G4Media.ro

Autorizaţia de construire pentru proiectul Hidroelectrica de pe râul Bâsca Mare din…

Foto: Barajul Bâsca Mare / G4Media

Autorizaţia de construire pentru proiectul Hidroelectrica de pe râul Bâsca Mare din munţii Buzăului a fost anulată definitiv în justiţie

Curtea de Apel Cluj a anulat prin decizie definitivă autorizaţia de construire pentru derivaţia Surduc-Nehoiaşu, parte a galeriei de aducțiune a amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu, un proiect Hidroelectrica de pe râul Bâsca Mare din munţii Buzăului, potrivit deciziei instanţei.

Curtea de Apel Cluj a menţinut practic decizia din februarie a Tribunalului Cluj privind proiectul Hidroelectrica din munţii Buzăului. Procesul a fost deschis de Asociaţia Declic. Potrivit ecologiştilor, proiectul Hidroelectrica ar fi produs un dezastru ecologic şi ar fi pus în pericol râul Bâsca Mare. Potrivit unui comunicat al Declic după decizia Tribunalului Cluj, „documentaţia pentru construirea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu, ce ar fi deviat cursul râului şi l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal”.

Potrivit Declic, autorizaţia de construire a fost emisă în urma unei evaluări de mediu realizate de Institutul de studii şi proiectări hidroenergetice, „controlat de controversatul Dan Ioan Popescu„, fost ministru al Industriei şi Economiei în guvernările PSD.

Proiectul Hidroelectrica traversează o arie protejată Natura 2000 şi pune în pericol aproape întreaga reţea hidrografică din Carpaţii de Curbură. Amenajarea hidroenergetică presupune şi captarea râurilor: Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculiţa, Patac, Paltin şi Caşoca, precum şi alterarea gravă a debitului râului Buzău”, arăta comunitatea Declic.

Istoricul proiectului. În toamna lui 2019, Hidroelectrica a alocat 63 de milioane de lei pentru construcția derivației Surduc-Nehoiașu. Aducțiunea ar fi urmat să conducă apa de la barajul Surduc până la hidrocentrala de la Nehoiașu, construită în 1988. Construcția derivației ar fi costat până la 78 de milioane de lei și avea termen de finalizare anul 2023. Proiectul hidroenergetic a fost demarat în 1981 prin decret al lui Nicoale Ceaușescu.

Ce reclamă ecologiștii. Aciviţtii de mediu susţin că proiectul include realizarea unui baraj pe cursul superior al râului Bâsca Mare. Barajul ar devia râul, printr-un tunel de aducțiune, la o depărtare de aproximativ 20 de kilometri, spre amenajarea hidroenergetică de la Siriu. Astfel, râul ar fi secat complet pe toată lungimea cursului din județul Buzău și ar fi lăsat doar Bâsca Rozilei, cu jumătate din debit. Galeria de aducțiune de pe Bâsca Mare ar afecta și râul Buzău, fiind un afluent al acestuia.

Declic a contestat autorizația de construire 175/2015 emisă de CJ Covasna. Autorizația a fost emisă pe baza unui acord de mediu care are la origine o evaluare de mediu facuta de Institutul de studii și proiectări hidroenergetice, controlat acum la vedere și condus de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Vezi acordul de mediu aici, la pagina 5.

Agenția regională pentru protecția mediului Sibiu a emis acordul de mediu din 2009, pe baza unei evaluări făcute de firma ISPH. În 2009 era în vigoare un ordin din 2003, potrivit căruia o firmă care efectuează evaluare de mediu pentru un proiect pe care ea însăși l-a scris nu mai are voie să facă evaluări (i se anulează certificatul de atestare). Din moment ce ISPH a scris proiectul, autoritățile de mediu nu doar că erau obligate să respingă studiul efectuat de ISPH, ci și să-i anuleze acestei firme certificatul.

Si dacă nu ar fi vorba de proiectul lor, tot nu este în regulă, pentru că cei de la ISPH sunt cei mai fervenți adepți ai amenajărilor hidroenergetice și ar fi culmea să recunoască impactul lor asupra mediului!”, declara pentru G4Media.ro biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.

Potrivit biologului, râul Bâsca Mare este unul dintre foarte puținele râuri relativ mari din Carpații Românești, care nu au fost încă sacrificate pentru amenajări hidroenergetice. Râul include o vale spectaculoasă, cu potențial turistic.

Potrivit lui Călin Dejeu, suprafața proiectului în construcție se suprapune pe situl Penteleu, componentă a rețelei de arii naturale protejate Natura 2000. Râul Bâsca Mare reprezintă principalul habitat lotic al zonei, 10 specii de pești ar putea pieri dacă barajul este finalizat, 4 dintre ele fiind specii protejate Natura 2000. Va fi afectată astfel și vidra și Carabus variolosus, o specie de gândac de apă pe cale de dispariție în România, specie pentru care a fost desemnat situl natura 2000 Penteleu.

Avem infringement din cauza amenajărilor hidroenergetice în ariile naturale protejate. România este în faza precontencioasă de infringement în cazul 2015/4036 al Comisiei Europene privind încălcarea legislației UE de către hidrocentralele din România. Cazul nu a ajuns decocamdată pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Tocmai de accea, ecologiștii solicită Comisiei Europene să includă devierea râului Bâsca Mare în această cauză. (Foto: Barajul Bâsca Mare / G4Media)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Alți NENOROCIȚI care se erijează în salvatorii României și ai românilor . Împreună cu alte JAVRE din CLOACA numită justiție, au distrus construirea unei hidrocentrale .

    • Băi, tu ești cu capu ??!!??

    • Mai aveam voie si de vesti bune, de vesti ca ne spun ca nu este totul secat, parjolit si murdarit in aceasta tara. Ca se poate si ca legislatia de mediu sa fie aplicata. Altfel, nu mai avem pentru ce sa stam pe-aici, emigram cu totii, in orice tara in care natura este cat de cat protejata, unde ai de ce sa te bucuri. Veste este chiar fantica pentru riverani, cei care ar fi fost afectati direct si fatal de devierea raului.

    • Se vede cu orice lupa ca debitul raului e mic oricum. S-ar produce curent cat pentru o comuna, asa, cu indulgenta.
      Se merita sa distrugi natura pe valea intregului rau in aval, doar pentru curent cat sa alimentezi 1000 de case? Cam cate rauri ar trebui distruse pentru a avea un efect vizibil la cresterea productiei la nivel national? Sute?
      Unii chiar sunt dusi cu capul daca accepta nivelul asta de distrugeri ale naturii pentru atat de putin. Sau nesimtiti, lacomi. Nenoro citul ala de D I Popescu e amestecat in o multime de proiecte asemanatoare. Baieti destepti care produc bani din piatra(albie) seaca.

    • Mulțumim userului, mana în mana cu rusii. Au reușit sa mai blocheze un proiect important pentru economia tarii. Acum vom avea șoarecele cu botul galben și musca fără cap, dar energie electrica nu. Pana la urma vor decide în instanta sa devenim toți homosexuali. Ăștia sunt neomarxistii, indiferent de țară în care se afla sau activează, corup, presează sau ne fac prosti ca popor în fiecare zi, pana nu mai putem face nimic.

  2. Nu e problema…cine nu are bani sa plătească curentul la 2 lei/kw să meargă în Germania că acolo e mai ieftin. Nu e problema…copiii noștri o sa fie bucuroși că le lăsăm o țară frumoasă și dependenta de importul de energie.

  3. Ponta, tu esti?

  4. Excelent.

  5. Eu zic să nu mai construim nimic. Să ne odihnim cu toții în locuri cu verdeață.

  6. Daca acea infima energie pe care ar produce-o hidrocentrala vine din carbune si gaz nu dispare nimic. Plus ca poate rezulta din energie eoliana, solara sau nucleara, si astfel sa fie mult mai ”carbon neutral” decat hidrocentrala lu Popescu.

  7. Inca astept „ecologistii” care sa anunte ca au renuntat la energia electrica (se culca odata cu gainile, fiindca hidrocentralele dauneaza, gazul si carbunele asijderea) si manânca doar cruditati (aragazul consuma combustibili fosili), umbla desculti (fiindca încaltamintea se face din mase plastice) si dezbracati (ca mai sus). Si sa renunte la pârdalnicele telefoane mobile, e plina presa de explicatii referitoare la ce materiale sunt necesare si cum se obtin.

    • Daca asta ai inteles tu din articol, ca ecologistii cer renuntarea la energia electrica, inseamna ca esti euglenă, nu urs.

  8. Bravo Declic! Justiția a făcut dreptate, lucru ce înseamnă implicit, că voi aveați dreptate în susținerile voastre. Crapă de oftică trolii mafiei. Felicitări și succes în următoarele voastre acțiuni legate de mediu.

  9. Din pacate Romania este condusa de o organizatie infractionala, capabila sa dea o lege care sa permita construitrea de hidrocentrale in arii protejate, ale caror autorizatii de constructie au fost anulate definitiv de instante , in baza unor noi alte autorizatii de constructie, ce vor fi eliberate de indata, (de autoritati obediente, subordonate organizatiei infractionale), pentru ca banii obtinuti din „Certificatele verzi”( ce ironie ) de catre „baietii destepti”( parte a organizatiei infractionale ce conduce Romania), prin distrugerea naturii, aduc foarte multi bani infractorilor.OED. Este momentul unei actiuni in instantele Uniunii europene, singura capabila sa mai opreasca distrugerea Mediului ( Justitiei si ordinii de drept) din Romania

  10. Se luptă pe toate căile și cu toate mijloacele ca Romania sa fie o țară consumatoare și nu producătoare și să plătească la greu orice produs. Bătălia este aprigă pe produse alimentare și energie, iar românii simt asta din greu. Trădătorii de neam și țară, organizați și finanțați de cei interesați că țara să nu producă energie, se vede că reușesc. Cineva chiar ar trebui să se ocupe de organizația Declic, dar serviciile noastre sunt interesate doar să-și mărească lefurile și să-și facă legi proprii.

  11. daca vreti curent faceti parcuri cu fotovoltaice,sint cele mai neutre la poluare,mediu,apa scade dar soare este destul,dacavreti sa fie dependenta energetica ,gazul din mare e o solutie,am uitat, eolienele fac mult curent,asa ca natura lasati -o la urma si nu furati curent fara sa ginditi.

  12. Atât ce vă mai dați cu kpul de toate „alea”voi ecologistii… Mă întreb dacă tara asta mai avea la ora actuală sisteme hidrografice, drumuri unicat prin munți și alte lucruri cu care de altfel ne mândrim dacă indivizi ca „declicii” își făceau mendrele încă din timpul lui Decebal… Țara arde și declicii se piaptănă .