G4Media.ro

Curtea de Conturi, condusă de Mihai Busuioc, unul dintre apropiații lui Dragnea,…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Conturi, condusă de Mihai Busuioc, unul dintre apropiații lui Dragnea, a refuzat de trei ori să facă un control la PSD privind cheltuirea banilor din subvenție

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Marian Muhuleț a acuzat marți Curtea de Consturi că a refuzat în mod repetat declanșarea unui control privind modul în care au fost cheltuiţi banii publici primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017. Mai mult, a arătat Muhuleț, AEP a fost nevoită să își întrerupă propriul control declanșat la PSD ca urmare a unei adrese primite de la Curtea de Conturi.

Președintele Curții de Conturi este Mihai Busuioc, unul dintre locotenenții lui liderui PSD Liviu Dragnea. El a fost instalat la șefia instituției în 2017, la propunerea și cu voturile PSD.

„Raportul (de control al AEP – n.red.) nu a fost finalizat în momentul de faţă. Controlul a fost suspendat în luna ianuarie, ca urmare a unei adrese primită de la Curtea de Conturi, care, conform legii, ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie. Ne-am adresat Curţii de Conturi înainte de a începe controlul anul trecut cu o solicitare de a veni alături de noi în control. Fiecare instituţie îşi face raportul ei, dar controlul ar trebui să fie simultan. S-a răspuns la vremea respectivă că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018, am revenit cu solicitarea în decembrie pentru a veni alături de noi în luna ianuarie, deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie, ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august a acestui an”, a declarat Marian Muhuleţ, la Parlament, după audierea din Comisiile juridice reunite pentru funcţia de preşedinte al AEP.

El consideră că nu a fost o decizie corectă luată de Curtea de Conturi.

„Ieri (luni – n.r.) am transmis o nouă adresă Curţii de Conturi prin care solicităm să trateze cu celeritate această solicitare a noastră şi să vină alături de noi în control începând cu data de 1 martie 2019. La toate partidele beneficiare de subvenţie se terminase controlul de fond pe 2017, aşa cum el fusese declanşat de AEP”, a spus Muhuleţ.

Întrebat dacă AEP a găsit nereguli în ceea ce priveşte cheltuirea banilor până în momentul opririi controlului, el a răspuns: „Având în vedere că există adrese şi de la Parchetul General şi de la DNA referitoare la eventuale nereguli care ar putea exista în contabilitatea PSD, există o umbră de suspiciune. Ceea ce au descoperit controlorii AEP până în acest moment nu vă pot preciza, pentru că este o activitate în curs de desfăşurare. (…) Colegii mei care sunt controlori din partea departamentului de control al finanţării partidelor politice au toată independenţa şi toate cunoştinţele necesare să nu încheie un raport viciat”.

El a precizat că „problema concretă este aceea că partea de subvenţii primită de PSD a fost vărsată în contul de cheltuieli curente şi banii sunt amestecaţi acolo şi trebuie făcută o analiză mai atentă”.

Muhuleţ a menţionat că AEP în mod curent controlează activitatea partidelor politice privind activitatea financiară, aşa cum prevede legea 334. „Avem controale de fond pe care le facem în fiecare an cu un an în urmă. Legea prevede că doar pe parte de subvenţii, fiind fonduri publice, trebuie să exercite şi Curtea de Conturi control separat de AEP”, a explicat Marian Muhuleţ.

PNL, USR și PMP au propus un candidat unic la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) în persoana lui Marian Muhuleț, actual vicepreședinte al instituției, numit în funcție în 2016 de către președintele Klaus Iohannis.

Propunerea comună a opozișiei vine ca o contrapondere la candidatul susținut de PSD pentru șefia Autorității Electorale, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, în prezent secretar general al AEP și fost vicepreședinte, alături de Muhuleț, până la începutul anului trecut.

Mitulețu-Buică a fost propus vicepreședinte al AEP în 2015 de către premierul de la acea vreme, Victor Ponta. El a fost desemnat luni candidat la funcția de președinte al instituției de către conducerea PSD, după retragerea din cursă a trezorierului partidului, Mircea Drăghici, bănuit de procurorii anticorupție că a deturnat banii primiți ca subvenție prin intermediul AEP (detalii aici).

Foto: Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Si care-i stirea? Mai aveți sa ne spuneti ca Anaf-ul nu se duce in control la firmele care sponsorizează Psdu 🙂

    • Stirea este ca la numirea Presedintelui Curtii de Conturi de catre Dragnea si ai lui s-a avut in vedere drept criteriu marimea gusei si a stratului de grasime din obraji.

    • Si nu doar ANAF-ul. DSV, DSP, ITM, OPC, ANPC, APIA, etc. Toate institutiile statului sug direct. P.. A sponsorilor partidelor, nu doar PSD – caci cine se respecta cotizeaza la toate partidele pentru a nu avea surprize-cacamcum ii cara UTI si lui Ponta, lui Orban sau lui Mirciulica Basescu in port la Agigea,. In fapt, asta este motivul pentru care PSD-ul are bani si sustinere locala :toti oamenii de afacerii mai rasariti din oras si cei puternici de pe la tara dau bani la partide (bonus fac mese la tarani prosti) pentru protectie. Fapt cunoscut si acceptat tacit de toata lumea, cu mic cu mare.

    • Deunazi, au scornit pesedeii-derbedeii o porecla pentru Presedintele statului – Bete-n Roate!
      Curtea de Conturi este institutia careia i se potriveste ca o manusa aceasta porecla, nu Prersedintele Iohanis.
      Lasand la o parte lucrurile bune, adica normale, pentru care e platita in mod legal, pe care le-a facut Curtea de Conturi de-a lungul timpului (mai ales pana in 2008, cand a fost inscaunat Nicolae Votcaroiu), am fi foarte surprinsi daca am afla cate tampenii a comis, cate piedici abuzive a pus enorm de multor institutii si cat rau a facut. Nu-mi dau seama, deocamdata, daca prevaleaza binele sau raul facut de Curtea de Conturi si daca se mai justifica existenta ei in continuare ca institutie de control a formarii si cheltuirii resurselor bugetare.
      De cativa ani incoace, Curtea de Conturi i-a luat o parte din painea de la gura INS- ului, pentru ca se ocupa mai mult cu statistici, tot mai sofisticate si elaborate, decat cu controalele propriu-zise, ceva de genul: „Mircea, fa-te ca lucrezi!”.
      La cat e de gretos seful ei actual, la fel este si institutia in sine.

  2. Da’ la Registrul Auto Roman oare s-au dus? Ca la aia greselile erau vizibile de pe site.ul lor si mai erau semnate si de contabil(e)… ca deh directorul e fudul

  3. Cu banii dati partidelor in 2018 si 2019 rezolvam problema canalizarii celor 2200 de toalete scolare.

    Noapte buna Romania!

  4. Păi la câte sute de kile pare că are Busu, tot ce mai poate face acest individ este să mai mănânce o ceafă de porc

  5. Știrea e că un vicepreședinte în funcție al AEP face această declarație. Opoziție din orice poziție:).

  6. E si ce!
    In Curtea de Conturi si de altfel si in societate toata lumea stie ca Busuioc este sclavul lui Dragnea si al lui Valcov, dupa ce a indeplinit acelasi rol de argat si pentru Udrea si Blaga.

    Acum a schimbat doar stapanul!

    Desi incearca sa se puna bine cu toata lumea, in ideea ca schimba macazul cand pica Daddy, de data asta nu ii va mai merge lui Busu…ceilalti s-au radicalizat, abia il asteapta la cotitura.

    Nu este problema…macar ramane cu Andreea L. (prietenii stiu de ce…si de cine este vorba) si cu banii facuti.