G4Media.ro

A expirat termenul până la care românii din diaspora se puteau înscrie…

A expirat termenul până la care românii din diaspora se puteau înscrie pentru a vota la prezidențiale. Au cerut să voteze prin corespondență 41.003 persoane, în vreme ce pentru a vota la secțiile din afara țării s-au înscris 38.944 persoane

Un număr de 41.003 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă şi alţi 38.944 de români s-au înscris pentru a vota la o secţie din străinătate, până duminică la miezul nopţii, la expirarea termenului limită pentru înregistrare, conform datelor de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), transmite News.ro.

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze, indică AEP. În această categorie s-au înregistrat 38.944 de alegături.

De asemenea, prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă. Pentru votul prin corespondenţă s-au înregistrat 41.003 persoane.

Aceasta în condiţiile în care, la alegerile europarlamentare din 26 mai, la cele 441 de secţii de votare din străinătate au votat 375.219 alegători, la unele secţii fiind aglomerat, numeroase persoane nereuşind să-şi exercite dreptul de vot.

Termenul pentru înscrierea alegătorilor din străinătate pentru alegerile prezidenţiale, ca alegători prin corespondenţă sau ca alegători la o secţie de votare, a fost prelungit săptămâna trecută până la 15 septembrie, prin Ordonanţă de Urgenţă.

AEP a precizat în repetate rânduri că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înfiinţarea artificială de secţii de votare, semnifică inducerea în eroare a autorităţilor publice şi pot aduce prejudicii statului român.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat în 10 noiembrie, iar românii din străinătate au la dispoziţie datele de 8, 9 şi 10 noiembrie pentru a vota. Similar, pentru turul al doilea, programat să se desfăşoare în 24 noiembrie, datele de vot pentru diaspora sunt 22,23 şi 24 noiembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Pai normal ca nu s-au inscris diasporele… in afara de infractiuni si umplut rablele euro2 cu mici si carnati, n-au niciun interes pt tarisoara asta! Ajungem noi, useristii, la butoane si vedeti voi! Ramaneti toti fara buletine si analize moca!

    • Inainte sa acuzi, urmareste lista cu documentele cerute pentru a te inscrie la votul prin corespondenta. De bun simt era un buletin si o adeverinta de inregistrare fiscala, nu ”n” alte documente, de care nici tara adoptiva nu a auzit.

    • @Bogdan. Din pacate trebuie sa te contrazic. Avand in vedere ca m-am inacris ieri, iti pot spune ca tot ce iti trebuia era: pentru vot la sectie act de identitate scanat/fotografiat si pentru vot prin corespondenta, in plus, dovada de domiciliu. Nimic mai mult. Nu sunt nici pe departe un fan al postacului de mai sus si a aberatiilor lui, dar nu pot sa nu remarc lipsa de responsabilitate a celor din diaspora. Nu au catadicsit sa isi consume 10 min din viata pe o cerere online si vor sta iar la coada 10 ore ca sa voteze.

    • Datorita diasporei a-ti ajuns in PE si tot faceati campanie pro diaspora, acuma o sa ramana fara buletine de vot saracii… Aceeasi marie cu alta palarie si acesti USR-isti. Va bateti voi cu mana-n piept dar sunteti aceeasi incompetenti ca si PSD, PNL si restul partidelor. Mai bine v-ati apuca de tetris, ca de politica habar n-aveti.

      Un independent !!!

  2. Bine, tu esti si special! 😉 cum ai crezut tu asa…

  3. Si uite asa creste % de colectare taxe… si nelr de romani care voteaza „iubitul partid psd”.. pe pariu ca acum cei de la psd/alde vor lua mai multe „voturi” din diaspora? Asa, un minim de 20.000… ca tot au datele si plicurile..

  4. in total sunt 79947 de oameni…
    poate analizand aceste cifre se vor trezi toti cei care cred in mitul „milioanelor de romani din diaspora” care voteaza pentru tara.

    • Bogdan are dreptate…fiica mea a renunțat la înscriere din cauza procedurii… Rămâne întrebarea: vor putea vota la secțiile de votare?

    • @Cristina – hai, pe bune? Din cauza procedurii?
      Toți din diaspora au deja un buletin scanat fiindcă le-a trebuit la joburi. Dacă nu, toți din diaspora au un telefon cu cameră foto să-și pozeze buletinul. Completarea formularului pentru vot în străinătate durează maxim 3 minute.
      Durează fix cât scrii un comment colea.
      Nu ne-am înscris de leneși ce suntem, acum dăm vina pe sistem, pe GDPR, pe toate alea. Și nu ne-am înscris fiindcă, dacă ne înscriam, nu mai puteam face gât, după aia, că uite cum ne vrea răul statul român.

    • Faptul ca nu s-au inscris nu inseamna ca automat nu voteaza. oate pur si simplu nu au incredere in votul prin corespondenta (sau in cei care-l implementeaza).

  5. „Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. ”

    „Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.”

    Sa fim seriosi, documentele cerute sunt de bun-simt.

  6. orlandu, il bagati la puscarie pe felixescu pentru ca nu-si plateste prejudiciul ?
    sau numenklatura se exclude? liber la furat, golit puscariile. doar n-o sa platiti voi nomeklatura datoriile catre stat? sa le plateasca poulimea, ca de aia-i poulime.
    bezele de la udrea, valkov,…

  7. Sa plateasca si Iohannis cei 320000 de euro dupa pierderea procesului si a casei.Sa inceapa el sa facă o tara NORMALĂ, sa ne dea exemplu!

  8. Imbulzeala la vot pe liste suplimentare se pare ca e distractia maxima a diasporezului. Ca sa faca scandal pe urma ca nu li s a asigurat dreptul la vot. Ori votul pe liste suplimentare este f greoi si n ar trebui sa fie decat un nr rezonalil, nu 3 sferturi. Asta e una. A doua, de unde sa stie statul care pe unde e daca nu se declara, ca sa se proiecteze nr si amplasarea sectiilor? Daca si anul asta mai faceti scandal vina va apartine exclusiv.