G4Media.ro

Extrema dreaptă ar putea câștiga în mai multe state din estul Germaniei…

Sursa Foto: queer.de

Extrema dreaptă ar putea câștiga în mai multe state din estul Germaniei la alegerile federale de duminică / Cum se explică ascensiunea AfD

AfD ar putea fi prima forță din mai multe state din est la alegerile federale de duminica viitoare, scrie El Periodico, citată de Rador.

Suleman Malik a învățat să trăiască pe un teritoriu ostil. Amenințările fac parte din viața de zi cu zi a purtătorului de cuvânt al unei mici comunități islamice din Erfurt, capitala statului federal Turingia: încercări de agresiune fizică, scuipat în față în mijlocul străzii, apeluri cu amenințări cu moartea și comentarii pe rețelele sale sociale în care i se cere să părăsească Germania.

„Dar cel mai rău lucru este teroarea psihologică”, mărturiseşte Malik pentru El Periodico, referindu-se la lucrările pentru ceea ce va fi prima moschee construită în Germania de Est, teritoriul corespunzător fostei Republici Democrate Germane (RDG).

„Când merg pe stradă am senzația că în orice moment mi s-ar putea întâmpla ceva”, spune purtătorul de cuvânt al comunității Ahmadi, o ramură heterodoxă și reformistă a Islamului care își are rădăcinile în India și Pakistan și este persecutată în multe țări din lumea musulmană fiind considerate eretice.

Tatăl lui Suleman a venit în Germania, fugind de această persecuție. Mica sa comunitate islamică, cu aproximativ 130 de membri în Turingia, construiește o moschee la marginea orașului Erfurt din 2019 nu numai pentru a avea un loc fizic în care să se roage, ci și pentru a „trimite un semnal” în favoarea coabitării.

Purtătorul de cuvânt al comunităţii Ahmadi este personificarea consecințelor xenofobiei structurale pe care au suferit-o de cinci decenii cele cinci landuri ale Germaniei de Est. Respingerea străinului se canalizează acum prin votul de extremă dreaptă al Alternativei pentru Germania (AfD), fondată în 2013.

Înainte, era prin neo-naziștii din NPD și alte partide extremiste. Mica Turingia, cu puțin peste două milioane de locuitori, este un caz paradigmatic: sondajele arată că AfD ar putea deveni cea mai votată forță aici la alegerile federale de duminica viitoare, cu aproximativ 20% din voturi. În statul vecin Saxonia, victoria ar putea ajunge la 26%.

Puterea electorală a extremei drepte pe teritoriile fostei RDG a avut cel mai notoriu episod în iarna anului trecut: după alegerile regionale din Turingia, câștigate de postcomuniștii de stânga, fracția parlamentară regională a creștin-democraților din CDU și AfD au votat în comun pentru un candidat minoritar al liberalilor FDP pentru a împiedica ca prim-ministrul Bodo Ramelow (Stânga) să rămână în funcția de șef al guvernului.

Cunoscută sub denumirea „Criza din Turingia”, aceasta a generat un cutremur în restul Germaniei care a costat-o cariera politică pe Annegret Kramp-Karrenbauer, pe atunci președinta CDU și aleasă de Merkel ca succesoare la Cancelarie.

Încercarea de a răsturna guvernul Ramelow s-a încheiat cu eșec, dar răul fusese deja făcut. Pandemia a diluat ulterior criza politică cauzată de destrămarea disciplinei de partid de către o parte a Uniunii Creștin-Democrate.

Precedentul colaborării dintre o parte a CDU și extrema dreaptă a creat o fisură în mult lăudatul cordon sanitar stabilit de conservatorismul german și a trimis un avertisment cu privire la puterea de influență pe care AfD o poate exercita în estul țării. Rezultatele extremei drepte sunt duble aici față de cele din vestul ţării.

Politicienii, jurnaliștii și academicienii nu încetează să privească spre est cu o oarecare uimire atunci când caută motivele ascensiunii extremei drepte. La mai bine de trei decenii de la reunificare, nemulțumirile lăsate de acel proces politic neterminat indică faptul că reprezintă cauza principală.

Narațiunea istorică predominantă în Germania – care prezintă RDG în majoritatea cazurilor doar ca o dictatură gri -, adăugată rupturii biografice și profesionale aduse de prăbușirea Germaniei socialiste pentru milioane de oameni, structurile mentale autoritare moștenite ale dictaturii comuniste şi diferențele economice care continuă să persiste între cele două părți ale țării alimentează aceste nemulțumiri.

„AfD este mai puternică în est, deoarece aici avem experiență cu o dictatură. A trebuit să ne luptăm pentru a ne recâștiga libertățile și să muncim din greu pentru reconstrucția economică. Și acum vedem că toate acestea sunt în pericol”, declara Tino Chrupalla, un co-candidat pentru Ministerul de Externe al partidului de extremă dreaptă, în fața unui grup de jurnaliști străini.

„Statul interferează din ce în ce mai mult în libertățile fundamentale și în deciziile companiilor și ale cetățenilor. Această agresivitate a statului ne amintește din ce în ce mai mult de RDG”, spune Chrupalla, un mic om de afaceri din Saxonia care a părăsit CDU pentru AfD în 2015 după așa-numita „criză a refugiaților”.

AfD încearcă în mod deschis să valorifice starea de rău lăsată de reunificarea germană. Restricțiile libertăților individuale și de circulație introduse de guvernul federal în fața pandemiei oferă acum un nou cadru discursiv pentru a obține voturi în mijlocul nemulțumirii structurale persistente în teritoriile estice.

În ciuda ostilităților, Suleman Malik continuă să considere Turingia casa lui, unde simte solidaritatea majorității sociale, spune el.

„Acest partid [AfD – n.trad.] încearcă, totuși, să polarizeze și să pună capăt coeziunii sociale”, spune el la porțile noii moschei unde, ca în fiecare luni, un grup de cetățeni protestează împotriva construcției lăcaşului de cult, fluturând cruci și un steag cu un citat din Evanghelia lui Matei: „Pentru că acolo unde se adună doi sau trei în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor”.

Sursa: El Periodico/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. 130 de maimuțe și deja ridică moschei! Ce vor face când vor fi mii, zeci de mii, sute de mii?

    • Probabil isi vor face si ei moschei, daca au nevoie. Ca si ai nostri au cu zecile de mii de biserici, tot ca le trebuie.
      Ma intreb cum ai reactiona daca protestanti din aia ar aparea la poarta unei biserici ortodoxe in constructie, in acelasi oras. Ca si NOI suntem straini pentru extremistii AFD, stai linistit.
      Oricum nu te obliga nimeni sa intri in moschee. Care e problema ta? Ca pot sa-si exercite religia liberi?

  2. Flagelul teroristo-Islamic trebuie eradicat din Europa. Mahomedanii sa fie trimiși in țările de baștina ca sa contribuie cultural și economic acolo.

  3. „Statul interferează din ce în ce mai mult în libertățile fundamentale și în deciziile companiilor și ale cetățenilor. Această agresivitate a statului ne amintește din ce în ce mai mult de RDG”

    Sa ne spună activiștii extremiști si personalul antifa din “redacția” G4 ce e greșit in declarația de mai sus și de ce e de “extrema dreapta”

    • Toată presa pentru care soarele răsare de la vest are busola deranjată. Pentru ei Merkel e de dreapta, PNL e de dreapta și chiar USR++ e de centru dreapta. Așa de greu le e să poarte eticheta de neo-marxiști încât umblă la dicționare pentru a ajusta definițiile (așa fac și când încearcă să redefinească normalul, familia, căsătoria etc.).

  4. Si Dottore Ponta voia o Super moschee la București…sa nu uităm !

  5. Pretul operatiei pe care a facut-o acolo

  6. Dupa cum era de asteptat nu au intarziat sa apara comentariile rasiste si xenofobe.
    In Germania sunt multe milioane de musulmani, dintre care multi nu vor sa se integreze si sa accepte valorile europene. Nu pare insa cazul cu comunitatea asta citata in articol.

    Tare as fi vrut sa il vedem pe Markus Söder candidatul dreptei, in loc de ştersul asta de Laschet care a adus partidul de la 35% la 21% in cateva luni.
    Söder e ambitios, abil si anti imigratie ilegala.
    Germania nu are nevoie acum de repetarea crizei refugiatilor iar Söder ar fi tratat lucrurile altfel decat a facut-o Merkel.
    Daca castiga socialistii, extremismul de ambele parti se va accentua… Unii cu furcile si topoarele, altii cu hai sa va dam tot ce vreti dragi afgani fara nici o meserie utila…

  7. Landuri nu state . Germania este un stat federal format din landuri , nu state . Halal jurnalism .

    • In romana „land”-uri se traduce prin state. Statele Unite ale Americii. Asadar, traducerea e corecta.

  8. Nu prea sunt elemente sigur previzibile în structura partidelor politice din Germania, înaintea alegerilor parlamentare din 26 Septembrie, cu excepția faptului că Merkel pleacă după o marcantă carieră de cancelar de 16 ani. Sistemul de alegeri german este destul de complicat, alegătorii dau câte două voturi, unul pentru candidatul local, al doilea vot intră în contul partidului preferat în Bundestag. Destul de probabilă este necesitatea coaliției a două sau mai multe partide în vederea formării guvernului federal, negocierile sunt deobicei lungi și complicate ( în 2017 au fost necesare 5 luni pentru un guvern de coaliție ). În 2017 a apărut prima dată în Bundestagul german partidul Afd de extremă dreaptă, ca reacție la criza migrației din 2015, criză care a făcut ca partidele ”clasice” ( CDU / SPD ) să obțină rezultate mult mai slabe față de anii precedenți, iar AfD să obțină al treilea cel mai bun rezultat ( 12,6 % ) în Bundestag. În cursa pentru postul de cancelar conduce în prezent Olaf Scholz ( socialdemocrați ), fiind în cursă favoritul CDU ( creștin democrați ) Armin Laschet și candidatul verzilor, cu poziție mai slabă : Annalena Baerbock.
    Raportul de forțe între partidele din Bundestag, apărut la alegerile parlamentare din 26 Septembrie vor putea fi comparate cu cele din 2017, motiv pentru care am să le enumăr :
    CDU /CSU – creștin democrați/ creștin sociali : ~ 33 %
    SPD – social democrați ~ 21 % ( cel mai slab rezultat după război )
    Afd – alternativă pt. Germania 12,6 %
    FDP – liberal – democrați 10,7 %
    Die Linke ( stânga ) și Verzii ~ câte 9 %

  9. @Tree fitty
    Nu vrei tu sa faci parte din comisia care va determina care vrea si care nu vrea sa se integreze?
    Matalutza nu stii nimic despre islam, care nu are nimic de-a face cu valorile europene, crestine sau morale.
    Uite aici ce promoveaza islamul: agresarea nevestei, sex cu minori, persecutarea minoritatilor si femeilor, sclavie, pedeapsa cu moartea, razboi.

    • @sfincs vezi ca fix asta promoveaza si biblia ortodocsa daca o citesti printre randuri cum sigur ai citit si coranul. expertule de religie comparata si romanule verde care esti.

    • Avand in vedere ca am locuit in Jakarta intr-o tara musulmana ani de zile, am avut prieteni si prietene printre ei si am fost la tot felul de evenimente de-ale lor as zice ca inteleg substantial mai bine decât tine cum arata o societate civilizata unde diferite etnii si credinte pot convietui pasnic fara sa isi dea in cap.

      Da, au extremistii lor iar extremistii aia ucid substantial mai multi musulmani decât crestini. Vezi pana si atacul terorist al IS asupra talibanilor. Dovada clara ca atunci cand esti spalat pe creier pana si talibanii ti se par prea moderati.

  10. Make Germany GERMAN again !

    :)))

  11. În ce hal de demență să ajungi ca popor spălat pe creier și conducători de au ajuns ăia din jurul lor să le spună ce e normal și ce nu.

  12. Nu stiu ce spera oamenii astia, n-au citit despre conceptia germana. Acolo sunt „Auslander” si sasii veniti din România, asa ca despre altii ce sa mai zicem…