G4Media.ro

Cristian Ghinea: La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica,…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cristian Ghinea: La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă, din zona de transporturi și energie

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și coordonator al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Cristian Ghinea, a declarat joi că la finalul implementării PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă, din zona de transporturi şi energie.

„La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă din zona de transporturi şi energie. Aici a fost o întreagă discuţie destul de dificilă şi cu Ministerul Energiei şi cu Ministerul Transporturilor, pentru că nu au considerat că este momentul acum să spunem: «Uite, în 2024 listăm această companie». Comisia a spus: «Dar vrem totuşi nişte ţinte» (…) Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa. Deci, practic, statul român trebuie ca, pe lângă Hidroelectrica, care este în mod explicit trecută, să mai pună încă trei companii mari din zona energie, transporturi, în procesul de listare. Mai apare o referire la partea de mediu, unde avem un jalon legat de descurajarea utilizării de carburanţi fosili pentru energie şi încălzire şi atunci, în acel proces, să extindem la companiile locale de termoficare aceste principii de guvernanţă corporativă”, a menţionat Ghinea, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.

Acesta a subliniat că „o recomandare recurentă a Comisiei Europene în rapoartele de ţară” a fost aceea de a face ordine în guvernanţa companiilor de stat.

Totodată, Cristian Ghinea a precizat că această recomandare „a fost ignorată ani buni de guvernele anterioare”, iar acesta a fost momentul în care Comisia „era foarte fermă cu acest subiect”.

„Eu cred ca este o poziţie logică, pentru că suntem o ţară aflată în procedura de deficit excesiv, dar care în acelaşi timp pierde resurse publice valoroase, fie prin neglijenţă, fie prin politizarea managementului companiilor de stat”, a susţinut Ghinea.

Potrivit acestuia, sunt trei zone importante în PNRR atunci când vine vorba de companii de stat, una dintre acestea fiind transportul, „un minister greu, cu destul de multe companii”.

„Avem Reforma 2, care se numeşte «Management performant pentru transport de calitate, îmbunătăţirea capacităţii instituţionale de management şi guvernanţă corporativă». Practic, ar trebui ca Ministerul Transporturilor să angajeze o instituţie financiară internaţională sau societate internaţională de audit care să evalueze aceste companii pe care le are în subordine, în speţă: CNAIR, CNIR, CFR, CFR Călători şi Metrorex. După ce contractează această asistenţă pe bază competitivă, evident, vor fi nişte recomandări care trebuie puse în practică până în 2023. Între timp trebuie să facem selecţie şi numirea CA-urilor la CNAIR, CNIR, CFR, CFR Călători şi Metrorex pe bază competitivă şi stabilirea unor indicatori de performanţă pentru aceste CA-uri. Sunt două jaloane pe această Reformă 2 din componenta transporturi: primul jalon este numirea acestor CA-uri, pe baze competitive şi transparente şi al doilea, până în 2023, punerea în aplicare a recomandărilor acelui audit internaţional”, a arătat Cristian Ghinea.

Referiri la companiile de stat apar şi la componenta energie, Reforma „Îmbunătăţirea guvernanţei corporative a companiilor de stat din sectorul energetic”, mai spune fostul ministru. Astfel, aici se prevede numirea unor Consilii de Administraţie pe baze transparente şi competitive, „acolo unde nu sunt”.

„La companiile de stat din subordinea Ministerului Energiei: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica. De asemenea, sistemul de remunerare trebuie să fie legat de obiective cantitative şi calitative de performanţă. Jalonul pentru reforma aceasta este trimestrul IV din 2022. Deci, practic, ar trebui să vedem această îmbunătăţire a Guvernanţei corporative a companiilor de la Ministerul Energiei până la finalul lui 2022. Paralel, legat oarecum, finalizarea listării unui pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica, deci până în 2023 trimestrul II este acest jalon. Vă reamintesc că Hidroelectrica are deja la Fondul Proprietatea 20%, cu încă 15% mai face nişte paşi pentru a aduce şi investiţii şi a avea supravegherea şi din partea unor investitori pe partea de guvernanţă corporativă. Ca o temă transversală, tema se regăseşte în componenta 14 de ‘Bună guvernare, reforma administraţiei şi justiţiei’, unde avem reforma nouă care vorbeşte în mod explicit de îmbunătăţirea cadrului general de implementare a principiilor de bună guvernanţă”, a adăugat el.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Nu te-a anunțat Mosteanu ca nu mai ai nici o legătură cu PNRR? Trebuie sa votezi la vedere moțiunea PSD.

  2. Asta ce mai vrea ca nu l-am vazut langa Ursula Plavan si Catu

    • Si cine zici ca face toate astea si multe altele : poate noua coalitie asumata si aliata la votul motiunii , adica USR PSD si AUR. Dar USR nici alegerile nu au putut sa le faca online daramite sa guverneze linga PSD ca aia e toba de carte ,ca si AUR ce mai are putin si are toti membrii ”telectuali .Tindala pate geamparaua si da usor din cap zicind ca inteles

    • Toate companiile energetice ar trebui sa fie in mana statului si cu marja de profit limitata prin lege.
      Asa reuseste Ungaria sa asigure printre cele mai mici tarife la utilitati din UE.

    • Bai Păcală, Ghinea, care acum 5 ani era mâncător de rahat la HotNews, că asta e meseria lui, nu e neurochirurg, a făcut draft-ul de PNRR cu care i s-a dat în cap.
      Ăsta nu știe nici să tragă apa la closet fără să copieze.

    • Nu l-ai vazut pentru ca Iohannis si Citu au avut grija sa dea USRPlus afara din guvern.

      Forma finala a documentului a fost trimisa spre comisie vineri, 3 septembrie, cand inca Ghinea era ministru responsabil de PNRR. Pe 7 septembrie si-a depus demisia. Ghinea a fost coordonatorul planului de la cap la coada. El a fost si cel care asupra caruia s-au varsat tone de mizerie si de minciuni toata vara pe filiera PSD/Ciolacu/trusturi de partid cum ca „planul a fost respins de 4 ori”, „planul e un dezastru” si asa mai departe.

      Dap, nu se poate nega evidenta. PNRR-ul Romaniei a fost un succes, a fost aprobat pentru suma maxima (29 de miliarde de euro) si a primit nota de evaluare maxima (la egalitate cu planurile Germaniei si Frantei). Si meritul principal e a lui Ghinea, indiferent de cate poze si-au tras Iohannis si Citu la vizita Ursulei.

    • „Bai Păcală, Ghinea, care acum 5 ani era mâncător de rahat la HotNews. Ăsta nu știe nici să tragă apa la closet fără să copieze”

      Eu zic ca sunteti nervosi ca astia de la USRPlus v-au cam dat clasa in guvern. Vechile partide sunt la ani lumina de ce aratat USRPlus ca poate aduce in guvernul asta: Ghinea, Drula, Nasui sau Berceanu. „Ziaristul” asta incapabil de Ghinea a facut masteratul la London School of Economics. Drula a fost olimpic la matematica si a terminat ingineria la Universitatea din Toronto.

      Liberalii din guvern ce scoala au? Ce or fi terminat Bode si Valceanu? Scoala vietii, bag eu seama.

    • Prin listarea la bursă a acestor companii se dorește de fapt falimentarea si vânzarea la preturi mult subevaluate, derizorii. Vezi Petrom… și multe altele.
      Bravos usr! Bravos pnl!

  3. Si cine zici ca face toate astea si multe altele : poate noua coalitie asumata si aliata la votul motiunii , adica USR PSD si AUR. Dar USR nici alegerile nu au putut sa le faca online daramite sa guverneze linga PSD ca aia e toba de carte ,ca si AUR ce mai are putin si are toti membrii ”telectuali .Tindala pate geamparaua si da usor din cap zicind ca inteles

  4. astia guverneaza si acum?! 🤣🤣🤣

    • asa crede ca.catz, ca altfel nu inteleg de ce ca.catzu a amenintat ca rupe colaborarea

    • Nu, dar intelege de 100 de ori mai bine PNRR-ul decat capetele seci care au ramas in guvern.

      Si nu a chemat el presa sa dea declaratii de presa despre PNRR. A fost invitat la o conferinta de Asociaţia Expert Forum si a spus acolo ce are de spus. G4Media a preluat de acolo si atata tot.

  5. Adicalea Romania praduieste tot,bravo,vom fi Colonia perfecta .

  6. Bai Ghinea, in fiecare zi o sa avem cate o informatie din PNNR?…nu mai bine pui tot documentul pe un site?…unde vrei tu..sau nu e voie?…o fi secretizat si asta si noi nu stim

  7. Iata miza PNRR-ului. Vanzarea ultimelor bucati din colonie.

    • Se poate implementa guvernanta corporativa fara sa se vanda, insa au interes boierii de la Brucsel sa detina tot ce a mai ramas productiv pe acest continent.
      U E inseamna sa fii chirias la tine acasa.
      Traiti pe datorie ca va veni si ziua scadenta, sa vedem ce o sa mai vindeti atunci.

    • comentariu duplicat dar filtrat. traiasca uniunea coloniilor franco-germane.

    • partea 1:
      Se poate implementa guvernanta corporativa fara sa se vanda, insa au interes boierii de la Brucsel sa detina tot ce a mai ramas productiv pe acest continent.

    • partea a 2-a:

      U E inseamna sa fii chirias la tine acasa.
      Traiti pe datorie ca va veni si ziua scadenta, sa vedem ce o sa mai vindeti atunci.

    • partea 1:

      Se poate implementa guvernanta corporativa fara sa se vanda, insa au interes nobilii de la Brucsel sa detina tot ce a mai ramas productiv pe acest continent.

    • Hai ca nu putea sa lipseasca si asta cu colonia.

      Ia faceti un drum prin Ucraina, Moldova sau Belarus, sa vedeti cat de frumos e sa fii liber si independent, nu „colonie”, ca Romania.

      Basmul asta nu are cum sa tina, oricat va agitati. De la intrarea Romaniei in zona vestica, atat PIB-ul cat si salariul mediu au crescut de 6 ori, exprimat in euro. Exporturile in UE au trecut de 60 de miliarde de euro, sunt firme uriase care traiesc din asta. Milioane de romani au capatat dreptul sa invete, sa calatoreasca, sa munceasca in UE sau sa se stabileasca in zona UE fara nicio problema legala: sunt tratati absolut la fel ca cetatenii acelor tari.

      Incercati sa le spuneti romanilor ca ar fi mai bine afara din UE, sa nu mai fim „colonie” si vedeti cati or sa va creada.

    • Te referi la exporturi de lemn sau grau la pret de nimic?
      De acord cu libertatea de circulatie. Dar, daca pun in balanta dezavantajele, suntem pe minus cu deficit destul de mare. Birurile vor creste si bani vor fi tot mai putini.
      Cele 2 state fondatoare sunt intr-o cursa de acaparare a tuturor resurselor din spatiul comunitar.

    • Toate coloniile britanice s-au dezvoltat economic, au trecut de la sulita la trenuri. Dar tot colonii erau.

  8. Oare i-a pus mana pe fund si Ursulei? Ca la asta se pricepe Ghinea avand in vedere tim bildingurile USR. Cititi…

  9. Orice companie listata la bursa are ca obiectiv principal cresterea (constanta) a profitului. Companiile din sectorul energetic pe banii cui vor face profit? Nu spuneti ca vor creste eficienta, ca ma pufneste rasul.
    Nu zic ca acum e de vis, cu toate plosnitele numite politic la conducere, dar listarea la bursa imi da de gandit…
    E cineva mai optimist pe aici?

  10. e bine sa stim ce nu se va face de catre eu si „guvenul meu”

  11. La finalul PNRR toţi politicienii vor avea pensii speciale pe trei generaţii sterilizate de acuma încolo venit pe valul de vaccinare fiindcă se preconizează un guvern TehnocratUSL.
    Mai departe de atât nu vă gândiţi că ar fi inutil să vă daţi seama ce le poate debita minţile împreună când se adună toţi tehnocraţii USL.

  12. Morții voștri de USRISTI, ati distrus țară asta mai este de făcut. Nu va crăpa obrazul de rușine di vouă care postati pro USR? Bai handicapaților treziti-va!!!