G4Media.ro

Percheziții la sediul Oracle din Pipera. Suspiciuni de corupție între companii private.…

Percheziții la sediul Oracle din Pipera. Suspiciuni de corupție între companii private. UPDATE Percheziții acasă la Sorin Mândruțescu, directorul general al companiei

Procurorii DNA fac perchezitii la aceasta ora la sediul companiei Oracle din Pipera. Procurorii au un caz de posibila coruptie în mediul privat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, ar fi vizate contracte acordate de companie în schimbul unei mite foarte mari. Ar fi unul dintre rarele cazuri investigate de procurori care vizează acte de corupție între companii private.

Potrivit surselor G4Media.ro, perchezitiile au loc de la ora 9 dimineata. Suspectul urmeaza sa fie adus la DNA. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre Sorin Mândruțescu, directorul general al Oracle România. Contactat de G4Media.ro, Mândruțescu a spus doar că nu poate vorbi și a închis telefonul. Procurorii ar efectua perchețizii și la casa acestuia.

  • UPDATE 17.27 Sorin Mândruțescu a transmis, prin avocatul său, Alexandru Chiciu, următoarele precizări: ”La acest moment nu pot face niciun comentariu întrucat nu cunosc ce acuzații formulează procurorii. Ceea ce pot spune este că am răspuns cu deschidere tuturor solicitarilor procurorilor si că voi adopta o astfel de conduită și pe viitor. Desigur, prin avocatul meu, voi cere sa aflu mai multe elemente din dosar, însa, fiind o procedură în curs, voi rămane rezervat cu declarațiile, apreciind că ele trebuiesc făcute doar în cadru institutional.
    Vă multumesc pentru întelegere.”
Sursa Foto: ceoconference.ro

Cine este Sorin Mândruțescu

Mândruțescu are un background solid în business, fiind șeful Oracle și fost conducător al Camerei de Comerț Americane în România (Amcham). Mîndrutescu a a fost numit la începutul guvernării Ponta în fruntea CA al CFR. A rezistat doar 5 luni. Mîndrutescu și-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al CFR SA „din motive personale”, în septembrie 2013.

Context. Codul Penal sancționează nu doar corupția funcționarilor statului, ci și corupția din mediul privat. Astfel, potrivit articolului 308 din CP, ”Dispozițiile art. 289292 și ale art. 297301 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin. (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice.”

Potrivit specialiștilor în drept consultați de G4Media.ro, și Convenția penală asupra corupției, ratificată de România prin legea nr 27/202, prevede la articolul 7: „Fiecare parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru a incrimina ca infracţiune, conform dreptului său intern, dacă s-a săvârşit cu intenţie, în cadrul unei activităţi comerciale, fapta de a promite sau de a da, direct ori indirect, orice folos necuvenit oricărei persoane care conduce sau lucrează pentru o entitate din sectorul privat, pentru aceasta sau pentru o altă persoană, cu scopul ca aceasta să îndeplinească sau să se abţină să îndeplinească un act, cu încălcarea obligaţiilor sale”.

Citește și: Cine este Sorin Mândruțescu, vizat de ancheta DNA la Oracle

Foto: Sediul Oracle România. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Bai esti nebun!!!Percheziție la o multinaționale?!!!Nu pot sa cred! Nu mai aveti firme romanesti si va legați de licurici! Nu miroase a bine d-nilor din Statul de Drept

    • Si care e problema daca ancheteaza o multinationala? Aia n-au voie sa fie corupti, sau cum?

    • @D – sunt corupti si in mediul privat, iar legea pedepseste coruptia. Problema vine din faptul ca mediul privat nu e de competenta DNA, sunt alte autoritati competente acolo. DNA are competenta pe zona de functionari publici (platiti de la bugetul de stat) – si aici, doar zona de coruptie mare si medie (ex: DNA nu are competenta sa gestioneze un caz in care un functionar public a luat spaga 10 lei), sau fapte de natura penala din care a rezultat un prejudiciu in dauna statului de peste 1 milion euro. In rest, sunt alte autoritati, parchete, instante si directii competente sa gestioneze ce se intampla in mediul privat, in mediul civil etc.
      Sigur aici e ceva legatura cu statul, altfel nu s-ar fi implicat DNA.

    • # kondensatorilor, acum DNA-ul acum nu sperie investitorii straini / multinationalele ?

      e foame mare de bani: vedeti mai jos postarea mea legata de taxa de protectie care sigur s-a marit

      in 97 psd lui ilici a inchis reteaua de cazinouri princess pt ca turca(f)letii nu au fost de acord cu marirea taxei de protectie impusa

    • x-link este in topul trolilor deliranți ! Nimic din ce ai scris nu are sens. Și care e treaba cu „kondensatorii” ? Ai creierul distrus de Latrina 3

    • Care este problema? Diferența dintre multinaționale și sinecuriștii de la stat este aceea că tipii de la multinaționale au creierul la purtător și se pricep să asundă urmele, în timp ce sinecuriștii de la spat sunt niște pesedoi angajate pe pile, care le comit vizibil

    • Nu mai hraniti trolul x-pink. Misiunea luie sa genereze raspunsuri, in fctie de ele e platit. Lasati prostul sa moara pe limba lui.

    • @ gogu, mazeta et mario

      bai baieti, cand draknea si cu teodorovici „se incordau” spunand ca anaf tb sa mearga in control si la multinationale, toti #kondensatorii urlau „ne alungati investitorii straini si ramanem in kuru plesuv”

      acum cand dna-ul se baga cu bulzozerul peste oracle e liniste, nici pssst nu se aude, e super ok, nu ?

  2. Cum vine asta „coruptie in mediul privat”? Si cum e de competenta DNA, mediul privat?
    DNA are competenta pe categoria „functionari publici”, adica platiti de la bugetul statului.
    Poate ar fi vorba despre acte de coruptie intre Oracle si functionari publici – caci acte de coruptie intre doua companii private e un pic cam absurd si nu ar fi de competenta DNA.

    • asa ma gandeam si eu. sa asteptam lamuriri.

    • Coruptie e de competenta DNA. Unde sunt bani, e si (potential) coruptie

      Coruptia in mediul privat nu e deloc absurda. Lamureste-ne eventual de ce ar fi? Frecvent se pot intelege companiile intre ele pentru a-si pune in dificulatate competitori sau pt ca angajati sa obtina pentru ei avantaje nedrepte.

    • Pai companiile private nu fac achizitii?
      Daca la stat le fac aia la suprapret de ce nu le-ar face si la privat, daca nu sunt supravegheati atent?

    • DNA are competente pe zona de infractiuni de coruptie mare si medie pentru functionari publici (au pe site lista de categorii de functionari publici), cat si acolo unde prejudiciul (in dauna statului) depaseste 1 milion euro, sau daca bugetul UE este afectat.
      Cauzele strict intre 2 companii private sunt de competenta altor institutii.

    • @Cititor9
      Achizitiile in cadrul companiilor private (daca nu sunt afaceri cu statul) se pot face doar in dauna uneia dintre companiile private – adica in dauna actionarului (fie el o persoana sau un grup de persoane private). DNA nu gestioneaza interesele unor persoane private, ci doar interesele statului (adica acolo cand functionari platiti de la buget sunt implicati in fapte de coruptie). Actionarul unei companii are la dispozitie circuitul juridic obisnuit pentru a isi recupera banii, nu se duce la DNA.

    • exact! ce treaba are dna-ul cu asta? ce, este prejudiciat statul roman?
      sau, ma rog, in cazul in care chiar firma prejudiciata (Oracle) sau actionarii ei au facut vreo plangere, atunci un organ al statului trebuie s ainvestigheze. Nu stiu daca dna-ul sau altcineva. Eu la mine la firma, daca ma fura un angajat, fac plangere la politie, nu la dna.

    • Licuriciul asta se vedea premier!!

    • @AlexPop: ți neapărat să arăți cât ești de mare și prost! Ce legătură are „funcționari publici” cu „mediul privat” în toată povestea asta cu DNA-ul? Băi frate, pe sigla DNA scrie foarte clar: Direcția Națională Anticorupție. Nu are nicio treaba dacă ai săvârșit un act de corupție ca „funcționar public”, patron de firmă, sau manager al unei multinaționale! Nu are nici în clin, nici în mânecă cu așa ceva! Și nici cu suma care reprezinta prejudiciul! Vine peste tine și te ia indiferent din care categorie faci parte sau de suma care reprezinta prejudiciul. Dar genul asta de comentarii, la un nivel foarte jos, și care acum trădează descumpanire și dezorientare în legătură cu instituția sus-amimtita arată halul în care ați fost spălați pe creier de propaganda sistemului. Este o instituție care nu există nicăieri în lumea occidentală. Nici în UE, nici în Statele Unite. Nu poți face așa ceva în lumea civilizata.

    • Vax, vrei sa gandim inainte sa scoatem aberatii?
      DNA nu are competenta sa judece o cauza de coruptie intre 2 entitati private – sunt alte institutii competente in asa ceva.
      DNA intervine doar cand statul e implicat.
      Ulterior, dupa ce s-a scris articolul asta, s-a aflat ca era vorba de licitatii cu statul, ceea ce articolul, surprinzator, a omis sa informeze.

    • Esti complet dus. Ai facut doua afirmatii din capul locului FALSE, probabil asa din nevoia sa-ti confirme tie ipotezele aiuritoare.

      „DNA nu are competenta sa judece o cauza de coruptie intre 2 entitati private – sunt alte institutii competente in asa ceva.” – FALS

      „DNA intervine doar cand statul e implicat.” – FALS

  3. Păi ce e greu de înțeles? Fac un contract mare, scade baza de impozitare, plătesc impozit mai mic și pe parandărăt vin și niște bani… Ce Siveco nu testa soft cu țiganii din Sintești? Ăia nu erau entități private?

    • pai nu e tot aia. Siveco facea contracte cu statul roman, si acolo a intervenit DNA. daca siveco facea combinatii cu oracle interveneau alte institutii ale statului. ce, pana sa fie dna, nu se anchetau infractiunile intre companii private?

    • domnu Adrian, io zic sa va faceti dvs o firma si sa faceti asa din senin contracte mari cu entitati private din Romania ca sa va scadeti baza de impozitare. Ca din vorbe e usor de zis. Si daca-mi scad eu baza, nu si-o creste firma cu care am facut contractul mare? mai si gandim putzin?

    • Cand o scazi p-a ta o cresti p-a celuilalt.

    • 1. Cum scade baza de impozitare când creste suma!?? Este Oracle Romania, nu buticarul Dorel srl
      2. Dacă ar fi evaziune fiscală nu ar fi de competența DNA

  4. „Nu sunt conectați ca domnu ăla care a organizat proiecțiile simandicoase de la Muzeul Țăranului și Cotroceni, de la Banca Națională și de la Brașov, de la Reduta. Da, vorbesc despre Sorin Mândruțescu, CEO Oracle, filantrop și iubitor de film […]
    Dar ce-ai domle cu Mândruțescu? Nu aș avea nimic dacă nu aș fi văzut printre cei 300 de invitați pe care i-a avut la Brașov 1987. 2 ani prea devreme o tonă de securiști de rit nou, impostori și, desigur, ginerică al lui domnu Măgureanu, cel prezent la lansarea lui Voiculescu.
    Voi vedeți ce văd eu? Că majoritatea oamenilor de afaceri cu cureaua lată, cu foame de socluri pe care să-și suie egourile cioplite în stâncă, au toți stranii legături cu nisipurile mișcătoare ale serviciilor, mogulilor, că se-ntâmplă prin jurul pesedeului, că dirijează fonduri europene și își construiesc ong-uri și festivaluri, dându-ne senzația că avem de ales?”

    https://feher.live/2017/11/26/si-daca-ii-dam-jos-cu-ce-ii-inlocuim/

  5. Simple precizari, cum ar zice Tudorel Toader:
    Legea nu sanctioneaza doar faptele de coruptie savarsite in sistemul public, ci si pe cele din mediul privat, ca doar coruptia contamineaza societatea uniform peste tot pe unde se manifesta…

    In plus, art. 175 (2) Cod Penal asimileaza – IN SCOPUL LEGII PENALE, nu in general – functionarului public „persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.”. Oracle nu functioneaza chiar asa, in domeniu nereglementat…

    • eu nu vad din definita aia cum functionar public il poti asocia cu un functionar al unei firme private. oricat de indulgent as fi, tot nu o vad asa. si da, asa e cu ce sanctioneaza legea, dar legea nu afirma care institutie se ocupa de investigat. dilema era de ce DNA. de cand se ocupa de infractiuni intre 2 entitati private?

    • Andrei – corect. Coruptia e o fapta pedepsita de codul penal, nu aici e problema. Ci doar ca, atunci cand partile implicate sunt din mediul privat, nu mai e de competenta DNA (daca nu sunt si functionari publici implicati). Chiar si daca e vorba de evaziune fiscala, aia nu e de competenta DNA, sunt alte autoritati in drept sa gestioneze speta.

    • @AlexPop. exact.
      firmele si actionarii lor de obicei se adreseaza altor institutii atunci cand sunt prejudiciate de angajatii lor. Nu DNA-ului, caci functia DNA-ului este sa apere statul nu firme private.

    • # kondensatorilor, abia acum vazurati ca

      TOTI cei din mediul privat

      sunt asimilati FORTAT cu functionarii publici

      din momentul in care privatii realizeaza o activitate in interesul public ???

      LUJU URLA de ani de zile impotriva acestui articol de lege.

      orice frizerie, orice butic exercita servicii de INTERES PUBLIC, deci pot fi agatati

      de aici au izvorat toate abuzurile DNA-ului indreptate impotriva firmelor private ROMANESTI

      DNA intervenea intre ele aducand ca argument ca anumite contracte erau supra / subevaluate

      e ca si cum DNA m-ar obliga sa vand harbul din fata cortului meu cu 1 euro sau cu 1 mil de euro.

      astia o sa faca mercurial pt contractele incheiate intre privati exact ca la vanzarea / cumpararea de case / terenuri

      ps
      eu cred ca vreun smecher dintr-unul din serviciile care „apara” ROMANIA i-a indexat taxa de protectie pe care
      mandrutescu o platea lunar, el a zis pas si mi l-au incaltat

  6. Foarte bine sa incerce si la Ubisoft Romania ca si acolo se fac smenuri financiare..

  7. DNA are competente pe functionari publici, bugetul de stat, bugetul UE, punct. Pt restul de criminalitate organizata se ocupa DIICOT. Mai mult ca sigur e vorba de contracte cu TEAMNET si SIVECO care la randul lor au supt miliarde de la statul roman prin toate contractele pe care le are la CNAS, Aeroportul Otopeni, ministere, etc. Parca a spus ceva madam Pintea ca s-a dus la DNA cu raportul de la CNAS? Probabil acolo s-au sifonat multi bani de spaga din aia 100 de mil cat a costat tot proiectul. Nu ca ar fi ea vreo doamna corecta, ci pt ca a vazut ca au luat altii mai multa spaga decat ea.

  8. Daca DNA-ul ancheteaza aceasta suspiciune de coruptie cum a anchetat si dosarul Microsoft sau EADS, stau linistit, nu o sa se intample absolut NIMIC.

    • Sa speram ca nu mai e implicat Tariceanu si aici.

    • Pai in dosarul Microsoft nu au intrat la puscarie cativa politicieni + oameni de afaceri?

    • #Gabriel, au intrat 2-3 gusteri. Pestii mari au scapat basma curata. Citat din sumarul dosarului Microsoft: „Potrivit lui Gheorghe Ștefan zis si Pinalti, mai mult de 100 de persoane sunt implicate în scandalul de corupție, printre ei 9 foști miniștri din Guvernul Năstase și din Guvernele Boc 1, 2 și 3 și proeminenți oameni de afaceri. Deci, despre ce vorbim? #Adi, nu este implicat Tariceanu, nu a avut loc de camarila lui Basescu.

    • Dupa cum stim, Boc e inca in libertate (la fel si amanta lui, implicata direct).

  9. Daca e o specie mai cr3tina si mai plina de imb3cili trogloditi decat PsDistii, aceea e # rezistacul deziluzionat si plin de lozinci.

    Cum le da lor cu disonanta cognitiva. Cum „sarmanul privat” si „statul cel rau”. Cica nu e de competenta DNA. Băbăiatule, cum de va curg balele asa din gura?

  10. contractele cu statul ? curate…

  11. Bai, esti nebun. Ceva e putred pe acolo daca s-au luat de ditamai Oracle, care-i protejata pana in maduva oaselor de catre Ambasada USA, de aia au luat contracte cu statul la greu. Imi aduc aminte prin 2014 a venit Vicele companiei in Romania si a declarat ca vrea sa se vada cu premierul tarii de atunci, Victor Ponta, la care a intrat in cabinet impingand cu piciorul usa, asta ca sa intelegeti despre ce firma vorbim.

    • Si tu erai de fata, nu-mi spune. Oracle mereu a fost condus de baieti din sistem, umbla vorba ca anteriorul, Cojanu, avea ochii cam albastri. Era si greu sa fie altfel, in ’89 avea vreo 40-50 de ani.

  12. Aceasta actiune , nu este decat un fir de nisip , in comparatie cu jafurile practicate de multinationale si banci , in colonia numita Romanica . Dar proletarii digitali sunt preocupati de proteste .

    • In concluzie sa-i lasam sa jefuiasca in liniste pe Dragnea, Iordache, Stanescu, Oaca, Vaca si Codita. Ce pisici, is de-ai nostri, din popor. Apropo, Olguta a plecat in concediu sau a fugit din tara? I-a luat si pe Iordache si Codrin cu ea?

  13. au ramas unii pe dinafara si au ciripit.

    la contractele cu statul credeti ca nu s-au dat spagi ? pha! 20% este teveaul de pornire.

  14. BĂ VOI DE MAI SUS CE SCRISERA- TI TOATE CELE, PĂI STITI VOI CE AFACERI CU STATUL A FACUT ASTA? A BAGAT ORACLE ALA IN TOATE COMPANIILE DE CALE FERATA SI A LUAT MILIOANE DE EURO PE UN PROGRAM CARE ACUM E VARZAAAAAAA BĂI OAMENI BUNI.SI CUM MAMA DRACULUI SA NU DEA ȘPAGĂ CA SA IA CONTRACTE DE UNDE SCOTEA TRIPLU?LA PUȘCĂRIE TĂTICULE LA PUȘCĂRIE.

  15. Nu e domne nicio legătură. Aici a luat șpagă el și n- a mai dat o mai departe.Asta e cand nu te mai saturi.Asta e plin de bani cocalar cocalit.Mai lasă-l frate sa se duca la tuhaus sa vada cum e.

  16. Care-s flacaiii iubitori de dame? Baietii isteti cu imunitate parlamentara? Dar cine e dama? Regina Angliei in pozele de pe lira sterlina? Sau asteapta anuntata bancnota americana de 20$ cu Harriet Tubman?

  17. Se cerceteaza inclusiv contractul de licitatie si implicarea NOVENSYS/HP in solutia informatica pentru emiterea cardului de sanatate, licitatie faucta de imprimeria nationala.Se vorbea de un contract incheiat in anul 2012 de aproape 100 milioane . Daca nu ma insel aceasta societate a fost imlicata si in afacerea ROVINETA. Daca procurorii DNA vor sa faca ce trebuie atunci sa plece pe firul intregii afacerii. Sa se urmareasca provenienta baniilor din conturile societatii si sa analizeze modul cum au fost castigate contracte. Macar cele cu statul unde sunt banii publici. Daca vor avea curiozitatea si curajul !

  18. DNA se va ocupa doar de nasii din CFR, companii private (!!! nu stiu daca coruptie se numeste asta ), spagi reclamate de cetateni la functionari marunti !! Coruptia adevarata din Romania in metastaza a triumfat !! Intreaba vre-un jurnalist DNA pe legea 544/2001 (a informatiilor publice) daca Belina, Tel Drum mai constituie un subiect pentru ei ? !!Daca mai ancheteaza ceva in aceste dosare sau ramanem cu cele jurnalistice ?!! Eu banuiesc ca inca doi trei ani raman cu ochii bleojditi la politic si sub amenintarea Sectiei Speciale! (Marturisesc ca nu stiu sigura ce as face daca as fi in locul celor profesionisti si onesti in contextul creeat de Mafia politica din ultimii ani….)