G4Media.ro

Extrema dreaptă câștigă teren în Finlanda, dar nu atinge scorurile foarte mari…

Facebook: Timo Soini/ Facebook

Extrema dreaptă câștigă teren în Finlanda, dar nu atinge scorurile foarte mari date de sondaje

Formațiunea naționalistă a Partidului Finlandezilor a obținut 14,5% din voturi pentru aproximativ 300 de municipalități la aceste alegeri dominate de opoziția de dreapta, cu 21% din voturi, scrie Le Monde, citată de Rador.

Alegerile locale din Finlanda, duminică, 13 iunie, au înregistrat victoria așteptată a opoziției de dreapta, într-un scrutin marcat de progresul clar al Partidului Finlandezilor (extremă dreapta), dar departe de scorul foarte mare prevăzut de sondaje.

Social-democrații premierului Sanna Marin au limitat daunele în primul test electoral de când tânăra de stânga a ajuns la putere în 2019 .

Conservatorii Partidului Național al Coaliției (Kokoomus) au ajuns în frunte în aproximativ 300 de municipalități finlandeze, cu 21,1% din voturi, conform rezultatelor aproape finale care acopereau peste 99% din buletinele de vot duminică seara.

Cu acest scor ușor îmbunătățit față de alegerile anterioare din 2017, ei sunt înaintea social-democraților doamnei Marin. Deşi au pierdut aproape două puncte comparativ cu alegerile locale de acum patru ani, au obținut un rezultat mult mai bun decât cel prezis de sondaje, cu un scor de 17,8%, identic cu cel al victoriei lor la alegerile legislative din 2019.

Principala surpriză a venit de la formațiunea naționalistă a Partidului Finlandezilor. În ciuda faptului că i s-a prezis un scor aproape de 18%, potrivit ultimelor sondaje, în cele din urmă a obținut 14,5% din voturi.

Acesta este un record la alegerile locale pentru partidul anti-imigrație și eurosceptic condus de Jussi Halla-aho și o creștere de aproape cinci puncte față de 2017. Dar acest scor îl face al patrulea partid, după Partidul Centrului, care este membru al coaliției guvernamentale (15%).

Aceste alegeri municipale fuseseră inițial programate să aibă loc în aprilie, dar au fost amânate din cauza unei creșteri a cazurilor de Covid-19, în Finlanda, care s-a numărat printre țările cel mai scutite de virusul din Europa.

Un record care i-a adus niveluri ridicate de opinii favorabile Sannei Marin pentru modul în care a gestionat Covidul.

Dar tensiunile bugetare cu aliatul său, Partidul Centrului, au amenințat coaliția cu explozia și a izbucnit o controversă cu privire la rambursarea presupus nejustificată a unora dintre mesele sale de familie, inclusiv micul dejun, la reședința oficială din Kesäranta.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. De ce is considerati astia „extremistiDeDreapta”?

  2. Sa fie clar, chiar foarte clar: ne indreptam in mod necesar spre sisteme de extrema dreapta.
    Gradul de informare a populatiilor despre cum trebuie sa functioneze democratia e extrem de scazut, de asta profita niste nemernici care obtin voturi prin populism desantat tip Dragnea.
    Nu suntem inca pregatiti pentru democratie, care presupune participare activa constienta a intregii populatii la vot.

    • „Democratia a devenit o arma a intereselor financiare.
      Foloseste mass-media pentru a crea iluzia ca exista consens de la cei guvernati.
      Mass-media de astazi este o armata cu arme atent organizate, jurnalistii ofiterii ei, cititorii soldatii sai. Cititorul nu stie si nu ar trebui sa stie scopurile pentru care este folosit si rolul pe care trebuie sa-l joace.
      Notiunea de democratie este de multe ori una nu foarte diferita de a trai sub o plutucratie sau un guvern al elitelor bogate.”

      Oswald Spengler – inceputul secolului 20

    • Democratia asa cum o intelegem noi in Europa,asa rea cum cred unii, hulita de unii si aparata cu pretul vietii de altii ,ne-a asigurat 75 ani de PACE si bunastare.Este poate cea mai lunga de pace si bunastare in Europa de la Hristos incoace….In rest vorbe goale si citate din carti.

  3. Aveți poză cu Timp Soini, care a fondat partidul, dar a plecat acum vreo 2 ani, Hala-Aho l-a înlocuit și a înlocuit abordarea mai moderată cu una radicală