G4Media.ro

ANALIZĂ România rurală, decuplată de România marilor orașe. Diferență uriașă între riscul…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

ANALIZĂ România rurală, decuplată de România marilor orașe. Diferență uriașă între riscul de sărăcie în cele două Românii. Studiu de caz – Cluj vs. Satu Lung

Un document de lucru publicat recent de Eurostat a scos la iveală o situație îngrijorătoare cu privire la România. Este vorba de faptul că țara noastră prezintă cel mai mare dezechilibru dintre țările Uniunii Europene în privința numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, în funcție de mediul în care trăiesc.

Astfel, în orașele mari din România, proporția persoanelor aflate în risc de sărăcie este cea mai mică dintre toate statele Uniunii Europene, în vreme ce în mediul rural, aceasta este cea mai mare. Potrivit datelor Eurostat (disponibile aici) în 2019, doar 5,8% dintre românii care trăiau în orașele mari se aflau în risc de sărăcie, situație în care se regăseau, însă, 38,1% dintre românii din mediul rural. Media europeană (EU28), în același an era de 17% în cazul marilor orașe, respectiv de 18,5%, în rural.

Este izbitor, astfel, decalajul între situația din România și media europeană. Dacă în țara noastră diferența urban mare-rural este de aproape 33 de puncte procentuale, la nivel european, diferența este de numai 1,5 pp. Mai mult, în Zona Euro, diferența este de doar 0,7 pp.

Diferența uriașă dintre urbanul mare și rural poate fi probată empiric la o distanță în jumătate de oră de condus, între orașul Cluj-Napoca și Satu Lung, care aparține de comuna Chinteni. Centrul orașului de pe Someș, cu arterele recent reabilitate și modernizate, cu piste de biciclete, sisteme de iluminat și udat inteligente, mobilier urban nou, încărcătoare publice pentru autoturismele și biciclete electrice etc. arată ca orice oraș european dezvoltat.

La 20 de kilometri distanță, Satu Lung este o localitate fără școală, fără magazin și fără vreun alt agent economic. Vechiul conac din sat, care a funcționat ca școală în perioada socialistă, este acum o ruină, iar asfalt se găsește doar pe drumul județean, recent reabilitat. Satul s-a depopulat după 1990 și, potrivit localnicilor, acum mai trăiesc aici doar cam 200 de persoane. Apă curentă nu există, doar de la fântâni, canalizare, nici atât, iar despre gaz, sătenii râd când vine vorba. „Atunci când o să fie toată țara ca Germania, atunci o să fie și satul nostru ca Clujul”, spune Francisc Szabo, un localnic în vârstă de 85 de ani.


Foto: Cluj-Napoca și Satu Lung, două ipostaze ale României, situate la 20 de kilometri distanță. Folosiți cursorul pentru a derula imaginile. / Autor: Ion Feneșan

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Chiar nu stiam ca oamenii de la sat sunt privati de multe din beneficiile atarnatului pe la Primarie. Cine a platit acest „studiu”?

 2. Dacă piaţa imobiliară ar fi o ţâră mai afordabilă, s-ar muta o mulţime de regăţeni din mediul rural în raiul de la Cluj Napoca.

 3. noi vedem diferenta dintre B si cei cu 5 litere…..

 4. Politrucii nostri nu gandesc Politici publice de DEZVOLTARE pe termen scurt sau mediu sau lung, ei sunt simpli pompieri: ajung in functii si se ocupa exclusiv de probleme curente, „sting focurile”, precum pompierii!
  Uitati-va la Guvern, dupa ce-au ajuns la osul de ros, au UITAT complet(exceptie la Transporturi, Catalin Drula, sa-l vedem mai departe!) sa mai vorbeasca depsre Programul de guvernare, sunt preocupati EXCLUSIV sa gestioneze problemele curente, dar CUM si CAND vor Implementa marile REFORME complexe promsie, care oricum sunt dificil de implementat in Romanai chiar si in 4 ANI – de exemplu cele 10 Spitale noi noute, PROMISE a fi CONSTRUITE in Programul de guvernare 2020-2024, CUM sa fie gata in 2024 cand NU au demarat macar in 2021, nici nu sunt pomenite in Bugetul pe 2021?!!!
  Exceptie, cateva mari orase din Transilvania, in rest atmosfera politica e PSDista, adica neschimbata cand vorbim depsre Schimbarea si Dezvoltarea Romaniei!
  Si ce bine urma sa ne fie, ce fericiti urma sa ne faca PNLul lui Johannis!
  Johannis s-a „ascuns” la Cotroceni, nu mai iese sa ne anunte maretele realizari din viitorul nedefinit…

 5. Romania si-a dovedit incapacitatea si incompetenta, hotia, prostia, in a administra acest spatiu si aceasta populatie.

  In cateva luni, speram ca romania sa fie sub alte administratii! Asa sa ne-ajute D-zeu, pe noi romanii! Ne-am lamurit 30 de ani cu ce hoti am avut de-a face!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.