G4Media.ro

Guvernul român atacă, prin demontarea statului de drept şi retorica sa tot…

Guvernul român atacă, prin demontarea statului de drept şi retorica sa tot mai sălbatică, fundamentele democraţiei

UE nu a îndeplinit speranţele multor români: prosperitate şi sfârşitul corupţiei. Reinhard Veser comentează în paginile cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), analiză preluată de Deutsche Welle.

La criticile UE, guvernul român răspunde mai nou cu propriile critici: pentru birocraţii de la Bruxelles şi unele guverne europene a devenit o obişnuinţă să facă afirmaţii negative neîntemeiate despre România – doar fiindcă ţara se află în Europa de Est. Aceasta este o afirmaţie defensivă fără acoperire. Guvernul de la Bucureşti a meritat cuvintele grele pe care le-a auzit de la Bruxelles în săptămânile care au precedat preluarea preşedinţiei Consiliului UE la începutul anului. Acţiunile sale se învârt de doi ani, sub camuflajul unei „reforme a justiţiei”, în jurul ţelului de a proteja politicieni de vârf din propriile rânduri, ferindu-i de închisoare pentru corupţie. Dacă va reuşi să-şi impună întreaga agendă, din statul de drept nu va mai rămâne în România decât o ruină.

Guvernul român a intonat însă cu acuzaţiile sale o melodie care se cântă de mai multă vreme în alte părţi. La Budapesta şi Varşovia permanenta confruntare cu Bruxelles-ul este vândută ca „emancipare a Europei de Est”. Sentimentul de a fi tratat ca membru de categoria a doua este răspândit cu mult peste cercurile euroscepticilor la putere acolo. Pretutindeni în Europa de Est oamenii sunt iritaţi de bănuiala că multinaţionalele le livrează cetăţenilor UE cu mai puţină putere de cumpărare ciocolată, cosmetice şi detergenţi de o mai slabă calitate decât în vest. Există aşadar în interiorul UE un nou conflict est-vest? Se îndepărtează de UE şi estul continentului, după ce fenomenul s-a întâmplat deja în vest, prin desprinderea Marii Britanii?

Veser Reinhard Kommentarbild App PROVISORISCH
Reinhard Veser, comentator FAZ

Populismul şi naţionalismul nu sunt caracteristici esteuropene, ele se dezvoltă bine şi în alte state ale UE. Dar cele două sunt favorizate în Europa de Est de câteva particularităţi. Între UE şi membrele sale din răsărit, cu trecut socialist, exista înainte de aderare o relaţie de tip profesor-elev. Comisia Europeană dădea ca temă pentru acasă reforme şi punea apoi notă în funcţie de rezultat. Această ierarhie nesatisfăcătoare însoţeşte încă raporturile mutuale, chiar dacă acestea sunt între timp bazate, din punct de vedere formal, pe egalitate în drepturi. Dovadă sunt atât declaraţiile câte unui politician occidental cât şi percepţia oamenilor din Europa Centrală şi de Est, foarte sensibili, din raţiuni istorice, când simt primejdia dominaţiei străine. Acest sentiment poate fi cu uşurinţă instrumentalizat politic.

Guvernul român atacă prin demontarea statului de drept şi retorica sa tot mai sălbatică fundamentele democraţiei. Într-o parte importantă a societăţii româneşti aceasta provoacă proteste vehemente. Dar ca şi guvernele din Polonia şi Ungaria, aflate de mai mult timp pe un drum asemănător, guvernul de la Bucureşti este rezultatul unor alegeri libere. Victoria formaţiunii de guvernământ PSD, social-democrate doar cu numele, se alimentează din surse asemănătoare cu cele ale mişcărilor populiste din vestul Europei, doar că discrepanţele sociale sunt şi mai accentuate în România (şi pretutindeni în Europa de Est). Aceste ţări se află de la prăbuşirea comunismului, cu aproape 30 de ani în urmă, pe un drum plin de succes al reformelor dificile spre economia de piaţă şi democraţie – aşa cel puţin se afirmă în jargonul obişnuit al politicienilor. Nu este fals fiindcă există numeroase progrese vizibile, dar pentru mulţi oameni sună fals din motive lesne de înţeles. În viaţa lor de zi cu zi această politică a fost percepută ca un test de rezistenţă întins pe durata câtorva decenii, pentru a vedea câtă transformare poate suporta în timp o societate. La început, toate acestea au fost suportate cu speranţa că va fi mai bine după aderarea la UE. Dar după aderare nu s-a deschis perspectiva unei vieţi mai bune ci priveliştea unui câmp larg în care nu se mai poate recunoaşte un ţel.

România este o ţară profund scindată. Linia de demarcaţie care poate fi cel mai uşor percepută separă oamenii, adesea educaţi, care demonstrează în oraşe împotriva guvernului pentru care corupţia este normă politică, de alegătorii de la sate şi mici localităţi. Unica asigurare socială a acestora din urmă este pe termen scurt menţinerea reţelelor clientelare – urzite în dauna lor – astfel încât să beneficieze şi ei de câteva firimituri căzute de la masa bogaţilor.

Starea actuală a României nu este doar rezultatul unor evoluţii din propria istorie şi societate, ci şi un simptom privind starea actuală a UE, ale cărei forţă de coeziune şi set de valori se erodează. Cu şase ani în urmă postcomuniştii au întreprins deja cea mai neruşinată tentativă de acaparare a statului român. Dar la presiunile Bruxelles-ului au cedat rapid. Astăzi avertismentele UE nu mai provoacă decât contraatacuri retorice. Exemplul oferit de Ungaria şi Polonia arată cât de departe se poate ajunge astfel. Cu toate acestea, nu arată pretutindeni sumbru. UE se bucură în continuare de prestigiu în rândul populaţiei româneşti – un prestigiu mai mare decât instituţiile naţionale. Aşa este în România, la fel este şi în multe alte state membre din Europa de Est.

Foto: Inquam Photos / George Călin


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Elena Udrea a fost eliberata din arest. Traian Basescu, nu.

  2. Ceea ce inca nu stie UE este ca in Romania n-a fost NICIODATA stat de drept in fapt.
    Asa ca PSD nu are ce demonta, el nu lasa sa se constituie statul de drept.

  3. Nu place UE? Liber la plecat din UE.
    Nimeni nu retine ROmania si romanii cu forta.

    Romanii sunt bineveniti in tarile UE, pentru ca odata scapati din jungla hotilor numita Romania, redevin cetateni UE, ca oricare altii.

    • Guvernul nu ataca nimic. Isi face o tara pe profilul celor care i’au ales si pentru cei care l’au ales : o tara de hoti, condusa de hoti, pentru hoti.

  4. Mie analiza mi se pare gresita. Cel putin cand vine vorba de Romania, nu stiu care e situatia in Polonia sau Ungaria.
    Iar situatia in Romania e cat se poate de simpla: cu un sistem de invatamant la pamant, multi romani pur si simplu nu sunt formati sa performeze intr-o piata libera. Si atunci prefera protectia unui stat paternalist (fara sa-i intereseze catusi de putin de costurile acestei optiuni – oricum au o capacitate de analiza extrem de redusa).

  5. „Corupţia este normă politică” sau statul roman a devenit oficial paradisul hotilor. Atunci cand CCR, CSM, AvP, IJ, majoritatea parlamentara, guvern in frunte cu sinistrul justitiei se bat de doi ani sa darame statul de drept e nevoie de o reactie pe masura din partea institutiilor care mai lupta inca, in frunte cu UE. Acesta ar trebui sa fie anul 2019, momentul T0 al democratiei cand hotii se intorc la inchisoare si vine o noua generatire de politicieni care lucreaza pentru romani, nu impotriva lor.

  6. A confunda Romania cu Polonia si Ungaria inseamna a confunda mafia si terorismul de stat cu nationalismul. Toate guvernele Romaniei libere si democratice au avut ca numitor comun coruptia institutionalizata si faradelegea. De la Petre Roman – imbogatiti-va tovarasi – si pana la albina Boc – arde-i pe corupti – s-a furat si talharit pe rupte ! Vorbiti de stat de drept in ţara unde Brigada de interventie Vlad Țepeș a snopit in bataie tocmai romanii ce scandau ” nu mai furaţi ”

  7. Nemtalaii își apară sclavul Iohann care le servește interesele!

  8. Cind citesti comentariile si vezi ca asa numitii romani sint rupti total de realitate, este pacat sa nu le dai articole de genul celui scris de acest neamt, pe care nici nu stiti ce sa-l intrebati, deoarece, despre Germania, se cunosc numai povesti. Coruptia din Romania?! Ridem 5000 de ani! Ca sa-ti permiti coruptie, trebuie sa ai anumite cunostinte si o minte pa masura, iar din comentarii si din tot ce se intimpla in tara, reiese ca aceste cerinte nu pot fi indeplinite. Acesta este si motivul pentru care strainii fac ce vor. In situatia de acum, cind cineva a indraznit sa ridice un pic capul, sint de-a dreptul socati ca acest lucru se intimpla in Romania, unde, pina acum, au avut de-a face cu cel mai slugarnic si lipsit de demnitate popor!
    Taiatul padurilor, asa cum s-a intimplat la noi, este ceva unic la nivel mondial, in ultimii 2018 ani! Nu si-au mai permis asa ceva nicaieri, niciodata! Exemple sint cu duiumul, dar l-am ales pe cel mai cunoscut.
    Germania n-a avut o lege a coruptiei pina in 2015! Nu semnase tratatul international prinvind combaterea coruptiei pina in acel an! Nu vreti sa-l intrebati pe distinsul ziarist motivul?
    Cum este cu donatiile catre politicieni care, pina in 10000€, nu trebuiesc sa fie raportate?
    Cum este cu secretul contractelor dintre stat si privat? Cum este cu miliardele care se „ratacesc” din bugetul Germaniei si despre care nu stie nimeni nimic? Scrie an de an in „Cartea Neagra a Platitorului de Impozit” si care nu produce efecte.
    De ce concernele nu platesc impozite in Germania? Cine le inlesneste legislatia permisiva si care ar fi motivul?
    De ce Helmut Kohl si-a permis fonduri secrete in bancile elvetiene si n-au existat consecinte?
    De ce Merkel organizeaza petreceri pe banii statului pentru bancheri si nu exista consecinte?
    De ce Schauble, care a luat bani la negru de la un armator, a ajund seful parlamentului, asta dupa ce a fost pe rind ministru de interne si mai apoi de finante?
    Unde sint cele 5 miliarde ratacite la constructia aeroportului din Berlin? I-a gasit cineva?
    Sint intrebari cu toptanul pe care nemeni nu i le va adresa acestui ziarist, care are timp de Romania, cind la el, in Germania, sint tone de probleme nerezolvate vreodata, privind coruptia si lipsa unui stat de drept, deci chiar la el acasa!
    Problema este ca are cu cine sa-si permita!

    • NU. Problema e ca bati masiv campii. Amesteci adevaruri cu gogosi stricate.

    • Trecatorule n-ai argumente! Esti prost de dai in gropi! Daca ai fi avut veneai cu linkuri, din presa vestului, prin care sa ma contrazici, dar n-ai facut-o, pentru ca nu stii nici o limba straina si nu citesti nimic! Si nimicul da cometarii de genul celui scris cu chiu cu vai!

  9. Realitatea este una sumbra ptr. Romania si este construita in timp de 30 de ani de catre toate guverneel postdecembriste. Numai ca azi, s-a atins apogeul, umilintei si batjocurei lumii intregi, datorita faptului ca noi romanii am acceptat sa fim condusi de incompetenta, hotie , minciuna si
    c…..Coruptia la nivel inalt si coruptia generalizata , ne anuleaza sperantele , visele de prosperitate. Golul sperantei este ucigator , dar genereaza si forta de care au nevoie romanii de a schimba in bine Tara.