G4Media.ro

Parlamentul European solicită Consiliului să înceapă negocieri de aderare la UE cu…

Sursa Foto: Parlamentul European/ site oficial

Parlamentul European solicită Consiliului să înceapă negocieri de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, în contextul geostrategic al războiului din Ucraina

Parlamentul European i-a cerut joi Consiliului European să înceapă negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Albania şi Macedonia de Nord, mai ales având în vedere contextul geostrategic al războiului din Ucraina, informează un comunicat al PE.

Eurodeputaţii, care au adoptat joi două rapoarte privind progresele Albaniei şi Macedoniei de Nord în direcţia aderării, au subliniat că, deşi cele două ţări au îndeplinit condiţiile puse şi au obţinut rezultate durabile, Consiliul nu a început încă negocierile de aderare. Or, notează eurodeputaţii, acest lucru a subminat atitudinea publicului faţă de UE şi reprezintă un pericol grav pentru politica de extindere în ansamblul său.

Ei cer ca UE să examineze cu „maximă atenţie” implicaţiile de securitate „de importanţă istorică” pe care le-ar avea decizia de aderare a celor două pentru stabilitatea şi unitatea continentului european şi a Balcanilor de Vest.

În raportul privind Albania, adoptat cu 519 voturi pentru, 52 împotrivă şi 28 de abţineri, eurodeputaţii salută „orientarea strategică şi angajamentul ferm” ale acestei ţări faţă de integrarea europeană şi îşi exprimă „sprijinul clar” faţă de transformarea democratic şi aspiraţiile sale la integrare, îndemnând-o în acelaşi timp să-şi intensifice eforturile pentru eficientizarea justiţiei şi întărirea democraţiei, a statului de drept şi economiei.

PE mai consideră că Albania trebuie să ia măsuri pentru a sprijini societatea civilă, pentru a combate corupţia şi crima organizată, pentru a asigura libertatea presei şi a garanta protejarea drepturilor minorităţilor, inclusiv ale comunităţii LGBTQI.

„Albania rămâne un partener strategic de deplină încredere” şi „continuă să avanseze pe calea reformelor legate de UE şi îndeplinirea condiţiilor pentru începerea negocierilor de aderare”, fiind „corect să se ia în sfârşit decizia în acest sens, nu în ultimul rând în contextul provocărilor geostrategice în creştere”, accentuează raportorul PE pentru Albania, Isabel Santos (S&D).

În ce priveşte Macedonia de Nord, PE salută „eforturile sale continue de a întări statul de drept, independenţa justiţiei şi drepturile minorităţilor, de a combate corupţia şi crima organizată, de a reforma administraţia publică şi a consolida libertatea presei”, evocând pe de altă parte „riscurile creşterii dependenţei economice şi energetice de China şi Rusia” şi avertizând că dependenţa de credite de investiţii chineze sporeşte vulnerabilitatea regiunii.

Raportorul PE pentru Macedonia de Nord, Ilhan Kucuk (Renew), consideră că această ţară a „demonstrat cel mai bun parcurs de tranziţie democratică din regiunea Balcanilor de Vest şi este perfect aliniată politicii externe a UE în faţa agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

„În contextul geostrategic mai larg şi în faţa rezultatelor durabile obţinute de Macedonia de Nord, cerem începerea oficială a negocierilor de aderare, care ar fi trebuit lansate de mult”, se arată în raportul adoptat de eurodeputaţi cu 508 voturi pentru, 56 împotrivă şi 35 de abţineri.

Kucuk, eurodeputat bulgar din partea Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi a etnicilor turci, salută în acelaşi timp în raport „angajamentul pozitiv de a reglementa problemele bilaterale” şi îndeamnă „Bulgaria şi Macedonia de Nord să găsească rapid o soluţie reciproc acceptabilă”.

Bulgaria şi Macedonia de Nord au un litigiu legat de limbă şi istorie, dar la finalul lui martie premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că au fost realizate ”progrese” în discuţiile începute în ianuarie.

Sursa Foto: Parlamentul European/ site oficial

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ne intarim cu Macedonia si Albania. Fratii machidoni se alatura noua in lagarul „democratic” si ccapitalist.

    • Șoșoc mic cu creier putred, ești liber sa mergi in democrația rusească, aia fără ghilimele. Cap sec