
Autostrada Transilvania, în pericol să devină „muzeu”, avertizează API / Pierderea finanțării din PNRR pentru 250 km mută lucrările aproape integral în sarcina bugetului național / Stadiul lucrărilor începute acum 4,5 ani
La doar două zile după ce ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat eliminarea din PNRR a 250 km de autostradă – inclusiv cei 42 km ai tronsonului A3 Nădășelu–Poarta Sălajului – Asociația Pro Infrastructura (API) avertizează asupra stadiului slab al lucrărilor și asupra riscurilor financiare pentru stat, lansând întrebarea retorică: „Autostrada Transilvania, a fi sau a nu fi muzeu?”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Într-o analiză, API arată că șantierele începute acum patru ani și jumătate sunt departe de a fi finalizate. Singura secțiune unde UMB are o mobilizare solidă este între Zimbor și Poarta Sălajului (12 km), unde se speră la o finalizare în a doua parte a anului 2025, pentru ca forțele să fie relocate către A7. Totuși, lipsa lucrărilor la nodul Românași face imposibilă deschiderea traficului, ceea ce transformă tronsonul într-un „muzeu” al infrastructurii, cum îl numește ironic asociația.
Lucrările pe segmentul Zimbor – Topa Mică, de circa 15 km, sunt descrise drept anemice, iar absența unei conexiuni provizorii la nord de Topa Mică face improbabilă finalizarea în 2025, deși tehnic ar fi încă posibil. Între Topa Mică și Nădășelu, UMB nu are prezență vizibilă, iar singurul progres real este înregistrat de constructorul turc Ozaltin, care avansează bine la viaductele aflate pe traseul revizuit, dar cu riscul de a nu se încadra în termenul de 18 luni prevăzut în contract.
Pierderea finanțării din PNRR transformă aceste lucrări într-o sarcină aproape integrală a bugetului național, mai transmite asociația. Contractul cu Ozaltin este evaluat la 1 miliard de lei fără TVA, iar alte aproximativ 300 de milioane de lei vor fi necesare pentru restul lucrărilor gestionate de UMB. API avertizează că, în lipsa unei mutări rapide pe Programul Transport, deja aglomerat, statul va fi nevoit să se împrumute în condiții tot mai dezavantajoase, cu dobânzi de 6–8%.
„Adio bani foarte ieftini din PNRR, cam ca la „rate fără dobândă” când îți iei televizor. În schimb, statul nostru incompetent riscă să achite ce-a mai rămas exclusiv din bugetul propriu: vreo 20% din lucrări pe Nădășelu-Poarta Sălajului și aproape 100% din viaductele executate de Ozaltin”, avertizează API, într-un mesaj public.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.