G4Media.ro

ANALIZĂ România ar putea avea o creștere economică de 7% în acest…

ANALIZĂ România ar putea avea o creștere economică de 7% în acest an / Latura negativă: Consumul pe baza economiilor din pandemie ar putea duce la o creștere galopantă a prețurilor

Economia României ar putea crește cu 7% în acest an, estimează economiștii chestionați de Economedia. Aceștia consideră că majorarea de 2,8% a produsului intern brut din primul trimestru este peste orice așteptări, la ea contribuind toate sectoarele economice. Există însă și o latură negativă: această perspectivă bună de creștere, laolaltă cu economiile acumulate de români în perioada pandemiei ar putea duce la o creștere puternică a prețurilor.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat marți datele estimate privind evoluția produsului intern brut (PIB) în primele trei luni ale anului, care arată o creștere economică de 2,8% în primul trimestru al anului 2021 față de trimestrul patru al anului 2020.

Toți economiștii chestionați de Economedia susțin că această evoluție este o surpriză pozitivă, care a întrecut toate așteptările pieței.

Raiffeisen Bank probabil își va revizui prognoza anuală privind creșterea economică a României la 7%, a declarat pentru Economedia Ionuț Dumitru, economist-șef al băncii. „Ne-a surprins, a depășit toate așteptările. Toate sectoarele economiei au crescut”, a declarat Dumitru.

Și BCR și-ar putea revizui prognoza privind creșterea PIB la finalul anului la 6-7%, a declarat Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR. Potrivit lui Dascălu, în primul trimestru au crescut atât producția industrială, cât și construcțiile și serviciile prestate companiilor, cu o surpriză din partea serviciilor prestate populației, în timp ce doar vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Uite că eu nu mă aștept să sară de 5! Ca sa iasă 7, îți trebuie o medie de cel puțin 8 în celelalte 3 trimestre! De unde?! Poate din capul „specialiștilor” pwlii!

    • Trebuiei sa iei in considerare si efectul de baza, adica trimestrul 2 si 3 ale anului trecut au fost foarte proaste (cred ca in trim. 2 am avut scadere de 11% parca) ceea ce ne-a dus pe tot anul 2020 la -4%.

    • Al luat în calcul și efectul bazei!

  2. Poate ca romanii se vor abtine de la aruncat cu banii si n-o creste inflatia chiar asa. Sau poate ca nu.

  3. Vrajeala cu cresterea preturilor pentru ca ar creste consumul (ar putea fi doar daca lumea s-ar lafai si ar arunca cu banii in stanga si in dreapta).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.