AmCham cere coaliției de guvernare să renunțe la intențiile de a introduce o taxă de solidaritate

AmCham

Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham) cere coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate pentru companiile cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, precizând că o astfel de măsură descurajează investițiile și extinderea în România.

„Camera de Comerț Americană în Romania transmite îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize. După o perioadă de criză politică prelungită în care încrederea companiilor în mediul investițional din România s-a prăbușit, suprapusă cu o perioadă de vârf a crizei Covid, creșterea prețurilor la energie, agravarea tensiunilor din piața forței de muncă, aceste vești cu privire la taxe noi nu fac decât să crească riscurile de reorientare a planurilor de investiții și extindere”, arată AmCham, într-un comunicat.

Potrivit Camerei de cComerț româno-americane, lipsa de predictibilitate și adâncirea instabilității prin măsuri intempestive descurajează investițiile și intențiile companiilor pentru piața din România, impactul negativ pe termen mediu și lung depășind câștigul pe termen scurt.

„Comunitatea de afaceri nu contestă nevoia de finanțare de la bugetul de stat pentru sisteme critice sau categorii vulnerabile, ci maniera aleasă de adopta de pe o zi pe alta măsuri fiscale nefundamentate, contrar bunelor practici de a integra orice astfel de măsuri într-o strategie pe termen mediu și lung  care să urmărească întotdeauna beneficiul economiei în ansamblu.  Importul de măsuri aplicate răzleț în alte țări nu garantează aplicabilitatea și adecvarea acestora pentru economia României”, arată AmCham.

Potrivit Camerei de Comerț, practica de a transfera presiunea bugetară către mediul privat peste noapte, fără preaviz, fără consultări prealabile, fără o foaie de parcurs, fără un studiu de impact real, fară o analiză a compatibilității cu legislația europeană s-a dovedit de fiecare dată contraproductivă.

„Aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, măsurile luate peste noapte au dus pe termen mediu la pierderi la bugetul de stat, contrar calculelor pe hârtie care arătau creşteri de venituri. Creșterea cheltuielilor bugetare fără reforme în zona administrației publice, a eficientizării sistemului fiscal prin digitalizare și profesionalizare, creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, nu este o dovadă de responsabilitate pentru societate, ci doar un transfer al poverii către sectorul privat, cel care produce valoare în economie”, arată AmCham.

Așadar, AmCham România face apel la renunțarea la această măsură și la orientarea agendei guvernamentale către politici sustenabile, responsabile, care să contribuie la consolidarea rating-ului investițional și la atragerea de investiții.

AmCham România reiterează nevoia unui dialog și parteneriat onest și constructiv între mediul public și cel privat, și exprimă disponibilitatea și angajamentul de a participa la consultări reale transparente și de substanță pe marginea politicii fiscale a României.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) reprezintă peste 470 de companii americane, multinaționale și românești.

Context. Introducerea unei „taxe de solidaritate” de 1% din cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro a fost discutată în şedinţa de luni a coaliţiei, dar în timp ce aceasta este propusă de UDMR şi agreată de PSD, liberalii nu doresc ca măsura să fie una permanentă, afirmă surse politice citate de News.ro. Fostul premier și președintele PNL Florin Cîțu a declarat, marți, că a spus în ședința de coaliție de luni că nu susține suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *