsit România, motiv pentru care vrea să facă la București un centru al talentelor europene.

București se remarcă însă la valoarea totală a ecosistemului de startup-uri, care se ridică la 35,3 miliarde de dolari, al doilea cel mai mare dintre ecosistemele emergente, după Detroit (37,2 miliarde de dolari).

Topul ecosistemului emergent de startup-uri este condus de Mumbai (India), Copenhaga (Danemarca) și Jakarta (Indonezia).

Top cele mai mari ecosisteme de startup-uri

Nicio locație din Europa Centrală și de Est nu figurează în clasamentul primelor 30 de ecosisteme de startup-uri din lume. Lista este condusă, în mod surprinzător, de Silicon Valley, care depășește New York și Londra. Beijing este pe locul 4, în timp ce Boston este pe locul 5.

America de Nord continuă să domine clasamentul global, 50% din primele 30 de ecosisteme de startup-uri fiind din această regiune. Asia este următoarea, cu 27%. Europa are 17%.

Tokyo este singurul nou intrat în Top 10, urcând șase locuri până pe locul 9. De asemenea, Shenzhen a intrat în Top 20, pe locul 19, Philadelphia a crescut cu 15 locuri, de la 43 anul trecut la 28 anul acesta.

„Următorul unicorn ar putea veni de oriunde”

Termenul „unicorn” – un indicator al rarității extreme – devine un nume neadecvat. Începând cu luna august, existau peste 800 de startup-uri în întreaga lume evaluate la peste 1 miliard de dolari (ceea ce le definește în mod automat drept „unicorn”), având o evaluare cumulată de peste 2,6 trilioane de dolari, potrivit CB Insights.

Doar între octombrie 2020 și iunie 2021 numărul acestora a crescut cu 43%. Deși companiile americane au dominat, China, Canada, India, Germania, Israel, Marea Britanie și Franța au produs între 7 și 10 unicorni în prima jumătate a anului 2021, potrivit Crunchbase.

În prezent, există aproape 2.000 de companii la nivel mondial care au obținut statutul de unicorn. Lumea a creat mai mult de doi unicorni pe zi în 2021.

Însă ultimele 18 luni ne-au învățat o lecție esențială și anume că, pentru companiile digital-first, afaceile se pot face de oriunde, iar strategiile de investiții din ce în ce mai internaționale înseamnă că startup-urile pot fi fondate, finanțate și scalate oriunde în lume. Drept urmare, următorul unicorn ar putea veni de oriunde, arată raportul.

Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Comentarii

  1. Lipsa talentelor este o falsa problema, nu asta ii lipseste Bucurestiului pentru a performa. “Bolile” de care sufera antreprenorii romani sunt ignorarea potentialelor talente care vin din surse cu care nu sunt obisnuiti si lipsa apetitului de a investi in angajati fara experienta. Daca nu ar avea o definitie foarte ingusta a “angajatului ideal” si ar fi dispusi sa ia angajati de la zero si sa ii creasca, antreprenorii romani si-ar rezolva 90% dintre problemele de personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *