G4Media.ro

EXCLUSIV Traian Băsescu a fost audiat recent în secret la Parchetul General…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Traian Băsescu a fost audiat recent în secret la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA

Fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat în urmă cu câteva săptămâni la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, Băsescu a stat câteva ore bune la audieri. În același dosar a fost audiat acum trei ani și fostul președinte Ion Iliescu, în perioada căruia au fost găzduite presupusele centre secrete de detenție ale CIA în România. Traian Băsescu nu a putut fi contactat până la această oră pentru un punct de vedere.

Deschis în 2012 la sesizarea avocaților lui Al Nashiri, dosarul este instrumentat de procurorul Cristian Lazăr, adjunctul șefului secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General.

În octombrie 2015, Pro TV anunța pe surse că și fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General, într-un dosar legat de existenta unei inchisori a CIA, pe teritoriul României.

În același dosar, ar fi fost audiat și Ioan Talpeș, fost consilier prezidential, senator și director al Serviciului de Informații Externe.
Audierea lui Ion Iliescu a avut loc în urmă cu trei ani după ce fostul președinte declarase, în aprilie 2015, că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, într-un interviu acordat publicației germane “Der Spiegel”, dar și într-un răspuns dat unei delegații a Parlamentului European.

CEDO a condamnat joi România în cauza Nahsiri, terorist Al Qaeda, obligând statul român să-i plătească 100 de mii de euro și a constatat că România a găzduit centre secrete de detenție ale CIA între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Nashiri se află în prezent la Guantanamo Bay. CEDO a constatat violarea, de către statul român, a mai multor drepturi fundamentale din Convenție în cazul Nashiri (supunerea la tratamente inumane și degradante, dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil etc).
CEDO a condamnat joi și Lituania într-o cauză similară.

În decizia pronunțată joi, CEDO face trimitere la un raport întocmit de Senatul Statelor Unite în 2004 pe tema actelor de tortură și interogatoriilor efectuate de CIA.

”O citire atentă a a raportului a permis Curții să concluzioneze că centrul de detenție, cunoscut drept Detention Site Black, unul dintre locurile unde Al Nashiri a fost ținut, era localizat în România. Pe baza tuturor materialelor, care sunt rezultatul unei cercetări extinse și meticuloase realizate de experți și politicieni de cel mai înalt nivel de integritate și competență, Curtea a concluzionat că s-a dovedit că un centru secret de detenție al CIA a operat în România din septembrie 2003 până în noiembrie 2005 și că domnuil Al Nashiri a fost deținut acolo din aprilie 2014 până cel târziu în noiembrie 2005. România a cunoscut scopul activităților CIA pe teritoriul ei și a cooperat. A fost de asemenea clar că astfel de activități i-au pus în pericol drepturile domnului Nashiri”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Asa cum se vede de la mine, Romania a tratat cazul la fel ca pe o contestatie la o amenda de circulatie. In cele mai multe cazuri castiga cel amendat, pentru ca Politia nu are pe cine sa trimita sa-i sustina cuza. Sau ca in cazul chitaristului accidentat mortal de puscasul marin american…
    Daca nu faci eforturi serioase si credibile, are mai multa credibiltate un descreierat care ucide zeci de nevinovati dintr-o miscare, dar se plange ca a fost traumatizat de anchetele excesiv de dure…
    Ai nostri s-au multumit sa declare ca nu exista dovezi ca.

  2. Nu asta este important din articolul asta, ci faptul ca Ion Iliescu ar putea fi inculpat de statul roman in legatura cu o serie intreaga de infractiuni pt care CEDO s-a si pronuntat dpdv al incalcarii unor drepturi si libertati fundamentale prevazute in Tratate internationale.

    PS. Posibil si Basescu, dar el, eventual, pt ingreunarea cercetarilor !

    • Ar putea fi, mai draga! Dar nu apucam noi ziua aia!
      E pur ipotetic…

    • Si.. da, comentariul era mai potrivit la articolul anterior; dar esential este ca vazand din partea cealalta, adica anoastra, nu a lu CEDO, Romania nici nu si-a aparat reputatia in mod profesionist si am dubii ca nu putea sa iasa mai bine din acest scandal.

    • Iti dau dreptate in ceea ce priveste profesionalismul (si daruirea, as adauga eu) care lipsesc avocatilor Romaniei !

  3. Asta nu intra in categoria juridica CORUPTIE ? Coruptie la cel mai inalt nivel ? Cine e coruptul si cine corupatorul ? Cine a corupt pe cine si care a fost pretul reciproc acceptat ? CEDO se sfieste sa …precizeze ? DE CE ?