G4Media.ro

Două voturi cu impact: Parlamentul Marii Britanii a decis amânarea ieșirii din…

sursa foto: Facebook

Două voturi cu impact: Parlamentul Marii Britanii a decis amânarea ieșirii din UE și a respins un al doilea referendum pe BREXIT / Ce urmează

Cu două săptâmâni înainte de data teoretică a ieşirii Regatului Unit din Uniune, parlamentarii britanici au respins, în această seară, declanșarea unui nou referendum, cu scorul de 334 la 85, potrivit BBC, și a decis totodată să ceară amânarea ieșirii din UE, cu 412 la 202 voturi.

Acest din urmă lucru înseamnă că Londra va solicita Bruxelles-ului să extindă termenul de părăsire a spațiului comunitar dincolo de 29 martie, respectiv până la 30 iunie. Asta, dacă parlamentarii britanici aprobă, până în 20 martie, acordul negociat de premierul Theresa May.

Dacă nu, moțiunea votată în această seară cere Guvernului să obțină o extindere mai mare a termenului.

Aici, însă, totul depinde de voința Uniunii Europene, care poate să aprobe sau să respingă această propunere.

Cert este că, înainte de toate, Marea Britanie trebuie să trimită o solicitare formală Uniunii Europene pentru extinderea termenului.

O decizie va putea fi luată numai în unanimitate, la Summit-ul din 21 martie, de către cei 27 de șefi de state și de guverne, potrivit The Guardian.

Demersurile din această seară au fost făcute în contextul în care Parlamentul Marii Britanii a respins cu o majoritate clară ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere.

Acord pe care Cabinetul condus de Theresa May l-a negociat cu liderii UE, dar textul nu i-a convins și pe parlamentarii de la Londra.

Cu câteva ore înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a îndemnat Regatul Unit să-şi schimbe poziţia, dacă vrea să obţină o ”prelungire lungă” în vederea amânării datei divorţului cu Uniunea Europeană (UE), programat la 29 martie, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În cursul consultărilor în vederea summitului european, eu îi voi sfătui pe cei 27 de membri aii UE să fie pregătiţi să acorde o prelungire lungă, dacă Regatul Unit acceptă să-şi regândească strategia Brexitului şi reuşeşte să degajeze un consens în jurul acestuia”, a anunţat Tusk pe contul său de Twitter.

Însă Parisul are un ton mai tranșant.

Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra, a declarat, joi, agenţiei Reuters un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron (potrivit Agerpres).

”În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a adăugat el.

Reacții de la cel mai înalt nivel au venit joi și de la Washington.

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat „surprins” de cât de prost merg negocierile cu privire la Brexit, remarcând că premierul britanic Theresa May nu i-a ascultat sfaturile, relatează AFP, Reuters şi dpa.

„Sunt surprins cât de prost merg negocierile. Eu i-am oferit premierului ideile mele în ce priveşte cum să negocieze. Ea nu a ascultat„, a declarat Trump în Biroul Oval, în prezenţa premierului irlandez Leo Varadkar.

Oaspetele său a menţionat în ce-l priveşte că „regretă” Brexitul şi că are altă perspectivă decât preşedintele SUA, punând accentul pe necesitatea de a asigura că procesul de pace nord-irlandez nu va fi afectat.

„Este o situaţie dificilă”, a admis şi Trump, insistând la rândul său asupra complexităţii „problemei graniţei cu Irlanda”.

Liderul de la Casa Albă a precizat totodată că se opune unui nou referendum cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care „ar fi foarte incorect pentru cei care au câştigat” votul popular din 2016.

Donald Trump a afirmat încă de anul trecut, într-un interviu acordat tabloidului The Sun cu ocazia primei sale vizite oficiale în Marea Britanie, că el ar fi negociat „foarte diferit” în locul Theresei May. Ulterior, şefa executivului britanic a dezvăluit că liderul de la Casa Albă i-a sugerat să dea UE în judecată.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Mă bucur. O Europă fără Perfidul Albion este de preferat.

  2. AFARA! Gata! Astia nu vor sa dea banii inapoi.okey inapoi si cu vize. Restul Europei sa-si vada de treaba ei

    • @ GATA

      „Astia nu vor sa dea banii inapoi.” ??

      GATA, tu din Univers paralel te-ai incarnat ?

      UK este contributor NET la bugetul UE.

      In 2016 UK a virat la bugetul UE 9.4 MILIARDE DE EURO.

      Acu intelegeti mataluta de ce ue(ss) nu vrea sa ii lase pe britanici sa plece ?

      „The UK contribution to the EU budget”

      „ONS reports that the UK government’s net contribution to the EU –

      that is the difference between the money it paid to the EU and the money it received –

      was £9.4 billion in 2016

      as compared with the

      £18.9 billion gross contribution.”

      https://www.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsectorandtaxes/publicsectorfinance/articles/theukcontributiontotheeubudget/2017-10-31

    • @ TIBI

      Cum poti sa spui

      „le mai raman optiunile […] sau renuntarea la iesirea din UE” ?

      din moment ce referendumul asta a stipulat : iesirea din UE.

      UK nu are decat optiunea iesirii (cu sau fara acord).

      ue(ss) tot incearca sa ii forteze pe britanici sa faca un nou referendum prin „negocierea” (a se citi IMPUNEREA) unor conditii care sa fie complet in dezavantajul britanicilor, dar uite ca nu le iese ue(SS)-istilor.

      A zis la un moment dat un comentator american ca UE e ca Hotelul California :

      „We are programmed to receive
      You can check out any time you like
      But you can never leave!”

  3. UE are multe bestii criminale ce doreau anularea referendumului democratic.

    • esti un BOU! cambridge analytica a manipulat la greu orice vot pe brexit. si tu zici ca e democratic? esti mai prost decat pari. esti chiar mai prost ca imbecilii de englezi care au respins un nou referendum. atata tam-tam ca sa fie 3 prosti platiti de rusi fericiti! vai de capul vostru, baaaaaaaaaaaaaaaaa!

    • Exagerezi emil cu „bestii criminale” si „anularea referendumului”
      Dupa ce parlamentul lor a votat nu pentru iesirea din UE fara acord si nu pentru un nou referendum le mai raman optiunile de amanare iesire pentru incercarea de noi negocieri cu UE sau renuntarea la iesirea din UE.

    • Libertatea si democratia trebuie aparate si in dictaturile totalitare.

    • @ andrei

      noroc cu „analitica” lui „peshte oceanic”, caci daca nu era pretextul asta , ce argument mai aveati – voi – astia care sunteti cu „rassia plateste” in sus si in jos ?

      nu poti sa ii acuzi pe britanici ca sunt NATIONALISTI, doar pe ROMANI, ITALIENI, POLONEZI, UNGURI (lista se va lungi dupa alegerile de acu’ din mai)

  4. Still a remain parliament and a brexiteer country.

  5. Nici asa, nici asa. Nu ne mai intelegem cu englezii. Nici ei nu se inteleg intre ei.

  6. Vor vota pentru, atunci cand il vor vedea pe Dracul responsabil cu Apocalipsa economica…!

  7. „According to the United Nations, two allegations of sexual exploitation and abuse against peacekeepers from Romania reported in 2017 were pending. Both cases involve military observers deployed in UN Stabilization Mission in the Democratic Republic of Congo. One case involved the alleged sexual abuse (rape) of a minor. The peacekeeper in question was repatriated by the United Nations. The other case involved alleged sexual exploitation (transactional sex). Investigations by Romanian authorities were pending”
    EXTRAS din Raportul Departamentului de Stat al SUA privind Romania, pe anul 2018

    Stiu ca nu are legatura cu articolul, dar sunt asa de socat incat simt nevoia sa pun postarea asta ca sa stea in ochii oricui vrea sa inteleaga …. peacekeeper „rape of a minor”?

    As vrea sa stiu cum il cheama si cine il protejeaza pe peacekeeper-ul asta… as vrea sa fie intrebat daca „e mandru ca e roman”…

    G4 Media nu esti curioasa?

  8. 334 la 85, pentru că ai lui Corbyn au primit ordin să fugă de la vot, după ce doi ani lozinca le-a fost Încă un Referendum! Au de invatat si politicienii nostri de la laburisti. Că poti sa promiti doi ani o chestie, apoi sa procedezi exact pe dos si sa promiti iar, ca poate vei da la popor niste explicatii.

  9. tuiterica se baga in seama…

  10. Avind in vedere crunta prabusire a guvernului May si popularitatea ce tinde spre 0, ar mai fi si varianta demisiei si a alegerilor anticipate.
    Un nou guvern care eventual ar putea pune problema unui nou referendum.
    Au si englezii psd-istii lor, cei care au voatat ca orbii iesirea din U.E. fara cea mai mica idee despre ce costuri ii asteapta.

  11. Cererea va fi oficială,nu formală.
    În lb.romana,formal are alt sens ca in lb.engleza.
    Va rog nu mai traduceri greșit!

  12. Englezii au intrat in coltul lung pt ca au impins, convinsi fiind ca li se vor indeplini toate mofturile la nefocieri, iar acum sunt haotici si nu mai stiu incotro s-o ia. S-au facut de ras cu tiganeala si bajbaiala lor. Acum nu mai au nici o directie.

    • U.E. a gresit de la bun inceput ca a accepat circulatia lirei sterline. Odata ce englezii au repurtat aceasta victorie, li s-a suit la cap si, intradevar, au impins lucrurile pina la impas.
      Cel mai bine ar fi sa ramina in U.E. Atit pentru ei cit si pentru restul Europei.

  13. Brexit up mare greseala inpreuna comes first Mai puternici

  14. Are legatura cu englezul de rand, indobitocit ca Antenistii nostrii? Sau cu banii pastrati si rulati de arabi, rusi, si ceva ISIS? Cum ar fi sa se puna legislatia bancara europeana si sa dea in vilaeag operatiunile tranzactionate prin bancile englezesti si in bursa de la Londra?Sau regina sa plateasca impozit pe alea 7-8 milioane de lire/luna?

    • @ FC 33

      Cred ca ar trebui ca fraza ta

      „Cum ar fi sa se puna legislatia bancara europeana si sa dea in vilaeag operatiunile tranzactionate prin ”

      sa se continue cu tarile din lista urmatoare (apropo de lista off-shorurilor RELE care abia fu votata):

      „Tax haven”

      „Top 10 tax havens”

      „In September 2018, using TCJA repatriation tax data, the NBER listed the key tax havens as:

      „Ireland,
      Luxembourg,
      Netherlands,
      Switzerland,
      Singapore,
      Bermuda
      and [the] Caribbean havens”

      Hines 2010
      FDI

      Luxembourg
      Cayman Islands
      Ireland
      Switzerland
      Bermuda
      Hong Kong
      Jersey
      Netherlands
      Singapore
      British Virgin Islands

      ITEP 2017
      Profits

      Netherlands
      Ireland
      Bermuda
      Luxembourg
      Cayman Islands
      Switzerland
      Singapore
      Bahamas
      Hong Kong
      British Virgin Islands

      Zucman 2018
      BEPS

      Ireland
      Caribbean: Cayman Islands & British Virgin Islands
      Singapore
      Switzerland
      Netherlands
      Luxembourg
      Puerto Rico
      Hong Kong
      Bermuda

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tax_haven#Broad_lists_of_tax_havens

      Lista ar mai putea contine si urmatoarele tari din (i)Europa:

      Andorra

      Cyprus (aici sunt banii din maika rassia – dar nu putem sa ii suparam, nu-i asa ??)

      Gibraltar
      Guernsey
      Isle of Man
      Liechtenstein
      Malta
      Monaco
      San Marino
      United Kingdom

  15. Un pas in directia buna.
    UK va obtine probabil o amanare de un an sau doi, timp in care insularii se vor lamuri din ce in ce mai clar ce presupune cu adevarat Brexit-ul, care sunt avatajele si dezavantajele reale (nu bazaconiile debitate de secesionisti in campanie).
    Cand opinia publica va ajunge in sondaje pe la vreo 60-40% in favoarea „remain”, Parlamentul va lua act de de noua situatie si va repeta referendumul.

  16. Parlamentul britanic nu concepe să nu transpună în practică rezultatele unui referendum (cum spunea unul dintre aleșii de la ei: „ar fi cea mai devastatoare lovitură dată democraţiei”).
    Parlamentul român de 7 ani se pișă-ncontinuu pe voinţa poporului de-a avea numai 300 de „aleși”! Iar Curtea Constituţională, în frunte cu prestidigitatorul Dorneanu, îi scrie Președintelui ţării că trebuie să dea curs „de îndată” mofturilor unui ministru, însă în ceea ce privește referendumul sus-menţionat… adică ce, Dorneanu & co. nu se pișă!?

  17. Un nou referendum ar fi cel mai corect parerea mea pentru ca oameni au fost foarte mult influentat de știri false și nu înțelegeau pe deplin ce voteza in schimb acuma ar fi ști cu certitudine ce inseamna un Brexit adevărat și ar ști sigur fiecare pentru ce ar opta mai ales ca era si foarte strâns prima dată 49 la 51 deci nu prea este credibil eu cred ca o fost manevrat voturile.

  18. Referendumul trebuie respectat. Acordul UE-UK este clar si semnat de toate statele. Amanarea iesirii din UE, da, se poate discuta, dar termenul sa fie scurt. UE nu trebuie sa faca ordine intr-o tara democrata si suverana, nici sa se plieze la exigentele fiecarui stat.
    Au hotarat sa se desparta, la revedere si fiecare pe drumul lui, sa nu ne mai incurcam unii pe altii.

  19. Problema, sau una dintre probleme, pentru ca este un cumul de cauzalitati, este manipularea angoaselor (locuri de munca, diluarea caracterului englezesc din cauza migratiei, s.a.), dublata de particularitatea „insularităţii” pe care britanicii (de fapt, englezii) o au puternic inradacinata in fibra nationala (ei sunt ceva, Continentul altceva).

    Implementarea Brexitului, daca se va intampla totusi, va antagoniza si mai mult diferitele componente ale UK, in special pe irlandezi si pe scotieni. Ramane de vazut pe termen scurt si mediu care vor fi consecintele Brexitului nu doar in plan economic (oricum, extrem de dure pentru britanici), dar si in plan social si psihologic.